Αναδιπλώνονται Wall και Ευρώπη.
Χωρίς δυναμική και νεύρο ήταν η αντίδραση της αγοράς την Τετάρτη σε μία συνεδρίαση κατά την οποία φάνηκε ότι υπάρχουν αντανακλαστικά. Μάταια όμως, διότι τα υψηλά ημέρας των 756 μονάδων, αποτέλεσαν επίπεδα εγκλωβισμού. Ο γενικός δείκτης 'έφυγε' προς τα κάτω με χαμηλό στις 733 μονάδες, για να κλείσει λίγο πιο πάνω, στις 740 μονάδες. Τα κέρδη ήταν οριακά, μόλις 0,39% και προήλθαν κυρίως από το γύρισμα των τραπεζών, έπειτα από δύο μέρες μεγάλης πτώσης η οποία άγγιξε για τον κλάδο το 9%. Κέρδη 4,47% για τη μετοχή της Eurobank, στα 0,67 ευρώ και όγκο 2,186 εκατ. τεμαχίων. Αντίδραση 3,73% για τη μετοχή της Εθνικής, στο 1,67 ευρώ, 3,16% για την Alpha, στα 0,98 και 1,91% για την Πειραιώς στα 0,2670 ευρώ. Οι επενδυτές δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο εξαιτίας των ανησυχιών για κρατικοποίηση. Τα νέα από την Ευρώπη, τέσσερις μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς προεξοφλείται κούρεμα ανώτερο του 40%, όταν οι τραπεζίτες σε Ελλάδα και Ευρώπη δηλώνουν ότι είναι προτιμητέο haircut πολύ κοντά στη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, δηλαδή 21%. Από την άλλη, η Γερμανία φαίνεται ότι θα τηρήσει σκληρή στάση και στο θέμα της αύξησης κεφαλαίων του EFSF. Δημοσίευμα του Guardian για αύξηση των κεφαλαίων του EFSF σε 2 τρισ. ευρώ, διαψεύστηκε σήμερα, ενώ πηγές προσκείμενες στην ηγεσία του γερμανικού Υπ.Οικ,. Αναφέρουν πως, 'ούτε λόγος για αύξηση των κεφαλαίων του EFSF”. Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η άσχημη εικόνα της χώρας με αφορμή τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, δίνοντας την εντύπωση ότι πολύ δύσκολα θα αποδεχθεί τα μέτρα η κοινή γνώμη, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με ξένους αναλυτές, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να πέσει πάλι έξω στους στόχους της. Επίσης, στα κακά νέα της ημέρας εντάσσεται και η πολιτική κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, κάτι που ερμηνεύεται ως έλλειψη κοινής γραμμής της χώρας σε τούτη την κρίσιμη συγκυρία κι ενώ την Κυριακή όλη η Ευρώπη θα ασχολείται μαζί μας. Τεχνικά πάντως, οι χρηματιστές θεωρούν ότι η αγορά βρίσκει βατήρα αντίδρασης στην περιοχή λίγο κάτω των 740 μονάδων, αλλά μέχρι πότε... Εκτός από την μικρή εύρους αντίδραση των τραπεζών, κέρδη 8,13% κατέγραψε η MIG, 3,355 η
Folli Follie, 1,20% η Motor Oil, 1,15% η ΔΕΗ. Απώλειες για τον
ΟΤΕ και τα
ΕΛΠΕ. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 40 εκατ. ευρώ. Οι ήξεις αφήξεις από τους Ευρωπαίους για τα αποτελέσματα της κυριακάτικης συνόδου κορυφής, καθώς και οι ανησυχίες για τις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης οδηγούν τους επενδυτές στις δύο όχθες του Ατλαντικού να κρατήσουν μικρό καλάθι. Μοναδικό θετικό σημάδι είναι η κινητικότητα στην Ευρώπη, ενώ έντονη είναι η φημολογία για μετάβαση του Γάλλου προέδρου στο Βερολίνο.
Πιο συγκεκριμένα, ο Dow ενισχύεται 0,30% στις 5.454 μονάδες, ο Nasdaq χάνει 0,35% στις 2.649 μονάδες και ο S&P 500 κερδίζει 0,32% στις 1.229 μονάδες.
Ο FTSE κερδίζει 0,86% στις 5.457 μονάδες, ο CAC 40 σημειώνει κέρδη 0,24% στις 3.149 μονάδες και ο DAX βρίσκεται στο +0,44% και τις 5.903 μονάδες.
Αναλυτές πάντως επισημαίνουν πως η γραμμή μεταξύ αισιοδοξίας και θετικών προσήμων με την αποτυχία εκπλήρωσης των προσδοκιών και το sell off είναι δυσδιάκριτη.
Την ίδια ώρα ο γάλλος πολιτικός Ζακ Ντελόρ έθεσε ως προϋπόθεση για το ευρώ τη σωτηρία της Ελλάδας, συστήνοντας να διώκεται από την ευρωζώνη όποια χώρα δεν υπακούει στο κοινοτικό πνεύμα, όπως η Φινλανδία και η Σλοβακία.
Σε συνέντευξη του στην Le Monde ο Ντελόρ τονίζει ότι η σωτηρία της Ελλάδας είναι προϋπόθεση για τη σωτηρία του ευρώ, προειδοποιώντας ότι η χώρα καταβάλει προσπάθεια για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από συνθήκες και συστάσεις που εμμένουν στο πνεύμα του ΔΝΤ και σε παλιές πρακτικές. Σε τρία χρόνια η Ελλάδα θα έχει χάσει το 10% του ΑΕΠ της, προειδοποιεί.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, ξεχωρίζουν τα 2,2 δις. δολ. που ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Morgan Stanley το γ’ 3μηνο του έτους, από 314 εκατ. δολ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Τα συνολικά έσοδα της επενδυτικής διαμορφώθηκαν στα 9,9 δις. δολάρια, από 6,8 δις. δολ. πέρσι. Τα έσοδα από τις επενδυτικές δραστηριότητες ήταν στα 864 εκατ. δολ, και τα έσοδα από τις πωλήσεις και το trading ήταν στα 5,4 δις. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων και εσόδων ύψους 3,4 δις. ευρώ από δραστηριότητες σε παράγωγα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO της επενδυτικής James Gorman, η Morgan Stanley ήταν αποτελεσματική σε αγορές που θεωρείται ότι ενέχουν σημαντικούς κινδύνους, ενώ κατάφερε να αυξήσει την κερδοφορία της εστιάζοντας σε πελατολόγιο με υψηλά εισοδήματα.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr