O Dow κέρδισε 0,32% στις 11.542 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,46% στις 1.215 μονάδες ενώ ο Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 0,21% στις 2.599 μονάδες.
Σαν να μην έφταναν οι παλιννωδίες της γερμανικής κυβέρνησης, σήμερα οι ευρωαγορές ήρθαν αντιμέτωπες και με τις διαρροές της στον γερμανικό τύπο τα περί αναβολής της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, ως αποτέλεσμα των ενστάσεων που έχει εγείρει το κοινοβούλιο της χώρας για τη διεύρυνση του ρόλου του EFSF. Λογικό είναι μετά από όλα αυτά να βγουν στην επιφάνεια και οι πρώτες φήμες αναβολής της Συνόδου Κορυφής, τις οποίες μεταδίδουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Αίφνης οι επενδυτές επιτάχυναν τις ρευστοποιήσεις τους συνειδητοποιώντας για ακόμη μία φορά ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης.
Έτσι, στο έλεος ανασφάλειας και φημών , ο FTSE 100 υποχώρησε 1,21% στις 5.385 μονάδες, ο CAC έχασε 2,32% στις 3.084 μονάδες ενώ ο DAX σημείωσε απώλειες 2,49% στις 5.766 μονάδες.
Eνδεικτικό του κλίματος και της αβεβαιότητας ήταν το παράδειγμα της μόχλευσης του EFSF όπου ενώ οι μέχρι τώρα αναφορές έκαναν λόγο για διαφωνία Γαλλίας και Γερμανίας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε αρνήθηκε ότι το θέμα έχει έστω τεθεί προς συζήτηση, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία με τους Γάλλους για τον EFSF.
Στα μάκρο της ημέρας, κατά 6 χιλ στις 403 χιλ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ οι νέες αιτήσεις για τη λήψη επιδόματος ανεργίας, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για διαμόρφωση των αιτήσεων για τη λήψη επιδόματος ανεργίας στις 400 χιλ
Να αναφερθεί επίσης ότι τα στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 409 χιλ, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 404 χιλ.
Μεγάλα κέρδη στις τράπεζες – Σούπερ άνοδος για MIG
Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες υπεραπέδωσαν, τα οφέλη για τον γενικό δείκτη στη συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν μικρά. Η αγορά έκλεισε με μικρή άνοδο 0,25%, στις 742,76 μονάδες.
Η διάθεση που υπάρχει σε αυτές τις μικρές αποτιμήσεις είναι ενθαρρυντική. Αλλά είναι τέτοια η μόχλευση ποια στις τιμές και στις αποτιμήσεις, που η άλλοτε ατμομηχανή του Χ.Α., οι τράπεζες, διαθέτουν μικρή επιρροή στα «τεκταινόμενα» επί του γενικού δείκτη. Έτσι λοιπόν, παρατηρείται το φαινόμενο η Alpha να καταγράφει 8,16% και η Εθνική 9% και ο γενικός δείκτης του Χ.Α. να ενισχύεται μόλις κατά 0,25%... Η πορεία της αγοράς βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.
Κινητήριος μοχλός στις αντιδράσεις της αγοράς δεν είναι τίποτ’ άλλο από τις χαμηλές τιμές και το trading, με στόχο τα βραχυπρόθεσμα κέρδη. Κι αυτό, διότι οι επενδυτές δεν έχουν από πουθενά αλλού να πιαστούν. Η Ευρώπη ακόμα ψάχνεται ως προς το πώς θα αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα το οποίο πλέον απειλεί ευθέως την καρδιά της οικονομίας της ευρωζώνης.
Η Moody’s και οι άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης απειλούν ανοιχτά με υποβαθμίσεις Γαλλία και Γερμανία. Μέρκελ – Σαρκοζί ερίζουν ως προς τη χρήση των κεφαλαίων του EFSF και στο ενδιάμεσο βρίσκεται ο Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δεν αποκλείει τη χρεοκοπία της χώρας μας. Από την άλλη, «παίζεται» ακόμα η ψήφιση, ακόμα και από κυβερνητικούς βουλευτές η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Η βουλετής κυρία Βάσω Παπανδρέου, μπορεί να στηρίζει το επίμαχο άρθρο 37, αλλά η κυρία Λουκά Κατσέλη, ακόμα και μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, διατηρεί τις επιφυλάξεις της. Εκτός από την Alpha και την ΕΤΕ ενισχύθηκαν θεαματικά η Eurobank, κατά 6,19%, Τ.Τ. 10,78%, ενώ η αντίδραση πέρασε και σε άλλες μετοχές, όπως ο Τιτάνας, MIG με κέρδη 21%, στα 40 λεπτά, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ.
Απώλειες πάνω από 6% για την Coca Cola. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 37,65 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 94 ενισχύθηκαν και 48 υποχώρησαν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr