Νευρικότητα επικράτησε στις αμερικανικές αγορές, με τη Wall να κλείνει με μεικτά πρόσημα μετά από τρεις συνεχείς ανοδικές συνεδρίασεις που έχουν φέρει ξανά το πρόσημο στο «συν» από τις αρχές του έτους. Αιτία τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα της JPMorgan, ενώ στο ευρωπαϊκό μέτωπο οι σημερινές προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, αφενός ότι το PSI θα πλήξει την αξιοπιστία του ευρώ, και αφετέρου ότι πιθανόν να έρχεται ύφεση το 2012 για την Ευρωζώνη.
Ο Dow υποχώρησε κατά 0,35% στις 11.478 μονάδες, ο Nasdaq κέρδισε 0,60% στις 2.620 μονάδες ενώ ο S&P 500 βρέθηκε στο -0,30% και τις 1.204 μονάδες.
Profit taking ήταν η σημερινή στρατηγική των Ευρωπαίων επενδυτών, κρατώντας στάση αναμονής παράλληλα στην προοπτική να συμμετάσχουν πλέον με σημαντικό ποσοστό στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας οι ιδιώτες πιστωτές. Ήδη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επιδοθεί σε συνεχείς δηλώσεις ώστε να προετοιμάσουν τις αγορές για ένα νέο haircut στα ελληνικά ομόλογα, με τους αναλυτές ήδη να υπολογίζουν τις κεφαλαιακές απώλειες των τραπεζών.
Στο Παρίσι, ο CAC 40 υποχώρησε 1,33% στις 3.187 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,71% στις 5.403 και στη Φρανκφούρτη ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,33% στις 5.915 μονάδες.
Στην Ευρώπη, ανησυχία έχουν προκαλέσει από τη μία οι δηλώσεις της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας ότι η αναγκαστική αποδοχή ζημιών από τους κατόχους ελληνικών ομολόγων μέσω του PSI, θα πλήξει το κύρος του ευρώ και τις τράπεζες της ευρωζώνης, και θα εντείνει την νευρικότητα στις αγορές συναλλάγματος ενώ σύννεφα προκάλεσαν τόσο η έκθεση-κόλαφος της CS για τις ευρωπαϊκές τράπεζες όσο και η UBS που προτείνει ελληνικό «κούρεμα» ύψους 70% .
Σαρωτικές θα είναι οι αποτυχίες των ευρωπαϊκών τραπεζών στα μίνι stress test που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) ώστε να συμπεριληφθούν στα σενάρια που εφαρμόστηκαν το καλοκαίρι και το ενδεχόμενο νέου haircut στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό αναφέρει στη σημερινή έκθεση της η Credit Suisse, η οποία βλέπει από τις 91 μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης, τουλάχιστον οι 66 θα αποτύχουν, με την «κεφαλαιακή τρύπα» να διαμορφώνεται στα 220 δις. ευρώ. Οι Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank και BNP θα χρειαστούν τα περισσότερα κεφάλαια με 19 δις., 14 δις. και 14 δις. αντίστοιχα. Η Societe Generale και η Barclays θα χρειαστούν η κάθε μία 13 δισ. ευρώ, ενώ Unicredit και Commerzbank θα χρειαστούν 12 δισ. και 11 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
«Οι όποιες διαφωνίες για το πώς θα βγούμε από την κρίση θα ασκήσει πιέσεις στις αγορές και ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε ο Luis Benguerel, trader της Interbrokers.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, μεγαλύτερη των προσδοκιών ήταν η άνοδος του πληθωρισμού στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 2,9% από το 2,5% του Αυγούστου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση - Αδυναμία για ΕΤΕ
Δεύτερη συνεχόμενη μέρα ανόδου, αλλά με εμφανή τα χαρακτηριστικά της κόπωσης για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και τον τραπεζικό κλάδο. Η μετοχή της Εθνικής για παράδειγμα, ενισχύει το επιχείρημα της μεγάλης μεταβλητότητας στον τραπεζικό κλάδο, αφού οι πωλητές επικράτησαν. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού οι εντολές πώλησης ήταν περισσότερες από τις εντολές αγορών.
Η χαμηλή θέση της στις κεφαλαιοποιήσεις όμως, δεν επηρεάζει τον γενικό δείκτη, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Καταλυτικής σημασίας στη διαμόρφωση θετικού προσήμου για το Χ.Α. στάθηκε η πληροφορία ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. Ευρώ θα γίνει γρηγορότερα απ’ ό,τι ανέμενε η κυβέρνηση, εντός του επόμενου δεκαημέρου. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την αλλαγή της τάσης, που σε συνδυασμό με το χαμηλότερο «κούρεμα», σημαίνει ότι το Χ.Α. θ’ αρχίσει να βρίσκει τον δρόμο του, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. πάντως, έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σε θετικό πρόσημο, στις 772,36 μονάδες και με συναλλαγές αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, στα 63 εκατ. ευρώ (51 εκατ. ευρώ την Τετάρτη). Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, οι περισσότερες έκλεισαν με κέρδη, 94, ένανι 66 που υποχώρησαν και 30 αμετάβλητες. Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με απώλειες 1,09%, στο 1,89 ευρώ, αν και βρέθηκε πιο ψηλά στο 1,95 ευρώ. Στη μετοχή άλλαξαν χέρια 9,1 εκατ. τεμάχια. Τις απώλειες της ΕΤΕ 'αντιστάθμισαν» τα κέρδη 5,30% της Eurobank, που έκλεισε στο 0,71 ευρώ, το +4,35% του ΟΠΑΠ, το +3,55% του ΟΤΕ, το +3,32% της Coca Cola, στα 13,37 ευρώ και το +5,18% του Τιτάνα, στα 11,78 ευρώ.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι και οιεπόμενες συνεδριάσεις στο Χ.Α. είναι πολύ κρίσιμες για την τάση, αν και από τη συνεδρίαση της Δευτέρας και της Τρίτης φάνηκε πως η στήριξη εντοπίζεται κοντά στις 720 μονάδες. Ενδιαφέρον στοιχείο, τέλος, αποτελεί η επιστροφή της Alpha, πάνω από το 1 ευρώ, έστω και οριακά.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr