Φήμες περί γαλλικής υποβάθμισης και αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία συνθέτουν το σκηνικό ρευστοποιήσεων στις δύο όχθες του Ατλαντικού
Wall Street
Με απώλειες διαμορφώνονται οι αμερικανικοί δείκτες και σήμερα, καθώς από τη μία μεριά η άνοδος σε υψηλά 4 μηνών των νέων αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας και από την άλλη η πτώση στην μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Φιλαδέλφια των ΗΠΑ, προκάλεσαν ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής ανάκαμψης.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,42% στις 12.978 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 3.026 μονάδες με απώλειες 0,16% και ο S&P 500 υποχωρεί 0,39% στις 1.379 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, στις 386 χιλ ανήλθε ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που κατέθεσε αίτηση για τη λήψη επιδόματος ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.
Να σημειωθεί πως ο αριθμός των αιτήσεων αφορά στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 4 μηνών.
Οι αναλυτές ωστόσο ανέμεναν πτώση στις 374 χιλ.
Αντίστοιχα, τα στοιχεία για τις αιτήσεις της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά σε αύξηση στις 388 χιλ, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για διαμόρφωσή τους στις 380 χιλ.
Ο δείκτης Philly Fed του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε στις 8,5 μονάδες από 12,5 μονάδες το Μάρτιο.
Παράλληλα, πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Μάρτιο στις ΗΠΑ. Οι μεταπωλήσεις υποχώρησαν 2,6% από τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,48 εκατ. σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η National Association of Realtors.
Υψηλότερα των εκτιμήσεων, από την άλλη μεριά, εμφανίστηκε το Μάρτιο ο δείκτης leading indicators στις ΗΠΑ. Ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,3% το Μάρτιο, έπειτα από άνοδο 0,7% το Φεβρουάριο.
Ευρώπη
Βαρίδι για τον γαλλικό δείκτη αποτέλεσαν οι φήμες στην αγορά που κάνουν λόγο για νέα υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας.Παράλληλα, η ισπανική δημοπρασία παρόλο που πέρασε "αναίμακτα" δεν ικανοποίησε απόλυτα λόγω της ανόδου των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογα.Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας της Ιβηρικής παραμένει στο επίκεντρο όπως και η κατάσταση των ισπανικών τραπεζών.
Αναλυτικά στα ταμπλό, ο FTSE σημειώνει κέρδη 0,08% στις 5.750 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει απώλειες 1,35% στις 3.197 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη χάνει 0,54% στις 6.696 μονάδες.
Ο λόγος που οι αγορές στην Ευρώπη γύρισαν είναι ότι σε report της Citigroup αναφέρεται ότι η Moody's έχει βάλει στο μικροσκόπιο την οικονομία της Γαλλίας την οποία και θα αξιολογήσει το ερχόμενο φθινόπωρο.
Η Ισπανία κατάφερε να αντλήσει συνολικά 2,54 δισ. ευρώ, πάνω από το στόχο για 2,5 δισ. ευρώ, αν και το κόστος δανεισμού κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα στη δημοπρασία 10ετών ομολόγων. Ειδικότερα στα 2ετή ομόλογα η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,463% από το 3,495% και στα 10ετή στο 5,743% από το 5,403% με τους δείκτες κάλυψης στο 3,28 (από 2,02) και στο 2,42 (από το 2,2) αντίστοιχα.
Αν και η «μέτρια» δημοπρασία δεν στάθηκε αφορμή για σημαντικές αντιδράσεις στις αγορές, τουλάχιστον, προς το παρόν απέτρεψε μια νέα αναστάτωση στις αγορές ομολόγων.
Στο Λονδίνο οι πετρελαϊκές ανακάμπτουν δίνοντας ώθηση στον FTSE στον απόηχο της ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Η BP συγκεκριμένα κερδίζει 0,8%, ενώ η Tullow κερδίζει 2%.
Στα μάκρο της ημέρας, πτώση σημείωσε τον Απρίλιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την εξέλιξη της κρίσης χρέους. Ο δείκτης για την καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις -19,8 μονάδες τον Απρίλιο από -19,1 το Μάρτιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr