Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Για άλλη μία φορά το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από τις τράπεζες, όπου οι επενδυτές για άλλη μία ημέρα ρευστοποίησαν τα κέρδη που έχουν σημειώσει τον τελευταίο μήνα, προς χαρτιά μικρότερης κεφαλαιοποίησης.Οι τράπεζες έκλεισαν με απώλειες, πολύ μικρές σε σχέση με την υπεραπόδοση του 200% σε μόλις 23 συνεδριάσεις, αλλά τα κρατικόχαρτα και άλλα χαρτιά που είχαν μείνει πίσω κατά το προαναφερόμενο διάστημα έκαναν τη διαφορά.
Η αγορά ήταν "βέβαιη" από την αρχή ότι οι όποιες διαφορές ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς θα γεφυρώνονταν, κάτι που σε μεγάλο βαθμό δικαιολογεί τις πιέσεις στις τράπεζες. Από την άλλη, η άρση της μονιμότητας των ΔΕΚΟ, η συμμετοχή τους στο PSI για όσες έχουν δανειστεί με εγγύηση το Δημόσιο, ξαφνικά τις καθιστά "πολύφερνες" νύφες, σχολιάζουν χρηματιστές, εκτιμώντας ότι μέχρι τον Μάρτιο το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί στα λεγόμενα "κρατικόχαρτα". ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Λιμάνια, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Κέρδη 6,60% για τη ΔΕΗ, 6,07% για τον "γερμανό" ΟΤΕ, 4,52% ενισχύθηκε ο ΟΠΑΠ, 13,235% η ΕΥΔΑΠ, 2% ο ΟΛΠ κ.ά. Ισχυρή αντίδραση κατέγραψε η Motor Oil, μετοχή η οποία υστερεί σε αποδόσεις, κλείνοντας με άνοδο 7%. Ακολούθως, ο Μυτιληναίος που ενισχύθηκε κατά 6,27%, Ελλάκτωρ 4,17%, Jumbo 3,28%. Στις τράπεζες βγήκαν τα κερδισμένα, με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 4,8%, Alpha 3%, Εurobank 2% και ΕΤΕ μόλις 0,34%. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 106,247 εκατ. ευρώ.
Διάχυτη ήταν η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων στο χθεσινό Eurogroup απέναντι στους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, πάνω στο σχέδιο του νέου Μνημονίου που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση του PSI και του δανείου των 130 δισ. ευρώ.
Η ελληνική αποστολή, και ιδιαιτέρως ο Βενιζέλος, έγιναν αποδέκτες σκληρών μηνυμάτων για την απραξία της κυβέρνησης στο μεταρρυθμιστικό μέρος του Μνημονίου. Μάλιστα, την ώρα που η Τρόικα διαμόρφωσε ένα από τα σκληρότερα προγράμματα βίαιης προσαρμογής, με μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις, οι Ευρωπαίοι φαίνονται όλο και πιο δύσπιστοι για τις προθέσεις των πολιτικών κομμάτων. Μάλιστα, για ακόμη μία φορά διατυπώθηκε το αίτημα των γραπτών δεσμεύσεων, τόσο από τους ίδιους όσο και από το Διεθνές Νομισματικό ταμείο.
Στην οριστικοποίηση του νέου σχεδίου βοήθειας της Ελλάδας, περιλαμβανομένου του PSI, στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Τετάρτη προσβλέπει από την πλευρά του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). «Χαιρετίζουμε τις προόδους που έγιναν για το συνολικό ελληνικό πρόγραμμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του IIF, Φρανκ Βογκλ. «Προσβλέπουμε», πρόσθεσε, «στην οριστικοποίηση του συνολικού πακέτου, περιλαμβανομένης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI), στη βάση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στη σύνοδο του Eurogroup την 27η του περασμένου Οκτωβρίου, όταν το Eurogroup συναντηθεί την επόμενη Τετάρτη».
Στα σημαντικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛ.ΣΤΑΤ και καταδεικνύουν την περιδίνηση στην οποία έχει βυθιστεί η ελληνική οικονομία, δραματικά είναι τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε για το εργατικό δυναμικό της χώρας. Ο αριθμός των ανέργων εκτοξεύτηκε πάνω από το 1 εκατομμύριο και το ποσοστό σοκ του 20,9%. Όλα αυτά μάλιστα ενώ οι εκτιμήσεις για το νέο έτος είναι ζοφερές και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ζουν καθημερινά με το φόβο της απόλυσης. Ο αριθμός των απασχολούμενων μάλιστα μειώθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 405.785 άτομα, ενώ λιγότερο από 4 εκατ. είναι πλέον ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός.
Παράλληλα, μείωση κατά 8,4% σημείωσε ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010. Τον Δεκέμβριο ο δείκτης εμφάνισε μείωση 11,3% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 4,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
Πάντως, ακτίδα αισιοδοξίας αφήνει να διαφανεί η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος, καθώς πτώση 13,1% κατέγραψε η αξία των εισαγωγών το 2011 ενώ αύξηση 9,7% κατέγραψαν οι εξαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Euroxx
Aναμένει έντονες διακυμάνσεις.
Eurobank
Αναμένει αρνητικό άνοιγμα μετά την παράταση που έδωσαν στην έγκριση του νέου δανείου οι Ευρωπαίοι.
Marfin
Η νευρικότητα θα παραμείνει στο προσκήνιο.