Με νέες δραματικές απώλειες έκλεισε και σήμερα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε κατά 2,97%, στις 752,59 μονάδες, με χαμηλό στις 747 μονάδες. Κατ' αρχήν, οι χρηματιστές εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αφού όπως αναφέρουν, στα “βαθιά καθίσματα' της αγοράς, ενεργοποιείται η στήριξη των 720 μονάδων.
Από εκεί και πέρα όμως, η αβεβαιότητα είναι μεγάλη. Όταν ο πρωθυπ[ουργός με συνέντευξή του σε Κυριακάτικη εφημερίδα δηλώνει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα. Όταν, η Γερμανία δηλώνει ότι δεν πρόκειται να βρεθεί λύση ούτε στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου. Όταν πληθαίνουν οι φωνές για μεγάλο κούρεμα, το οποίο δημιουργεί ταυτόχρονα μεγάλες παρενέργειες στην οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας και πιθανόν της υπόλοιπης Ευρπώπης, η αγορά “λυγίζει”. Οι επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο είναι μεγάλες, αφού υποχώρησε κατά 7,28%.
Οι επενδυτές προεξοφλούν μεγάλο κούρεμα, που κατ' επέκταση σημαίνει κρατικοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, ή την ένταξή τους σε κάποιον ευρωπαϊκό μηχανισμό για να πουληθούν στη συνέχεια. Η μετοχή της Εθνικής κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες τη Δευτέρα κατά 10,44%, στο 1,363 ευρώ και με όγκο 5,1 εκατ. τεμαχίων. Ακολούθως, το Τ.Τ. υποχώρησε κατά 9,81%, στα 0,34 ευρώ, η Eurobank κατά 9,45%, στα 66 λεπτά, η Alpha 9,35%, στα 97 λεπτά και η Πειραιώς 9,09%, στα 26 λεπτά.
Η Εθνική πέρασε στην πέμπτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων με 1,5 δισ. ευρώ, κάτω από την Coca Cola με 4,8 δισ., τον ΟΠΑΠ 2,2 δισ., τα ΕΛΠΕ, 1,9 δισ. και τον ΟΤΕ, 1,7 δισ. ευρώ. Η Κύπρου διαπραγματεύεται κάτω από τη ΔΕΗ, η Alpha κάτω από την Motor Oil και την Βιοχάλκο με 518 εκατ. ευρώ, η Eurobank με 365 εκατ. ευρώ, κάτω από τη Folli Folli και την Jumbo και η Πειραιώς με 297 εκατ. ευρώ, κάτω από την ΜΕΤΚΑ, την ΕΥΔΑΠ και τον Μυτιληναίο. Μόνο μία μετοχή από τον 20άρη έκλεισε με κέρδη, αυτή των ΕΛΠΕ, έπειτα από φήμες περί ενδιαφέροντος εκ μέρους του Κατάρ.
Οι συναλλαγές ήταν από τις χαμηλότερες για φέτος, ύψους 33 εκατ. ευρώ.
Αγορές
Το ελληνικό πρόβλημα και η αδυναμία της Ευρώπης να βρει λύση, ακόμα και τώρα, διαιωνίζοντας την κρίση χρέους οδηγεί στις απώλειες τις ευρωπαϊκές αγορές και τη Wall Street.
Οι αγορές άλλαξαν πρόσημο, γυρίζοντας σε μεικτό, ύστερα από τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε ότι στη Σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου δεν θα οριστικοποιηθεί η ευρωπαική λύση, γεγονός που επανέφερε στα ταμπλό τις άλλοτε περιορισμένες ανησυχίες για χρονική επέκταση της ύφεσης στην Ευρωζώνη.
Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,35% στις 5.447 μονάδες, ο CAC 40 υποχωρεί κατά 0,59% στις 3.194 μονάδες και τέλος, ο γερμανός DAX υποχωρεί κατά 1,10% στις 5.903 μονάδες. Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,56%, στις 11.576 μονάδες και ο Nasdaq κατά 0,40%, στις 2.363
Η ανακεφαλαλιοποίηση των ευρωπαικών τραπεζών που για την πλειοψηφία των ευρωπαικών ηγετών αποτελεί "αναγκαίο κακό", για ορισμένες τράπεζες θεωρείται πρότυπο προς αποφυγή, ιδιαίτερα τη στιγμή που οι διαβουλεύσεις για haircut άνω του 50% στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου επιβεβαιώνονται, με ορισμένους δανειστές να κινδυνεύουν λόγω σημαντικής έκθεσης στην Ελλάδα.
"Tα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην ενίσχυση της αμοιβαίας στήριξης ή στην αποδοχή περαιτέρω χρεοκοπιών", δήλωσαν οι αναλυτές του διεθνή οίκου αξιολόγησης Moodys.
Oι Tobias Moerschen και Alain Laurin επισημαίνουν την ανάγκη άμεσου πολιτικού συντονισμού για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωπεριφέρεια. Οι ίδιοι αν και τάσσονται υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαικών τραπεζών, ωστόσο επισημαίνουν ότι η λύση αυτή θα εξασφάλιζε τον εφησυχασμό των αγορών παροδικά.
"Θεωρούμε ότι πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ο μεγαλύτερος συντονισμός. Το πιο θετικό στοιχείο της πρακτικής της ανακεφαλαιοποίησης είναι πως αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς αυτόν τον δρόμο", σύμφωνα με τους αναλυτές της Μoodys.
Στα 3,8 δισ. δολάρια διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Citigroup το γ’ 3μηνο του έτους, ανώτερα κατά 74% από τα 2,8 δις. δολάρια που είχε εμφανίσει το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Τα έσοδα της αμερικανικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 20,8 δις. δολάρια, ελαφρώς υψηλότερα από τα 19,23 δις. δολάρια το γ’ 3μηνο του 2010.
Στα 4,1 δισ. δολάρια διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Wells Fargo το γ’ 3μηνο του έτους, καταγράφοντας αύξηση 21% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 και 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα έσοδα της αμερικανικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 20,8 δις. δολάρια, ελαφρώς υψηλότερα από τα 19,23 δις. δολάρια το γ’ 3μηνο του 2010.
Μικρή αύξηση σημείωσε ο δείκτης μεταποίησης Empire State στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ωστόσο παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Empire Stateδιαμορφώθηκε στις -8,5 μονάδες τον Οκτώβριο από τις -8,8% το Σεπτέμβριο.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Αλ. Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr