Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Για την Ελλάδα όμως, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, όπως διαπιστώνουν χρηματιστές, μία αλλαγή στην αντιμετώπιση των ξένων. Συγκεκριμένα, εκθέσεις, όπως της Citigroup έχουν μειώσει τις πιθανότητες εξόδου από το ευρώ στο 25%, όταν πριν από ένα χρόνο το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνόταν στο 80 και 90%. Η Fitch δεν προβλέπει από την πλευρά της έξοδο της χώρας μας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, ενώ ο Όλι Ρεν, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις της Ε.Ε. δήλωσε χθες στο BBC ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Επίσης, τα στοιχεία για τα έσοδα εμφανίζουν μικρότερη απόκλιση από αυτή που είχε προϋπολογιστεί, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για ταχύτερες διαδικασίες απορρόφησης του ΕΣΠΑ, όταν ακόμα και οι πιο σκληροπυρηνικοί γερμανοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι πρέπει να τεθούν οι βάσεις επιστροφής στην ανάπτυξη της χώρας μας.
«Σε αυτές τις συνθήκες» γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Χριστοδούλου, «η προηγούμενη στήριξη των 640-650 μονάδων έχει μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Η αβεβαιότητα σε πολλούς εγχώριους τομείς αναμένεται να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 600 μονάδων παρά τη σταθερότητα που επιδεικνύουν συγκεκριμένες μετοχές (Π.χ. Coca Cola 3E με απώλειες 2,1% από την αρχή του χρόνου, Τιτάν με απώλειες 2%, με το Γενικό Δείκτη στο -8,1% από την αρχή του χρόνου). Σημαντικές πιέσεις εκτός από τις τράπεζες (-18,9% για τον Τραπεζικό Δείκτη από την αρχή του έτους) δέχεται και η ΔΕΗ με βασική αιτία τον υψηλό δανεισμό της που φτάνει τα 4,9 δισ. ευρώ και οδηγεί σε ραγδιαία αύξηση των τόκων που πληρώνει η εταιρεία (+33% στο εννεάμηνο). Άλλες εταιρείες που επηρεάζονται ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες είναι η Μότορ Όιλ και τα ΕΛΠΕ πιθανότατα λόγω του θέματος με το εμπάργκο στο Ιράν.
Το ενδιαφέρον και η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνουν αυξημένα στις τραπεζικές μετοχές. Εάν το haircut στα ομόλογα κλείσει τελικά στο 60% αναμένουμε τον τραπεζικό δείκτη κάτω και από τις 150 μονάδες. Όσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, οι τράπεζες συνεχίζουν να σχεδιάζουν κεφαλαιακές ενισχύσεις διαφόρων ειδών όπως η επαναγορά υβριδικών και ομολογιών που ανακοινώθηκε από την Εθνική και σχεδιάζεται και από άλλες τράπεζες. Αν το haircut φτάσει τελικά το 60%, οι κεφαλαιακές ανάγκες πρέπει να αναμένονται σε 18-20 δις ευρώ εφ'όσον βέβαια δεν προκύψει κάποια αρνητική έκπληξη από τα tests της Blackrock. Για το είδος των κεφαλαιακών ενισχύσεων έχουν γραφεί πολλά αλλά επικρατέστερο σενάριο θεωρείται αυτή τη στιγμή η συμμετοχή του ΤΧΣ με συνδυασμό προνομιούχων και κοινών μετοχών».
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]