Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες κλείνοντας το μάτι στους Ευρωπαίους για την κινητικότητα τους και για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν πλέον να λύσουν το πρόβλημα της ευρωζώνης. Ωστόσο, ο αρχικός ενθουσιασμός δεν αποτυπώθηκε πλήρως στο ταμπλό, καθώς έντονη είναι πλέον η φημολογία ότι η Ιταλία ενδέχεται να κάνει χρήση ορισμένων διατάξεων του EFSF για να μειώσει το κόστος δανεισμού της.
Αναλυτικά, ο FTSE 100 κέρδισε 1,08% στις 5.548 μονάδες, ο γαλλικός CAC έκλεισε με άνοδο 1,55% στις 3.220 ενώ ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,41% στις 6.055 μονάδες.
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι προσπαθούν απεγνωσμένα να κερδίσουν κατά την προσφιλή τους τακτική χρόνο από τις αγορές, έντονη είναι η φημολογία που θέλει την Ιταλία να ενεργοποιεί ορισμένα εργαλεία του προσωρινού μηχανισμού μηχανισμού στήριξης, του EFSF, ώστε να βοηθηθεί στη μείωση του κόστους δανεισμού της.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η γαλλική εφημερίδα, le Monde, οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν την πιθανότητα να ενεργοποιήσουν ένα νέο εργαλείο του EFSF προκειμένου να υποστηριχθεί η Ιταλία στις αγορές ώστε η χώρα να μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί με λογικούς όρους. Η πιθανότητα αυτή μελετάται από υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωζώνης τα οποία μετέχουν στην ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης.
Με κέρδη κινείται η Wall Street, ωθούμενη κυρίως από τον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος βρίσκει ερείσματα στα καλά εταιρικά αποτελέσματα. Θετικά είναι και τα μηνύματα από τη Γηραιά Ήπειρο καθώς διαφαίνονται σημάδια προόδου προς την εξεύρεση λύσης στην Ευρώπη, ενώ ρόλο διαδραμάτισαν και τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η Caterpillar.
Ο Dow κερδίζει 0,82% στις 11.906 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 2,21% στις 2.696 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημειώνει κέρδη κατά 1,17% στις 1.253 μονάδες.
Ο γαλλογερμανικός άξονας διακηρύττει βέβαιος για την εξεύρεση λύσης μέχρι την Τετάρτη. Πάντως ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και στα τρία μέτωπα που απασχολούν την Ευρώπη διατηρούν ζωντανά διάφορα σενάρια μέχρι την Τετάρτη. Ενδεικτική ήταν η ιδιαίτερα συγκρατημένη αισιοδοξία που επέδειξε στις δηλώσεις της η Κριστίν Λαγκαρντ, η οποία χαρακτήρισε τις συζητήσεις που έγιναν "παραγωγικές", προσθέτοντας όμως πως "μένει ακόμη πολλή δουλειά".
Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων σύμφωνα με όσα διαρρεούν από τις Βρυξέλλες θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα της τάξεως του 50%, αν και παραμένουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα που πάντως έχει ρίξει κατά πολύ τις απαιτήσεις του, αποδεχόμενος εθελοντικό κούρεμα μέχρι και 40%.
Στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνται ξένα μέσα ενημέρωσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για «ένεση» κοντά στα 100 δις. ευρώ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το ποσό αυτό είναι σύμφωνο με τα πορίσματα της ΕΒΑ (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή) για τις ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών ωστέ να φτάσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια στο 9% που καλύπτει τις συστάσεις της Βασιλείας III. Υπενθυμίζεται πάντως πως το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται ένα ποσό κοντά στα 200 δις. ενώ αναλυτές ήδη εκφράζουν το σκεπτικισμό τους απέναντι στο κατά πόσο το συγκεκριμένο ποσό θα είναι αρκετό για να αποτρέψει πιθανή μετάδοση της κρίσης σε Ιταλία και Ισπανία, επισημαίνοντας πως βάσει των stress tests της EBA που διενεργήθηκαν το καλοκαίρι η Dexia δεν αντιμετώπιζε προβλήμα...
Στο πολύπλοκο ζήτημα του EFSF εξετάζεται πλήθος σεναρίων, ανάμεσα στα οποία είναι η ενίσχυση του μηχανισμού από ένα όχημα ειδικού σκοπού που θα αντλεί κεφάλαια εκτός Ευρώπης (Κίνα, Κατάρ), η συγχώνευση EFSF και ESM που θα αυξήσει τη δύναμη πυρός του μηχανισμού στα 940 δισ. ή ένας συνδυασμός αυτών. Το βέβαιο είναι ότι η Γαλλία σημαντική αύξηση των πόρων του μηχανισμού και η Γερμανία αντιτίθεται σε αυτή.
Είναι πιθανό μια και τα τρία παραπάνω ζητήματα είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετα (το ύψος του κουρέματος θα καθορίσει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποιήσεων και αυτές σε μεγάλο βαθμό τα απαιτούμενα κονδύλια του EFSF) η Γερμανία να υποχωρήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα μία και η Γαλλία δεν πρόκειται να συναινέσει σε ένα γενναίο ελληνικό κούρεμα χωρίς να απλώσει δίχτυ προστασία στις τράπεζες της, ώστε να μην χρειαστούν κρατική βοήθεια και απωλέσει το ΑΑΑ στην πιστοληπτική της ικανότητα.
Στο ναδίρ οι τράπεζες
Κοντά στο 17% η βουτιά για τον τραπεζικό κλάδο στο Χ.Α., με τους επενδυτές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο κρατικοποίησής τους.
Την απόλυτη βουτιά βίωσαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τραπεζικές μετοχές, που πλέον διαπραγματεύονται στα τάρταρα. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε σχεδόν κατά 17%, οδηγώντας ταυτόχρονα τον γενικό δείκτη 4,51% χαμηλότερα σε σχέση με την Παρασκευή, στις 747,08 μονάδες. Πρόκειται όμως, σύμφωνα με χρηματιστές, για μία διαδρομή την οποία η αγορά γνωρίζει, αφού η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα επίπεδα των 720 μονάδων. Οι επόμενες συνεδριάσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της Πέμπτης, αφού την προηγούμενη μέρα θα έχει αποφασιστεί η οριστική και τελεσίδικη λύση για το ελληνικό πρόβλημα.
Οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για ένα γενναίο κούρεμα της τάξης του 50 με 60%, με τους τραπεζίτες να έχουν αντίθετη γνώμη θεωρώντας ότι το σύστημα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, μπορεί να αντέξει ένα κούρεμα μέχρι το 40%. Από εκεί και πάνω τα προβλήματα για τον τραπεζικό κλάδο στη χώρα μας είναι δεδομένα. Δεδομένη είναι η αδυναμία των τραπεζών να βρουν 15 δισ. ευρώ για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Σε αυτό το περιβάλλον, δύσκολα μπορούν να πραγματοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου ή να πουλήσουν σε ικανοποιητικές τιμές πάγιά τους. Πιθανότερο είναι το σενάριο να τεθούν υπό την προστασία του κράτους, το οποίο, ούτως ή άλλως εγγυάται τις καταθέσεις.
Πτώση 25,11% κατέγραψε η μετοχή του Τ.Τ., στα 0,3340 ευρώ, 22,15% η μετοχή της Πειραιώς, στα 0,2390 ευρώ, 20,79% η Εθνική, στο 1,6 ευρώ, 20,25% η Eurobank, στα 0,63 ευρώ, 19,14% η Alpha στα 0,938 ευρώ. Από τα 45 εκατ. ευρώ τζίρο τη Δευτέρα σε Εθνική και Alpha έγιναν τα 20 εκατ. ευρώ και περίπου 20 εκατ. ευρώ “μοιράστηκαν” οι υπόλοιπες μετοχές του 20άρη. Στα άσχημα της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας περιλαμβάνεται η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Alapis, μετά την αίτηση για υπαγωγή της στο άρθρο 99.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr