Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow υποχώρησε 0,11% στις 12.963 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.963 μονάδες με απώλειες 0,86%, και ο S&P 500 έκλεισε στο -0,39% στις 1.364 μονάδες.
Στα 3,08 δολάρια έκλεισε το ADR της Εθνικής, καταγράφοντας πτώση 4,64%
"Χαμηλά" διατηρήθηκαν οι απώλειες στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, αν και τα μακροοικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη πάγωσαν το επενδυτικό κλίμα και φόβισαν τους traders πως πιθανόν η ευρωπαϊκή ύφεση να διαρκέσει περίσσοτερο από το αναμενόμενο.
Ο FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,61% στις 5.875 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι έχασε 0,39% στις 3.488 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες 0,79% στις 6.866 μονάδες.
Στον τραπεζικό τομέα, από την Ισπανία στο -2,04% τερμάτισε η Banco Santander και στο -1,76% η ΒΒVA. Από Γερμανία η Deutsche Bank έκλεισε στο -1,81% και από την Ιταλία στο -1,25% η Banco Popolare. Από τη Γαλλία η BNP Paribas στο -1,37% και η Societe Generale στο -1,77%. Από τη Βρετανία στο -1,83 έκλεισε η HSBC.
Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για τις εξελίξεις στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, ενώ ανησυχία προκάλεσε νωρίτερα και η αναθεώρηση επί τω χείρω της εκτίμησης για την ανάπτυξη στην Κίνα από την κυβέρνηση στο 7,5%, από το 8% που προέβλεπε τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Αμφιβολίες εκφράζει και ο αναλυτής της Unicredit, Erik Nielsen, για την αποδοχή που θα έχει το PSI στην κοινότητα των επενδυτών, εξέλιξη η οποία είναι πιθανόν να αναγκάσει το Ελληνικό Δημόσιο να θέσει σε ισχύ τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), οι οποίες με τη σειρά τους θα ενεργοποιήσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).
Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής που έχει θέσει το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να προχωρήσει η ανταλλαγή των ομολόγων είναι το 75%. Ωστόσο στην περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών φθάσει τουλάχιστον το 66%, το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει βασικές παραμέτρους των ομολόγων (μέσω των CACs) για το σύνολο των ομολογιούχων.
Στα μάκρο της ημέρας, στις 57,3 μονάδες διαμορφώθηκε ο PMI υπηρεσιών στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο από 56,8 μονάδων του προηγούμενου μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Κατά 1% υποχώρησαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ ωστόσο η πτώση ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών. Οι παραγγελίες διαμορφώθηκαν στα 462,58 δισ. δολ.
Ο ιδιωτικός τομέας στην Ευρωζώνη ξαναγύρισε σε συρρίκνωση τον Φεβρουάριο, ενώ τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία σημείωσαν μεγαλύτερους βαθμούς ύφεσης τον Φεβρουάριο από τον Ιανουάριο. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας στην ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας Γερμανία υποχώρησε σε χαμηλό διμήνου.
Ανησυχία για το PSI στο Χ.Α., που έκλεισε με πτώση
Με απώλειες ξεκίνησε για το Χ.Α. η εβδομάδα, μία από τις κρισιμότερες για την οικονομία, μετά την υπογραφή χορήγησης βοήθειας ύψους 130δισ. Ευρώ προς την Ελλάδα από την τρόικα την περασμένη εβδομάδα. Εν αναμονή της συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος δηλώνει ότι η χώρα μας δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής ευθύνης (CACs), προκειμένου να έρθει το πρόγραμμα και η διαδικασία του κουρέματος σε πέρας.
Ο γενικός δείκτης υποχώρησε, λόγω απουσίας αγοραστών κι εκείνων που έχουν διάθεση για ανάληψη ρίσκου σε αυτή τη συγκυρία, κατά 1,95%, κλείνοντας στις 734,70 μονάδες. Ο δε 20άρης απώλεσε τις 300 μονάδες, κλείνοντας στις 297 και με απώλειες περίπου κατά 3%. Οι συναλλαγές ήταν από τις χαμηλότερες της χρονιάς, επιβεβαιώνοντας του λόγου το αληθές περί χαμηλού ενδιαφέροντος, αγγίζοντας μόλις τα 31,7 εκατ. ευρώ.
Ο τραπεζικός κλάδος υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες κατά 4,49%, με την Marfin Popular να σημειώνει πτώση 8,53% και με όγκο 4 εκατ. τεμαχίων, μετά την κατ' αρχήν επιβεβαίωση των πληροφοριών από τη διοίκηση της τράπεζας ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την ρωσική VTP.
Πτώση πάνω από 5% για την ΕΤΕ, στα 2,31 ευρώ και 2,1 εκατ. τεμάχια, 5,30% υποχώρησε η Πειραιώς, στα 0,4470 ευρώ και 2,1 εκατ. τεμάχια, 3,92% η Eurobank, με κλείσιμο κάτω από το 1 ευρώ και 2,99% υποχώρησε η μετοχή της Alpha. Η πτώση πέρασε και στις άλλες μετοχές, με τον Τιτάνα να συνεχίζει να κλυδωνίζεται από τα άσχημα αποτελέσματα του '11, καταγράφοντας νέα πτώση 5,98%, η MIG υποχώρησε κατά 4,94%, ο ΟΤΕ έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά, στα 2,20 ευρώ και φήμες κάνουν λόγο για συμβόλαια ανοιχτών πωλήσεων, 4,80% υποχώρησε η ΔΕΗ, παρά τις φήμες για ενδεχόμενη πώληση εντός του 2012.