Τα σύννεφα γύρω από την Ιταλία και την Ισπανία έχουν συγκεντρωθεί για τα καλά, με μόνη σανίδα επιβίωσης να μοιάζουν τα εταιρικά αποτελέσματα για τις διεθνείς αγορές.
Ευρώπη
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαίκές αγορές, καθώς μετά τα χθεσινό ράλι, Ισπανία και Ιταλία προσγειώθηκαν στην σκληρή πραγματικότητα. Αρνητικός πρωταγωνιστής η Ισπανία μετά την άνοδο των επισφαλειών στα δάνεια σε υψηλό 18 ετών στο 8,2%.
Ο FTSE στο Λονδίνο έχασε 0,38% στις 5.745 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε απώλειες 1,59% στις 3.240 μονάδες, ενώ απώλειες 1,01% στις 6.732 μονάδες σημείωσε ο DAX στη Φρανκφούρτη. Ο ΙΒΕΧ στην Ισπανία υποχώρησε 3,99% και ο FTSE MIB στην Ιταλία βρέθηκε στο -2,42%.
Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν για άλλη μία ημέρα οι τράπεζες λόγω των ανησυχιών για την αύξηση του κόστους δανεισμού σε Ισπανία και Ιταλία. Παράλληλα, οι επενδυτές επεξεργάζονται μία σειρά από εταιρικά αποτελέσματα του κλάδου των τροφίμων και της λιανικής.
Αναλυτικά, η Siemens στη Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες κοντά στο 1% μετά το δημοσίευμα των FTD πως η εταιρεία θα χάσει το στόχο για τα κέρδη της φετινής χρονιάς. Απώλειες 2,85% για την κατασκευάστρια εξοπλισμού ημιαγωγών ASML Holding η οποία σημείωσε πτώση κερδών στο α'τρίμηνο, ενώ στον αντίποδα η Heineken σημείωσε άλμα 4% καθώς επιβεβαίωσε τους στόχους της για την ανάπτυξη μέσα στο έτος, ενώ σημείωσε αύξηση κερδών στο α' τρίμηνο. Κέρδη 1,87% και για την Τesco στον κλάδο της λιανικής καθώς ανακοίνωσε αύξηση εσόδων για την χρήση του 2011.
Την ίδια ώρα, στα χαμηλότερα επίπεδα από το τρίτο τρίμηνο του 2009 μειώθηκαν οι τιμές των ακινήτων στην Ισπανία το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, οι τιμές κατοικίας σημείωσαν πτώση κατά 7,2% σε ετήσια βάση, ενώ μειώθηκαν κατά 3% σε τριμηνιαία βάση. Τα στοιχεία κρίνονται ιδιαίτερα ανησυχητικά, δεδομένης της έκθεσης τον τραπεζών στη στεγαστική αγορά.
Τις νέες ανησυχίες για την Ιταλία, στο μεταξύ, πυροδότησε η επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας από την κυβέρνηση της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, η ιταλική κυβέρνηση αναμένει η ύφεση να φτάσει το 1,2% από 0,5% για το 2012, ενώ ο στόχος του ελλείμματος για το 2013 αναθεωρήθηκε στο 0,5% από 0,1% προηγουμένως.
Υπενθυμίζεται πως χθες, τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ιταλικής οικονομίας έκρουσε και η κεντρική τράπεζα της χώρας (Βank of Italy).
Wall Street
Με απώλειες διαμορφώνονται οι αμερικανικοί δείκτες, με τις Intel και International Business Machines (ΙΒΜ) να βαραίνουν με τα αποτελέσματα τους τον τεχνολογικό κλάδο. "Η παρέλαση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου συνεχίζουν όχι μόνο να εκπλήσσουν θετικά αλλά και να δημιουργούν ανησυχίες αν τα συγκρίνεις με ένα χρόνο πριν", αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Davidson Companies, Fred Dickson.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow υποχωρεί κατά 0,38% στις 13.064 μονάδες, ο Nasdaq χάνει 0,34% στις 3.033 μονάδες και ο S&P 500 βρίσκεται στο -0,28% και στις 1.387 μονάδες.
Αρνητικοί πρωταγωνιστές σήμερα η Intel που υποχωρεί κατά 1,9% και η ΙΜΒ που βρίσκεται στο -2,5%. Κατά πόδας ακολουθεί και η BlackRock η οποία βρίσκεται στο -3% και η Textron που εμφανίζει απώλειες 3,65%.
Ανησυχίες προκαλούν οι νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς, όπως σημειώνει πιθανόν να ξεφορτωθούν assets αξίας 2 τρισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι αυξημένες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν δείξει ότι κανένα asset δεν μπορεί να θεωρηθεί πραγματικά ασφαλές, αναφέρει έκθεση του Ταμείου που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, στο περιθώριο του Συνεδρίου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
Η Coca Cola κέρασε κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη μέρα - Στο "κόκκινο" οι τράπεζες
Το μόνο που θα μπορούσε να κρατήσει κανείς από τη συνεδρίαση της Τετάρτης στο Χ.Α. είναι ότι ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Αλλά με τις συναλλαγές να μην αγγίζουν καν τα 25 εκατ. ευρώ, όπως ανέβηκε η αγορά, έτσι μπορεί και να πέσει. Που σημαίνει, σύμφωνα με τους χρηματιστές ότι δεν υπάρχει κανένα βάθος και καμία ουσία στην αγορά, αφού οι τελευταίες συνεδριάσεις και μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τραπεζών και εν συνεχεία οι κανόνες που θα διέπουν την ανακεφαλαιοποίησή τους, ο δείκτης θα κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και βεβαίως, οι επενδυτές θα εξακολουθούν να απέχουν μην αναλαμβάνοντας άλλο ρίσκο, αναμένοντας να δουν που θα “κάτσει η μπάλα”.
Με τα δεδομένα αυτά, παρατηρεί κανείς ότι δεν αυτονομούνται ούτε οι μετοχές εκείνες που έχουν όλες τις προϋποθέσεις αυτονόμησης. Χαρακτηριστική είναι την Τετάρτη, η περίπτωση της Σαράντης, η διοίκηση της οποίας προέβη σε αναθεωρημένες προς τα πάνω εκτιμήσεις για τη φετινή κερδοφορία. Σα να μην το άκουσε η αγορά, αφού η μετοχή έκλεισε αμετάβλητη στα 2,04 ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος έπεσε στα μαλακά την Τετάρτη, κλείνοντας με απώλειες μόλις 1,29%. Το θετικό πρόσημο της αγοράς αποδίδεται κυρίως στη νέα εντυπωσιακή αντίδραση της Coca Cola, που έκλεισε με κέρδη 4,48%, μετά την ισχυρή κερδοφορία της αμερικάνικης πολυεθνικής και την ένταση της φημολογίας για επιστροφή μετρητών στους μετόχους της.
Η μετοχή έκλεισε στα 14,70 ευρώ, αλλά παραμένει κάτω από τη ζώνη αντίσταση των 14,90 ευρώ. Κέρδη 1,31% για τον ΟΤΕ, επιβεβαιώνοντας την στήριξη των 3 ευρώ κλείνοντας στα 3,10 ευρώ. Αμετάβλητη στα 0,47 ευρώ η Κύπρου και οριακά κέρδη 0,445 για την Popular στα επίπεδα των 22 λεπτών. Κατά τα άλλα, από την άνοδο στην πτώση και από τα ψηλά στα χαμηλά για τα υπόλοιπα τραπεζικά χαρτιά.
Παρά τις διακυμάνσεις, η μπίλια έκατσε στο “κόκκινο” για την ΕΤΕ, που διολίσθησε με πτώση 1,06%, στο 1,86 ευρώ και όγκο μόλις 2,2 εκατ. τεμαχίων. Απώλειες παρά τις διακυμάνσεις και για την Alpha, με κλείσιμο στο 1,17 ευρώ (-2,5%) και 3,3 εκατ. τεμάχια. Ούτε η οργανική βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank κατά 1 δισ. ευρώ “ήχησε' στα αυτιά της επενδυτικής κοινότητας, κλείνοντας την Τετάρτη με απώλειες 2,36%, στα 0,7020 ευρώ. Στα όρια των 30 λεπτών η Πειραιώ και πτώση 7,64% κατέγραψε το Τ.Τ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr