Η "πρόωρη ανάσταση" της Τρίτης για τον τραπεζικό κλάδο δεν είχε συνέχεια και έτσι οι ρευστοποιήσεις κερδών από πλευράς των επενδυτών οδήγησαν χθες την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά σε αρνητικό έδαφος. Ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,88%, στις 723,61 μονάδες βρέθηκε και πιο χαμηλά στις 716), με τις τράπεζες να κλείνουν με πτώση σχεδόν κατά 7% και ο 20άρης σχεδόν κατά 1,8%. Το "παιχνίδι' γύρισαν οι εφεδρείες της αγοράς, όπως συνηθίζεται στις πτωτικές συνεδριάσεις, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και ΕΛΠΕ.
Εξαίρεση από τις τράπεζες αποτέλεσαν οι μετοχές των Alpha και Eurobank, με την αγορά να κάνει λόγο για έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο, μετά την ακύρωση του deal. Χρηματιστές παρατηρούν ότι αφού έχει καλλιεργηθεί η προσδοκία για καλύτερους των αναμενομένων όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι δύο όμιλοι θα έπρεπε να ξαναδούν το ενδεχόμενο προσέγγισης.Κέρδη 1,64%, κατέγραψε η Eurobank που έκλεισε στα 0,68 ευρώ και 0,93% η Alpha, στο 1,08 ευρώ και με όγκους 6,6 και 9,4 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα. Ενδιαφέρουσα ήταν η αντίδραση του ΟΤΕ που από τα 3,01 ευρώ ενδοσυνεδριακά, έκλεισε με κέρδη 3,28%, στα 3,15 ευρώ.
Κέρδη 2,67% για τον ΟΠΑΠ, 1,89% για την Βιοχάλκο, 1,82% για την Motor Oil και 1,67% για τα ΕΛΠΕ. Στον αντίποδα πτώση άνω του 12% για το Τ.Τ., 10,3% για την Marfin Popular, 10,24% για την Εθνική, στο 1,84 ευρώ, 7,25% για την Πειραιώς και λίγο πάνω από 5% υποχώρησε η Κύπρου.
Η χώρα, αλλά και η αγορά μπαίνει πλέον σε "αυτόματο πιλότο" μέχρι τις εκλογές, μετά και την οριστική διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών για τις 6 Μαΐου που θυροκολλήθηκε το βράδυ στη Βουλή. Παράλληλά, την επενδυτική "ραστώνη" επιτείνουν οι οικονομικές εξελίξεις στην Ισπανία, η στάση αναμονής ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων για τους όρους του ΤΧΣ και βεβαίως το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας που εγκυμονεί το αποτέλεσμα της κάλπης στις 6 Μαίου.
Πάντως το χθεσινό τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το γενικό περίγραμμα των όρων της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών μεταθέτοντας την εξειδίκευση της διαδικασίας για μετά το Πάσχα, με έκδοση υπουργικής απόφασης.Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργικό ενέκρινε πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία ανοίγει ο δρόμος για χρήση μετατρέψιμων ομολόγιακών δανείων (CoCos) στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και η χορήγηση εγγυήσεων για την κάλυψη της ζημιάς αποτίμησης που εγγράφουν οι τράπεζες από τα νέα ομόλογα.
Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, δεκατέσσερις φορείς πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, η οποία περιλαμβάνει την υποβολή ενδεικτικής οικονομικής προσφοράς. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των 17 εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για την αποκρατικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ, που υπεβλήθησαν έγκαιρα και σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης. Αναλυτικά, στην επόμενη φάση του διαγωνισμού περνούν οι: SOCAR, Mitsui &Co, Enagas, Eni, Sonatrach, OJSC Negusneft, Vopak, Israeli Corp., M&M (a 50/50 JV of Mytilineos and Motor Oil), Gazprom, PPF Capital, GekTerna, Gas Natural and Edison.
Marfin Analysis
Οι τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, ενώ η Motor Oil και ο Μυτιληναίος μπορεί να προσελκύσουν επίσης κάποιο ενδιαφέρον μετά την ανακοίνωση της από κοινού συμμετοχής τους στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Euroxx
Αναμένει διακυμάνσεις με χαμηλούς όγκους.
Eurobank
Αναμένει χαμηλό τζίρο, αλλά πιθανώς η αγορά να δοκιμάσει λίγο υψηλότερα επίπεδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr