Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικόε Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 3.816,79 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές παρουσίασαν σημαντική μείωση κατά 33% και διαμορφώθηκαν στα 184 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 10 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του χρόνου στα 531,5 εκ. ευρώ.
Μεγάλος πρωταγωνιστής στην εβδομάδα συσσώρευσης και σχετικά ήπιων διακυμάνσεων ήταν η μετοχή της Lavipharm. Μετά την είδηση για την έγκριση του νέου φαρμάκου από τον οργανισμό φαρμάκων στις ΗΠΑ η μετοχή επιδόθηκε σε ένα ξέφρενο ράλι που σε εβδομαδιαία βάση προσέγγισε έως και το 140%. Πέρα από το αν αξίζει ή όχι την άνοδο αυτή η εταιρία αξίζει να σταθεί κανείς πίσω από την είδηση και να εστιάσει στο τι συμβαίνει αυτή την περίοδο στην μικρή κεφαλαιοποίηση στην Ελληνική αγορά.
Μετά από τρία χρόνια ανόδου ελάχιστες μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης που έχουν καλά αποτελέσματα και θεμελιώδη που δεν δημιουργούν ανασφάλεια ως προς την επιβίωση τους έχουν κεφαλαιοποιήσει τις καλές επιδόσεις, ενώ και συναλλακτικά οι όγκοι που πραγματοποιούν καθημερινά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν προσβλητικοί για τα μεγέθη τους.
Η «υστεροφημία» του 1999, οι φόβοι για την εφαρμογή των ΔΠΧΠ, η ασυνέπεια επίτευξης στόχων από την διοίκηση και φυσικά η περιρρέουσα αρνητική φημολογία ήταν κάποιοι από τους λόγους που κράτησαν (και κρατούν) το επενδυτικό κοινό μακριά από το ρίσκο των μικρών εταιριών. Όμως μετά από δεκάδες αποχωρήσεις λόγω επιχειρηματικής αδυναμίας και αναστολές διαπραγμάτευσης η εικόνα φαίνεται πιο καθαρή χωρίς όμως να αποκτά το κοινό που θα μπορούσε να τουλάχιστον να βελτιώσει τα συναλλακτικά δεδομένα.
Ετσι τα discountαποτιμήσεων συνεχίζουν να διατηρούνται και οι θεσμικοί επενδυτές να εμφανίζονται σταθερά υποεπενδεδυμένοι στην μικρή κεφαλαιοποίηση. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος των υπεραντιδράσεων που παρατηρήθηκαν κατά καιρούς σε τίτλους της μικρής κεφαλαιοποίησης που ίσως τώρα έχουν την χρυσή ευκαιρία να μην απογοητεύσουν το επενδυτικό κοινό το οποίο άρχισε και πάλι να εξετάζει προσεκτικότερα τις μικρές κεφαλαιοποιήσεις αναζητώντας το επόμενο «διαμαντάκι».
Στο εξωτερικό επικράτησε νευρικότητα και ο συνδυασμός των τρομοκρατικών ανησυχιών με τους πληθωριστικούς φόβους των οικονομιών οδήγησαν χαμηλότερα τις κυριότερες αγορές χωρίς όμως να χαλάσουν το μεσοπρόθεσμο θετικό σενάριο. Στα συν της εβδομάδας η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου μετά από καιρό αν και ακόμα δεν φαίνεται κάποια ουσιώδης αλλαγή στο σκηνικό των προσδοκιών καθώς η κατάσταση στην Μ. Ανατολή παραμένει οξυμένη. Η ψύχραιμη πάντως στάση των αγορών έως τώρα, ενδεχομένως να αποκτήσει momentumσε μια θετική έκβαση των διπλωματικών ενεργειών αφού είναι από λίγο έως πολύ προεξοφλημένο το αρνητικό σενάριο και μια πιθανή διακοπή των εχθροπραξιών να έδινε το πράσινο φως για νέες εισροές στις μετοχικές αγορές.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κράτησε τα επίπεδα των 3.800 μονάδων σε μια εβδομάδα «ξεκούρασης» των κυριότερων δεικτοβαρών τίτλων και συσσώρευσης τιμών με χαμηλούς τζίρους. Το μεσοπρόθεσμο ανοδικό σήμα διατήρησε την ισχύ του και στο προσκήνιο επανήλθαν τίτλοι μικρής κεφαλαιοποίησης οι οποίοι σημείωσαν αξιόλογες αποδόσεις.
Από την άλλη πλευρά η αγορά στα επίπεδα των 3.800 μονάδων έδειξε διάθεση για να απορροφήσει την προσφορά και ίσως η φροντίδα αυτή να συνεπάγεται μια στάση αναμονής ενόψει ισχυρότερων εσωτερικών καταλυτών πέρα από την επιρροή της διεθνούς τάσης. Τέλος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα λήγουν οι σειρές παραγώγων για τον μήνα Αύγουστο.
Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ
Σημερινή συνεδρίαση
Σε ρυθμούς διακοπών και η Σοφοκλέους κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον να είναι υποτονικό. Θετικότατη η συμπεριφορά του 80άρη. Κέρδη για ΕΤΕ, ΟΤΕ, 3Ε.
Στα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,27% στις 3.816,79μονάδες. 156 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 96 σ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr