Η μέρα είναι γεμάτη από αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου που ανακοινώνουν αμερικάνικες εταιρείες, ωστόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο προς την Αθήνα.
Ειδικότερα, στη Wall, άνοδο της τάξεως του 0,04% στις 12.884 μονάδες για τον Dow, κέρδη 0,22% στις 1.350 μονάδες για τον S&P 500 και στο +0,41% στις 2.916 μονάδες για τον Nasdaq.
Σε επιχειρηματικό μέτωπο, αύξηση 12% σημείωσαν τα κέρδη της Walt Disney Co. στο πρώτο τρίμηνο χρήσης, ανερχόμενα στα 1,46 δισ. δολάρια, αφότου η εταιρεία κατέγραψε καλές επιδόσεις στα θεματικά της πάρκα και αυξημένα έσοδα από τα καλωδιακά δίκτυα. Τα έσοδα σημείωσαν μικρή πτώση 1% στα 10,78 δισ. δολ.
Αύξηση κερδών και εσόδων κατέγραψε το τέταρτο τρίμηνο η Time Warner. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 773 εκατ. δολ., ή 76 σεντς ανά μετοχή (χαμηλότερα των εκτιμήσεων) από 769 εκατ. δολ., ή 68 σεντς ανά μετοχή, ενώ σε προσαρμοσμένη βάση σημείωσαν άνοδο στα 94 σεντς ανά μετοχή από 67 σεντς. Τα έσοδα της εταιρείας κατέγραψαν αύξηση στα 8,19 δισ. δολ. από 7,81 δισ. δολ.
Με μικρές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, περιμένοντας για ακόμη μία μέρα τις εξελίξεις από την Αθήνα. Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωσαν σημαντικά κέρδη, οι επενδυτές προτίμησαν μετριοπαθή στάση, ώστε να λαβουν θέσεις ανάλογα τις εξελίξεις στο ελληνικό PSI.
Ο FTSE στο Λονδίνο έχασε κατά 0,24% στις 5.876 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,05% στις 3.410 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες κατά 0,08% στις 6.749 μονάδες.
Στην Ευρώπη, «πρωταγωνιστές» στα ταμπλό οι τραπεζικές μετοχές. Συγκεκριμένα, κέρδη κοντά στο 3% για τις γαλλικές Credit Agricole, BNP Paribas και SocGen, ενώ στο 7,7% ανήλθαν τα κέρδη της Commerzbank και στο 3,2% της Deutsche Bank. Κέρδη και για τις μεταλλευτικές, με τις Rio Tinto και Xstrata να φτάνουν κοντά στο +2%. Από την άλλη σημαντικές απώλειες 13% σημείωσε η κατασκευάστρια Vestas Wind Systems μετά τις ζημιές που ανακοίνωσε για το 2011 από κέρδη ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ προειδοποίησε ότι ενδεχομένως να μην είναι κερδοφόρα ούτε το 2012.
Κόπωση στις τράπεζες, αλλά όχι για το Χ.Α.
Aπό εκεί που δεν το περίμενε κανείς ήρθαν τα καλά νέα για τη χώρα μας. Ίσως το πιο σημαντικό νέο, έπειτα από δύο χρόνια μιζέριας ήρθε από την S&P, η οποία μίλησε για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, μετά την ολοκλήρωση του PSI+ και μάλιστα υπό την προϋπόθεση να έχει θετική έκβαση. Αυτό, τη στιγμή που άπαντες ανέμεναν υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Το νέο αυτό φαίνεται ότι ήταν ο καταλύτης για την αντίδραση των τελευταίων ημερών και κυρίως στους κόλπους εκείνων που γνωρίζουν καλά τα ελληνικά πράγματα. Ο γενικός δείκτης αν και ξεκίνησε με ορμή καταγράφοντας αντίδραση μέχρι τις 830 μονάδες, τελικά έκλεισε χαμηλότερα, αλλά πάνω από τις 800, κλείνοντας στις 809,12 μονάδες.
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα βλέμματα δεν ήταν στραμμένα στις τράπεζες, αλλά στο σύνολο του ταμπλό και κυρίως στα κρατικόχαρτα. Κέρδη πάνω από 7% κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ, αφού οι προωθούμενες ρυθμίσεις από την τρόικα, όπως η άρση της μονιμότητας στι ΔΕΚΟ σε συνδυασμό με την απομείωση του δανεισμού τους, λόγω των ελληνικών ομολόγων που έχουν λάβει ως εγγύηση οι τράπεζες, ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησής τους. Κέρδη πάνω από 2% για τα ΕΛΠΕ και 3% ενισχύθηκε η ΕΥΔΑΠ.
Σε ότι αφορά στις τράπεζες, εξαίρεση αποτελεί η Eurobank. Το γεγονός ότι με την Alpha δεν έχουν πια και τις καλύτερες σχέσεις, φαίνεται ότι οι επενδυτές έχουν αποδεσμευτεί από τον “βραχνά' της σχέσης ανταλλαγής, ενώ η τράπεζα έχει πολύ μικρή έκθεση σε δάνεια προς ΔΕΚΟ.
Η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε κατά 4,54% και διαμορφώνεται πια κοντά στο 1 ευρώ, διακινώντας περισσότερα από 9,2 εκατ. τεμάχια. Θετικό πρόσημο, αλλά με λίγα κέρδη, μόλις 0,34% για την Eθνική, που έκλεισε στα 2,97 ευρώ, ενώ έκανε πράξεις πάνω και από τα 3 ευρώ, διακινώντας 10,3 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 7,55 για την Πειραιώς και 4,075 για την Alpha και μικρότερη πτώση για Marfin Popular και Κύπρου.
Ισχυρά κέρδη και πάλι για τα Folli Follie και φήμες για πώληση της συμμετοχής της ΑΤΕ, εντολές αγορών για την Ελλάκτωρ, την Motor Oil, τον Μυτιληναίο. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 112 εκατ. ευρώ. Επόμενη αντίσταση, σύμφωνα με την αγορά, εντοπίζεται στις 850 μονάδες, ενώ το ανοδικό momentum παραμένει όσο ο δείκτης μένει πάνω από τις 720 μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr