Ο Dow κέρδισε 0,63% στις 11.061 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,10% στις 2.495 ενώ ο S&P 500 βρέθηκε στο +0,70% και τις 1.162 μονάδες.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του βρετανικού FTSE να περιορίσει στο τέλος της συνεδρίασης τις απώλειες, ο χορός των ρευστοποιήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές σερνόταν από τα γερμανικά σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Τη “νύφη” πλήρωσαν για άλλη μία φορά οι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος γαλλικές τράπεζες, με τις τιμές τους να κλείνουν με απώλειες πάνω από 10%, και ενώ κυκλοφορούν φήμες για πιθανή υποβάθμιση της Societe General από τον οίκο Moody's.
O CAC 40 σημείωσε ελεύθερη πτώση στο -4,03% και στις 2.855 μονάδες, ο αγγλικός FTSE κατέγραψε απώλειες 1,63% στις 5.130 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη έχασε 2,27% στις 5.072 μονάδες.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο, η Γερμανία φαίνεται πως σκέφτεται πολύ σοβαρά να σταματήσει τις προσπάθειες για την Ελλάδα, αφού η πορεία των αγορών καταδεικνύει τις ολοένα και εντονότερες ανησυχίες σχετικά με την ανικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τους επενδυτές.
«Φαίνεται ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για μια χρεοκοπία», δήλωσε ο Jacques Cailloux, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Royal Bank of Scotland. Προσθέτει μάλιστα ότι «η Γερμανία μπορεί να είναι αυτή που θα κάνει την πρώτη κίνηση αλλά ίσως προετοιμάζονται κι άλλες χώρες»
Σημειώνεται ότι η γαλλική τράπεζα Societe Generale ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε μείωση του κόστους λειτουργίας της καθώς και στην πώληση μονάδων της αξίας 4 δισ. ευρώ έως το 2013, προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση.
"Τσεκούρι" 45% κατά μέσο όρο σ τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία των τραπεζών στο γ' τρίμηνο έβαλε η Citigroup υπό το βάρος των εντεινόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία.
Πιο αναλυτικά, για τη Morgan Stanley περιέκοψε την εκτίμηση της για κέρδη 25 σεντς/μετοχή από 36, για τη Goldman Sachs στα 10 σεντς/μετοχή από 2,70 δολ., ενώ για τη JP Morgan στα 1,17 δολ. από 1,26.
Για την BoA πάντως η Citi βλέπει κέρδη 61 σεντς ανά μετοχή από 18 σεντ μετά την πώληση σχεδόν της μισής συμμετοχής της - 13,1 δισεκατομμύρια μετοχές - στην China Construction Bank.
Χ.Α.
Με τα CDS της 5ετίας να διαμορφώνονται στα ιστορικά υψηλά των 3.400 μονάδων και τους αναλυτές να προβλέπουν χρεοκοπία σε ποσοστό 96%, τα περιθώρια διαφοροποίησης του Χ.Α. ήταν και είναι περιορισμένα. Οι επενδυτές, κυρίως οι ξένοι, με την πλάτη στον τοίχο σπεύδουν σε ρευστοποιήσεις, πιέζοντας το Χ.Α. στις 847, 48 μονάδες (σ.σ. πήγε και χαμηλότερα στις 845), περιορίζοντας το ρίσκο τους στην Ελλάδα. Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας δεν ήταν καλή όμως, όχι μόνο για το Χ.Α., αλλά για όλες τις αγορές.
Τα νέα από το... μέτωπο δεν είναι και τα καλύτερα, είναι μάλλον απογοητευτικά για τη συνέχεια. Η Μέρκελ δηλώνει από τη μία ότι χρειάζεται χρόνος για την Ελλάδα, αλλά σύμβουλοί της σε δηλώσεις τους θεωρούν ότι δεν είναι ταμπού η χρεοκοπία μιάς χώρας της ευρωζώνης. Η Γερμανία διαψεύδει από τη μία πλευρά ότι υπάρxei σχέδιο για τη διάσωση των τραπεζών της και από την άλλη το Bloomberg και το Spiegel γράφουν αδι9άκοπα για το ενδεχόμενο αυτό. Την ίδια ώρα, η Societe Generale προβαίνει σε πωλήσεις παγίων της αξίας 4 δισ. ευρώ, η Ιταλία δανείστηκε 11 δισ. ευρώ με επιτόκιο περίπου 2% και ο Τρισέ θεωρεί ότι είναι υπόθεση εργασίας τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα.
Όλα αυτά, η πολυφωνία και κυρίως η διαφορετική πολιτική, ανοίγουν την όρεξη της διεθνούς κερδοσοπίας, που έχει βάλει στο στόχαστρο τον τραπεζικό κλάδο. Τα δε μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και το νέο χαράτσι στα ακίνητα επιτείνει την ύφεση στην πραγματική οικονομία, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, που εκτιμούν ότι δύσκολα θα πιαστούν οι στόχοι για έλλειμμα 7,6% στο τέλος του '11. Μέσα σε όλα αυτά σημειώθηκε και έκρηξη σε εργοστάσιο πυρηνικών αποβλήτων στη Γαλλία με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία, η οποία ήδη απειλείται από την Moody's.
Ο τραπεζικός κλάδος στο Χ.Α. κατέγραψε απώλειες πάνω από 7%. Η Alpha υποχώρησε κατά 10,17%, στο 1,59 ευρώ, με όγκο 2,950 εκατ. τεμαχίων, η Eurobank 8,66%, στο 1,16 ευρώ με 2,472 εκατ. τεμάχια. Η κεφαλαιοποίηση της Alpha έφτασε στα 849 εκατ. ευρώ και της Eurobank στα 641 εκατ. ευρώ. Μεγάλες απώλειες, 8,31% κατέγραψε η μετοχή της Εθνικής, στα 2,87 ευρώ και με3 όγκο 6,1 εκατ. τεμαχίων. Ο φόβος της κρατικοποίησης και τα συμπεράσματα από τον έλεγχο της Blackrock ανησυχεί έντονα τους επενδυτές, όπως και οι αναλύσεις που κάνουν λόγο για haircut τουλάχιστον 50% στα ομόλογα.
Mεγάλη πτώση 5,6%, στα 7,82 ευρώ κατέγραψε o OΠΑΠ, παρά τις εξελίξεις που δρομολογούνται (επέκταση και ανανέωση της σύμβασης, φρουτάκια και αποκρατικοποίηση). Μεγάλες απώλειες 5,41% για τα Folli Follie (σ.σ. από τις πιο επιτυχημένες παρουσιάσεις στο roadshow του Λονδίνου), Πτώση πάνω από 4% κατέγραψαν Coca Cola, Τιτάνας, Βιοχάλκο, Mkotor Oil, Τ.Τ. και Κύπρου. Ηπιότερη η υποχώρηση για τον Μυτιληναίο, στα 3,56 ευρώ, ενώ σε θετικό πεδίο πέρασε η Ελλάκτωρ με χαμηλό ημέρας στο 1,54 και κλείσιμο στο 1,67. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,2 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr