Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωαγορές, υπό το βάρος του γαλλικού χρηματιστηρίου, το οποίο εσχάτως κινείται σε ρυθμούς ενδεχόμενης υποβάθμισης της Γαλλίας. Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν εκκαθάριση του πολιτικού τοπίου σε Ελλάδα και Ιταλία, στη μεν Ελλάδα με το κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας και στην Ιταλία με τη φημολογούμενη παραίτηση του Καβαλιέρε.
Ο άγγλος FTSE υποχώρησε κατά 0,30% στις 5.511 μονάδες, ο γαλλικός CAC έχασε 0,64% στις 3.104 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη έχασε 0,63% στις 5.929 μονάδες.
Σε πολιτικούς ρυθμούς κινήθηκαν για άλλη μία μέρα οι αγορές, καθώς με το κλείσιμο ενός μετώπου, αυτό της νέας ελληνικής κυβέρνησης, άνοιξε ένα πολύ μεγαλύτερο, αυτό της Ιταλίας, με τις οργιώδεις φήμες για παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού να βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Όλα αυτά ενώ το κόστος δανεισμού στην γείτονα έχει ξεπεράσει το όριο που θεωρητικά οι αγορές σηματοδοτούν ως σημείο μη επιστροφής του επιτοκίου 6,5% στα δεκαετή ομόλογα.
Η Morgan Stanley υποβάθμισε νωρίτερα τις ευρωπαϊκές μετοχές σε underweight, απαριθμώντας τέσσερις λόγους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ανεπάρκεια των πολιτικών αποφάσεων αλλά και η πεισματική άρνηση της ΕΚΤ για νομισματική χαλάρωση στα αμερικάνικα πρότυπα.
Με απώλειες κινείται και η Wall, παρά το ανοδικό της ξεκίνημα, με τους γαλλικούς κλυδωνισμούς να ταράζουν και τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε η είδηση που ήθελε την Berkshire του μεγιστάνα Γουόρεν Μπάφετ να αγοράζει το γ'τρίμηνο τις περισσότερες μετοχές των τελευταίων 15 ετών, όταν μάλιστα οι υπόλοιποι ξεπουλούσαν.
Ο Dow υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,72% στις 11.897 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 1,17% στις 2.655 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημειώνει απώλειες ύψους 0,83% στις 1.243 μονάδες.
Χ.Α.: Κέρδη πριν από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης
Με κέρδη έκλεισε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αλλά όχι έτσι όπως θα ήθελαν οι επενδυτές από τη στιγμή που διαφαίνεται φως στο βάθος των πολιτικών εξελίξεων. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία συναινούν για το πρόσωπο του τέως αντιπροέδρου της ΕΚΤ κ. Λ. Παπαδήμου να αναλάβει πρωθυπουργός για ένα διάστημα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου με μία κυβέρνηση αποτελούμενη από στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και από τεχνοκράτες.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με άνοδο 1,39%, στις 761,04 μονάδες, αν και θα μπορούσε “καλύτερα”, αφού οι φήμες περί έλευσης του ΔΝΤ στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, την Ιταλία σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα και στη γειτονική χώρα, προκαλούν αναταράξεις στις αγορές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διακατέχονται από μεγάλη νευρικότητα, πλήττοντας και την Wall Street. Κατά τα άλλα, κέρδη 8,91% κατέγραψε η μετοχή του Τ.Τ., 6,86% η μετοχή της Alpha, 5,43% της Εθνικής, 4,67% η Eurobank κκαι 4,605 η μετοχή της Πειραιώς. Η σημερινή αντίδραση πέρασε και στις υπόλοιπες μετοχές. Κέρδη άνω του 25 κατέγραψε η Folli Follie, o OPAP kai o OTE.
Άνοδο περίπου κατά 2% σημείωσε η μετοχή της Βιοχάλκο, 1,80% της Coca Cola και 1,72% της Motor Oil. Στον αντίποδα με απώλειες έκλεισε η Κύπρου, της τάξης του 5,54%, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Marfin Popular MIG και Ελλάκτωρ. Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές, στα 47,6 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr