Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Πάνω από 5% ενισχύεται η Πειραιώς, πάνω από 2% Alpha και Εurobank και κοντά στο 2% η μετοχή της Εθνικής. Η παρέμβαση της Fed για ενίσχυση των τραπεζών της δείχνει το δρόμο, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς και στην Ευρώπη.
Οι συναλλαγές προσεγγίζουν τα 7 εκατ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν να βγει αντίδραση με τελείως αντανακλαστικά χαρακτηριστικά, αφού επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει τίποτα από τα δεδομένα για την πορεία της ελληνικής χρεοκοπίας.
Eυρωαγορές
Comeback από τη Wall, comeback και από τις τράπεζες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. BNP Paribas και Deutsche Bank ωθούν τον τραπεζικό δείκτη υψηλά και τις ευρωαγορές λίγο πριν το +2%, παρά την υποβάθμιση των ιταλικών ομολόγων από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moodys αργά το βράδυ της Τρίτης.
Την υποβάθμιση επισκιάζει η είδηση ότι η Ιαπωνία εξετάζει τρόπους στήριξης της υπερχρεωμένης Ευρώπης, μεταξύ των οποίων, και η αγορά ομολόγων από το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Αναλυτικά, στα ταμπλό, ο άγγλος ftse 100 αυξάνεται κατά 1,27% στις 5.004 μονάδες, ο γάλλος cac σημειώνει άνοδο της τάξεως του 1,83% στις 2.903 μονάδες και τέλος, ο γερμανός dax ενισχύεται κατά 1,33% στις 5.285 μονάδες.
Κέρδη 6,3% για την BNP Paribas και άνοδος 5,5% για τη Deutsche Bank. Την Πέμπτη αναμένεται η ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης της Dexia από τη Γαλλία και το Βέλγιο. Σύμφωνα με τους Baroin και Noyaer, οι γαλλικές τράπεζες βρίσκονται γενικότερα σε καλή κατάσταση, ενώ οι γαλλοβελγικοί πιστωτές είναι πρόθυμοι να παράσχουν ρευστότητα στην τράπεζα.
Στη βαθμίδα Α2, με αρνητικές προοπτικές, υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody's τα ιταλικά ομόλογα. Η αξιολόγηση των ιταλικών ομολόγων βρισκόταν στο Αa2, τρεις μονάδες υψηλότερα.
Η Μoody's αιτιολόγησε την υποβάθμιση επικαλούμενη την αύξηση του κινδύνου για τη χρηματοδότηση χωρών της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, τους αυξημένους κινδύνους για την ανάπτυξη -εξαιτίας, όπως αναφέρει, δομικών αδυναμιών και του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία- αλλά και την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.
"Η Ιαπωνία μπορεί να αγοράσει περισσότερα ομόλογα που έχουν εκδοθεί από το EFSF, για να συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου Συντονισμού της Ιαπωνικής κυβέρνησης Οσάμου Φουτζιμούρα.
"Τα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικά για την Ιαπωνία. Σχεδιάζουμε τρόπους υποστήριξη της Ευρώπης, όπως οι αγορές ομολόγων του EFSF", πρόσθεσε ο ίδιος.
Στ. Κ. Χαρίτος
[email protected]
Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]