Απώλειες που πλησιάζουν το 15% μετράει ο γενικός δείκτης του Χ.Α. από την αρχή του χρόνου. Μόνο τον Ιούλιο, οι απώλειες στο Χ.Α. ανήλθαν σε 5,86% και ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 98,3 εκατ. ευρώ. Η αγορά έκλεισε στα όρια των 1.200 μονάδων και συγκεκριμένα στις 1.204,15 μονάδες, με απώλειες 0,45%, σε μία συνεδρίαση που και πάλι στιγματίστηκε από το χαμηλό ενδιαφέρον ενόψει εξελίξεων. Εξελίξεις που συνδέονται τόσο με τη παγκόσμια οικονομική σκακιέρα, όσο και με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η διαχείριση της κρίσης απειλεί κυβερνήσεις στην Ευρώπη, όπως το Λουί Θαπατέρο στην Ισπανία, ο οποίος αναγκάστηκε να προκηρύξει εκλογές για τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η Ιταλία, από την άλλη, δηλώνει αδυναμία να καταβάλει το μερίδιό της προκειμένου να βγουν τα λεφτά της δόσης για την Ελλάδα. Και βεβαίως, το κορυφαίο πρόβλημα, σύμφωνα με την αγορά, είναι η διαχείριση της κρίσης χρέους που μαστίζει τις ΗΠΑ. Η Wall, όπως και οι υπόλοιπες αγορές, καταγράφουν απώλειες για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση.
Το κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω από τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ, το οποίο έτρεξε με 1,3% το δεύτερο 3μηνο, από 1,8% που αναμενόταν αρχικά. Υπό αυτά τα δεδομένα οι επενδυτές στο Χ.Α. τηρούν στάση αναμονής. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 50,2 εκατ. ευρώ, με 4 εκατ. ευρώ “πακέτα” (13,7% του μετοχικού κεφαλαίου της F.G. Europe άλλαξε χέρια), που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε κοντά στα 46 εκατ. ευρώ και είναι από τους χαμηλότερους φέτος.
Μεγάλες ήταν οι απώλειες για την MIG κατά 6,25%, στο 0,45 ευρώ, 3,80% η Κύπρου, στο 1,52, 2% η Jumbo, στα 4,91 ευρώ, ήταν από τις σημαντικότερες απώλειες του 20άρη. Οι τράπεζες και ειδικά, Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank,εκεί που ενισχύονταν πέρασαν στο “κόκκινο” (εξαίρεση η Πειραιώς που έκλεισε αμετάβλητη στα 0,90 ευρώ). Κλείσιμο στα όρια των 3 ευρώ για την Alpha, στα 4,73 ευρώ υποχώρησε κατά 0,425 η ΕΤΕ, κατά 1,45% η Eurobank, στα 2,71 ευρώ . Νέα ιστορικά χαμηλά για τη ΔΕΗ, στα 8,57ευρώ.
Σε πυρετό χρέους Ευρώπη και Wall
Το χρέος για ακόμη μία συνεδρίαση ήταν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων σήμερα, με την αμερικανική πολιτική σκήνη να παραπαίει αναζητώντας τη συναίνεση και την αγορά να κοιτά αναμένοντας... Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, τη στιγμή που έκρυθμη παραμένει η πολιτική κατάσταση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Παράλληλα, η Moody’s απειλεί με υποβάθμιση την Ισπανία, ενώ ο S&P υποβάθμισε την Κύπρο. Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να βλέπουν με πιο κριτική διάθεση το νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, και η Ισπανία πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές.
Στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,99% στις 5.815 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώθηκε κατά 1,07% στις 3.673 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση κατά 0,44% στις 7.159 μονάδες. Στο 1,42 υποχωρεί το ευρώ. Με απώλειες και οι αμερικανικοί δείκτες, με τον Dow να κλείνει στο -0,79% και στις 12.143 μονάδες, ο Nasdaq στις 2.756 μονάδες και στο -0,36% και ο S&P 500 στο -0,65% και στις 1.292 μονάδες.
Η προγραμματισμένη ψηφοφορία για το σχέδιο διαχείρισης του ελλείμματος δεν πραγματοποιήθηκε εν τέλει, γεγονος το οποίο παρατείνει εκτός της πολιτικοοικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ και τις ανησυχίες αγορών και επενδυτών για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Σημειώνεται ότι προ ολίγων ημερών ο Αμερικανός πρόεδρος σε διάγγλεμά του είχε προειδοποιήσει ότι ότι μία ενδεχόμενη αμερικάνικη χρεοκοπία θα σηματοδοτούσε ανυπολόγιστο κίνδυνο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να συμφωνήσουν την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ από τα 14,3 τρις δολάρια έως τις 2 Αυγούστου ώστε η χώρα να μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Με μόνο τέσσερις ημέρες να απομένουν, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να υποβάλει ακόμα και την Παρασκευή έκτακτο σχέδιο για την πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας εάν το Κογκρέσο δεν καταλήξει σε συμφωνία. Στο επίκεντρο θα βρεθούν και τα προκαταρκτικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου.
Στο μεταξύ, νέες ταραχές στα διεθνή χρηματιστήρια προκαλεί η αιφνίδια ανακοίνωση για πρόωρες εκλογές στις 20 Νοεμβρίου από την κυβέρνηση Θαπατέρο, η οποία τον τελευταίο καιρό δεχόταν ισχυρότατες πιέσεις για τα μέτρα λιτότητας, γεγονός που την οδήγησε στις κάλπες.
Σημειώνεται ότι το πρωί "καμπανάκι" στην Ισπανία χτύπησε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys, θέτοντας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, σημειώνοντας πως οποιαδήποτε αλλαγή πιθανότατα θα είναι κατά μια βαθμίδα.
Ο οίκος επικαλείται ως αιτίες υποβάθμισης πρώτον την αυξημένη ευπάθεια των δημοσιονομικών της Ισπανίας και δεύτερον το αυξημένο ρίσκο συνεχιζόμενης ανόδου του κόστους χρηματοδότησης.
Την ίδια στιγμή, η αμφινταλάτευση της Ιταλίας ως προς τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση της Ελλάδας "σπάει" τις στηρίξεις στα ευρωπαικά χρηματιστήρια και προκαλεί "κραδασμούς" στην ευρωπαική περιοχή, με τη διαδιακασία ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων να ξεκινά τον επόμενο μήνα.
Στα μάκρο της ημέρας, χαμηλότερα κινήθηκε τον Ιούλιο ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Ευρωζώνης τον Ιούλιο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 2,5% στο δωδεκάμηνο έως τον Ιούλιο, έχοντας αυξηθεί κατά 2,7% τον Ιούνιο. Σημειώνεται πως το ποσοστό ήταν μικρότερο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων.
Στο 1,4% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η ανάπτυξη ήταν μόλις 0,4%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου της χώρας, η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου του έτους αναθεωρήθηκε επί τα χείρω στο 0,4%.
Οι αναλυτές ανέμεναν την ανάπτυξη του ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 1,6%, αλλά οι εκτιμήσεις διαψεύστηκαν καθώς αυτό ήταν το πιο αδύναμο τρίμηνο από την ανάκαμψη από την κρίση του 2009.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr