Ο FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε 0,53% στις 5.752 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι έχασε 0,47% στις 3.323 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,27% στις 6.419 μονάδες.
Με απώλειες και οι αμερικανικοί δείκτες, με το ελληνικό ζήτημα και τα εταιρικά αποτελέσματα να δίνουν τόνο ρευστοποιήσεων. Travelers, Verizon και McDonald's είναι ανάμεσα στα βαρίδια του Dow μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τους.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,36% στις 12.663 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται οριακά 0,01% στις 2.784 μονάδες και ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,27% στις 1.312 μονάδες.
Νευρικότητα επικρατεί στο μεταξύ στην αγορά συναλλάγματος, όπου το ευρώ πασχίζει να κρατήσει οριακά τα επίπεδα του 1,3 στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου.
Επιβαρυντικά έδρασαν άλλωστε τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Siemens, KPN, ενώ μέχρι στιγμή αντίβαρο στην πτώση δεν έχει προσφέρει η αιφνίδια επιστροφή του ιδιωτικού τομέα σε ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Υποχώρηση κοντά στο 8% σημειώνει η Nokia μετά την υποβάθμιση της σύστασης της από την Danske Bank σε sell, ενώ οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα και σημαντικά εταρικά αποτελέσματα που αναμένονται στις ΗΠΑ όπως αυτά των Verizon, Johnson & Johnson και McDonalds. Μετά το καμπανάκι το κλεισίματος άλλωστε αναμένονται τα αποτελέσματα της εταιρείας ναυαρχίδας από πλευράς κεφαλαιοποίησης Apple.
Χ.Α.: Κατολίσθηση, profit taking μετά από 9 ανοδικές συνεδριάσεις
Όταν η αγορά χάνει 41 μονάδες και ισορροπεί στα επίπεδα των 700 μονάδων σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Και στην περίπτωση του Χ.Α., απώλεια 40 μονάδων σημαίνει ποσοστιαία πτώση 5,48%, με κλείσιμο στις 703,44 μονάδες. Πολλοί μιλούσαν για “υγιή” διόρθωση, αλλά μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι που οι απώλειες διαμορφώνονταν μεταξύ 2 και 3%.
Όταν όμως, η αγορά κλείνει στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, τότε δεν μιλάμε για υγιή διόρθωση, αλλά για μεγάλο ξεσκαρτάρισμα, δεδομένου ότι ο γενικός δείκτης και ειδικά οι τράπεζες κάλπαζαν το περασμένο δεκαήμερο και μέχρι τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Τόσο στο Bloomberg, όσο και στο Reuters φιλοξενούνται δηλώσεις αναλυτών σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. Η S&P απείλησε ευθέως με αξιολόγηση επιλεκτικής χρεοκοπίας της χώρας μας, όταν όμως, oλοκληρωθούν οι διαδικασίες του PSI, με τον Όλι Ρεν να επιθυμεί το θέμα να κλείσει μέσα στις επόμενες μέρες. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του IIF κ. Τσαρλς Νταλλάρα συνδέει τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τη διαχείριση του χρέους της χώρας μας με την κρίση στην Ευρώπη.
Τα μάτια των αγορών και των επενδυτών αναμένεται να στραφούν τις επόμενες μέρες στο Νταβός της Ελβετίας, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο ετήσιο οικονομικό φόρουμ, με τη χώρα μας για τρίτη χρονιά να κλέβει την παράσταση και να έχει την... τιμητική της. Οι επενδυτές στο Χ.Α. προέβησαν σε κατοχύρωση ρευστότητας, με εξαίρεση τα ΕΛΠΕ και τη Βιοχάλκο από τον 20άρη, που έκλεισαν με κέρδη 1,67% και 2,61% αντίστοιχα. Τα ΕΛΠΕ ευνοούνται από την μετοχοποίηση ή πώληση της ΔΕΠΑ, στην οποία έχουν συμμετοχή.
Μεγάλες απώλειες σχεδόν κατά 8% κατέγραψε η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία του Χ.Α., η Coca Cola, κλείνοντας στα 14,22 ευρώ, πάνω από 4% υποχώρησαν Μυτοληναίος και Κύπρου,, άνω του 3% Jumbo, Τιτάν και ΟΠΑΠ και 2,3% η Motor Oil και 2,68% τα Folli Follie. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 61 εκατ. ευρώ, με πωλητές, όπως αναφέρουν χρηματιστές, κυρίως το εγχώριο retail. Αυτή είναι η εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η μικρή κεφαλαιοποίηση, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται από τον Small Cap έκλεισε με κέρδη άνω του 1%, όταν ο 20άρης υποχώρησε πάνω από 6%. Κέρδη πάνω από 29% για την Ίλυδα, τον Ακρίτα, την Κρέκα, την CPI, ενώ ισχυρή ήταν η αντίδραση για Μοχλό, Ζάμπα, Ελληνικά Καλώδια, Ιασώ, Κορρές και Aegean.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr