Μικρή πτώση σημείωνουν στο άνοιγμα οι αμερικάνικοι δείκτες καθώς οι επενδυτές μετά από δύο μέρες σημαντικών κερδών προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις, τηρώντας εν τω μεταξύ επιφυλακτική στάση έναντι των τεχνικών λεπτομερειών του νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.
Ο Dow υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,31% στις 12.170 μονάδες, ο Nasdaq χάνει 0,43% στις 2.727 μονάδες ενώ ο S&P σημειώνει απώλειες 0,52% στις 1.278 μονάδες.
Ανάλογη στάση τηρούν και οι ευρωαγορές μέχρι να ξεκαθαριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του νέου σχεδίου, η μόχλευση του EFSF αλλά και η συμμετοχή των εκτός Ευρωζώνης χωρών στον μηχανισμό . Oι ευρωπαϊκές τράπεζες προσπαθούν να στηρίξουν τους δείκτες, αν και σε μικρότερο βαθμό από ότι χτες.Παράλληλα, ανησυχία προκάλεσε η προειδοποίηση της Fitch πως το «κούρεμα» το ελληνικών ομολόγων θα θεωρηθεί σύμφωνα με κριτήρια της «γεγονός χρεοκοπίας» και πως μετά τη συμφωνία η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, είτε στην κλίμακα «Β», είτε χαμηλότερα, αναλόγως της συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ομολόγων στο PSI.
Ο αγγλικός FTSE υποχωρεί αυτή την ώρα 0,29% στις 5.697 μονάδες, ο γαλλικός CAC χάνει 0,44% στις 3.354 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζει 0,05% στις 6.341 μονάδες.
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η Κίνα να επενδύσει στην ευρωζώνη, ανταποκρινόμενη θετικά στις έμμεσες κλήσεις για βοήθεια από του Ευρωπαίους. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, η Κίνα μπορεί να επενδύσει το ποσό των 100 δις. δολαρίων, ή 72 δις. ευρώ, ώστε να στηρίξει τη λύση για την κρίση χρέους.
Την ίδια ώρα όμως προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι θα βρίσκεται εκτός ατζέντας του G20 η αγορά ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) σύμφωνα με τον κινέζο υφυπουργός Οικονομικών Ζου Γκουανγκιάο.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που ο διευθυντής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, βρίσκεται στο Πεκίνο, όπου πραγματοποιούνται "διαβουλεύσεις σε προκαταρκτικό στάδιο" για ενδεχόμενες επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη.
"Είχα επαφές με τις κινεζικές αρχές που είναι τακτικοί αγοραστές ομολόγων του ΕΤΧΣ", επεσήμανε ο κ.Ρέγκλινγκ ο οποίος τόνισε ότι η Ασία αγόρασε εφέτος το 40% των ομολόγων του EFSF.
"Τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Κίνας αυξάνονται κάθε μήνα, συνεπώς υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις", τόνισε υπογραμμίζοντας ότι "οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για δελεαστικές και ασφαλείς επενδύσεις". "Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη" με την Κίνα, μόνο, είπε ο προειδοποιώντας ότι "δε θα υπάρξει συμφωνία σήμερα", δήλωσε ο Ρεγκλινγκ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr