Ειδικότερα, πτώση της τάξεως του 0,76% στις 12.781 μονάδες, απώλειες κατά 0,55% στις 2.916 μονάδες για τον Nasdaq και πτώση ύψους 0,54% στις 1.343 μονάδες για τον S&P 500.
Υπέρ ενός νέου - τρίτου κατά σειρά - γύρου ποσοτικής χαλάρωσης (QE3), εάν υπάρξει σημαντική επιδείνωση της αμερικανικής οικονομίας τάχθηκαν ορισμένοι μόνο από τους αξιωματούχους της Fed, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed, η πώληση assets δεν θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα από το 2015.
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με το Λονδίνο να μην ακολουθεί τα έστω και μικρά κέρδη της Φρανκφούρτης και των Παρισίων. Οι εξελίξεις στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι οδηγούν συνεχώς τους επενδυτές να τηρήσουν στάση αναμονής στα ταμπλό, ενόψει μάλιστα και της εν εξελίξη τηλεδιάσκεψης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.
Αναλυτικότερα, ο FTSE στο Λονδίνο έχασε 0,13% στις 5.892 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι σημείωσε κέρδη 0,44% στις 3.390 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,44% στις 6.758 μονάδες.
Στήριξη στους δείκτες παρείχε η ενθαρρυντικ δήλωση της Κίνας για περαιτέρω εμπλοκή στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια.
«Η Κίνα πάντα επιμένει στην αρχή της διακρίβωσης ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων, επί παραδείγματι μέσω του ΔΝΤ ή του EFSF» δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Zhou Xiaochuan και συμπλήρωσε: «Θα συμμετάσχουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους του ευρώ». Δήλωσε μάλιστα πως για τον σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια της ίδιας της κεντρικής τράπεζας, αλλά και του κρατικού επενδυτικού ταμείου, China Investment Corp.
Σε επιχειρηματικό μέτωπο, καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα κέρδη και τα έσοδα της Comcast στο δ΄ τρίμηνο. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε για το τρίμηνο κέρδη 1,29 δισ. δολ. ή 47 cents ανά μετοχή από 1,02 δισ. δολ. ή 36 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα ανήλθαν σε 15,04 δισ. δολ. από 9,72 δισ. δολ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 41 cents ανά μετοχή με έσοδα 14,92 δισ. δολ.
Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων παρουσίασε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State το Φεβρουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της New York Federal Reserve Bank. Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 19,53 μονάδες από τις 13,48 μονάδες τον περασμένο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο του δείκτη στις 15 μονάδες.
Χ.Α.: Πτώση 5,11% δια χειρός... Σόιμπλε
Εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις στο Χ.Α., μετά την πληροφορία ότι οι εταίροι, δηλαδή η τρόικα θα εγκρίνουν την εκταμίευση της χρηματοδοτικής στήριξης προς την Ελλάδα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, δηλαδή τον Απρίλιο! Εξέλιξη που αν τελικά ισχύσει θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ελληνική οικονομία, αφού στις 20 Μαρτίου λήγει το μεγάλο ομόλογο των 14 δισ. ευρώ.
Βεβαίως, στο ρεπορτάζ ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφερόταν ότι παρ' όλ' αυτά, η χρεοκοπία θα αποφευχθεί, αλλά ουκ ολίγοι παράγοντες της αγοράς και κυρίως οι τραπεζίτες δεν παύουν να έχουν τις ανησυχίες τους, προσπαθώντας να εξηγήσουν τη σκληρή γερμανική γραμμή, όταν και η δανειακή σύμβαση πέρασε από τη Βουλή, και οι αρχηγοί των ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., έστειλαν νέες επιστολές ότι θα τηρήσουν τα του μνημονίου ανεξάρτητα του εκλογικού αποτελέσματος και λύση για τα 325 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές, βρέθηκε.
Οι επενδυτές, κυρίως οι Έλληνες που ασχολούνται με την αγορά, διότι οι ξένοι έχουν απαγορευτικό για το Χ.Α. και την Ελλάδα από τους οίκους αξιολόγησης, 'τρόμαξαν”. Το αποτέλεσμα ήταν η αγορά από τα επίπεδα των 800 μονάδων να φύγει προς τα κάτω, κλείνοντας στις 776,28 μονάδες και με μεγάλες απώλειες 5,11%, αλλά με συναλλαγές αισθητά χαμηλότερες των 100 εκατ. ευρώ, αλλά αυξημένες από την Τρίτη, στα 74,244 εκατ. ευρώ.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι τράπεζες, με την Alpha να υποχωρεί κατά 14,20%, στο 1,45 ευρώ και όγκο 7,8 εκατ. τεμαχίων. Πτώση 13,48% για την μετοχή τυου Τ.Τ., στα 77 λεπτά και 726 χιλιάδες τεμάχια, στο – 14,435 υποχώρησε η Πειραιώς, στα 51 λεπτά και 5,4 εκατ. τεμάχια, 16,24% υποχώρησε η Eurobank, στα 98 λεπτά με 9,5 εκατ. τεμάχια και 10,56% η ΕΤΕ, στα 2,54 ευρώ και 6,2 εκατ. τεμάχια.
Πτώση σχεδόν κατά 115 κατέγραψε η μτοχή της MIG, άνω του 10% υποχώρησε ο Ελλάκτωρας, 8,8% η ΔΕΗ, 7,93% ο Μυτιληναίος, 7,55 ο ΟΤΕ, στα 2,7 ευρώ, 6,5% ο ΟΠΑΠ, 5,5% η Motor Oil, 4,1%ο Τιτάνας και 3,2% τα Folli. Δηλαδή, η πτώση πέρασε και μάλιστα με ένταση και στις υπόλοιπες μετοχές του ASE 20 και κυρίως σε εκείνες που κατέγραψαν σημαντικές αποδόσεις το περασμένοδιάαστημα. Εξαίρεση, αποτέλεσε η Βιοχάλκο και η Coca Cola, με την πρώτη να βρίσκεται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, πάνω από τα 3,5 ευρώ, που σημαίνει ότι σε καλύτερο επενδυτικό κλίμα θα μπορούσε να βρεθεί πιο ψηλά, όπως σχολιάζουν αναλυτές. Τα κέρδη της Coca Cola, οφείλονται στα καλά αποτελέσματα τoυ τέταρτου 3μήνου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr