Το έβδομο πτωτικό σερί δεν αποσοβήθηκε στο Χ.Α., αλλά η διαρροή της πληροφορίας για την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής, πέρα από τον δραματικό τόνο που σημαίνει για την Ευρώπη, δίνει την εντύπωση ότι αυτή τη φορά η Ε.Ε. θα ασχοληθεί σθεναρά και αποφασιστικά με το ζήτημα. Κι αυτό, διότι η κρίση δείχνει ότι εκτός από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, την άγουσα για την υπογραφή του δικού της μνημονίου παίρνει και η Ιταλία.
Τα spreads πήραν την ανηφόρα και η υποχώρησή τους σήμανε όταν βγήκαν φήμες στις αγορές ότι η ΕΚΤ βρισκόταν πίσω από αγορές ομολόγων, δεδομένου ότι χθες πραγματοποιήθηκαν εκδόσεις (σ.σ. εντόκων) σε Ελλάδα και Ιταλία.
Στο μεταξύ, η FXCM Hellas (Forex Capital Market) στο απογευματινό της σχόλιο χθες έκανε λόγο για «τριγμούς στις αγορές που προκαλεί η ανησυχία μετάδοσης της κρίσης στον "πυρήνα" της Ευρωζώνης μετά και τη συνάντηση του Eurogroup που δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για την κρίση χρέους, αγνοώντας το φλέγον ζήτημα της Ιταλίας. Οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν πτώση έως και άνω του 2%, σημειώνοντας το μεγαλύτερο τριήμερο πτωτικό σερί από τον περασμένο Μάρτη. Ωστόσο, θολό παραμένει το τοπίο εν αναμονή νέων πιο πειστικών απαντήσεων από την Ευρώπη κι ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για έκτακτη σύνοδο στην ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή». Σύμφωνα με τον οίκο, «στενεύει ο κλοιός γύρω από την Ιταλία καθώς συνεχίστηκε και χθες η διεύρυνση στα spread των ιταλικών ομολόγων έναντι του γερμανικού Bund. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από το 6% για πρώτη φορά από το 1997 με το "όριο αντοχής" να παραμένει το 7%. Με το κόστος δανεισμού να εκτοξεύεται σε απαγορευτικά επίπεδα, κρίσιμη είναι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών την ερχόμενη Παρασκευή. Τα στοιχεία ενδεχομένως να απειλήσουν τη σταθερότητα της αγοράς, ειδικότερα σε ό,τι αφορά χώρες που ήδη δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να δανειστούν από τις αγορές και γίνονται "βορά" στα χέρια των κερδοσκόπων».
«Τεχνικά», γράφει στο σχόλιό του ο κ. Εμ. Χατζηδάκης υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, «ο Γενικός Δείκτης αν και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης κατέγραψε νέα χαμηλά έτους στις 1.166 μονάδες, κατάφερε να περιορίσει τις αρχικές τους απώλειες, επιστρέφοντας εκ νέου πάνω από την ψυχολογική στήριξη των 1.200. Το momentum παραμένει πτωτικό και μόνο μία ενδεχόμενη διάσπαση των 1.265 μονάδων είναι ικανή να αντιστρέψει το τρέχον κλίμα. Από εκεί και πέρα ο σημαντικός περιορισμός των αρχικών απωλειών, μπορεί να θεωρηθεί σαν θετικό μήνυμα, αν συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις (καθώς σήμερα απορροφήθηκε σημαντική προσφορά) και δεν "προδώσει" όπως επανειλημμένως έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν. Απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς αυξάνοντας το βαθμό μεταβλητότητας της Αγοράς. Σε κάθε περίπτωση», καταλήγει, «η καλή στιγμή για την μείωση θέσεων δεν είναι μια συνεδρίαση πανικού αλλά μια τεχνική διόρθωση η οποία ενδεχομένως λόγω της μεγάλης πίεσης που παρατηρείται να δώσει ευκαιρίες αύξησης της ρευστότητας στην λογική του περιορισμού του ρίσκου».
Ο επικεφαλής του Τμήματος Συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τ. Ζαμάνης, υποστηρίζει από την πλευρά του ότι, «φαίνεται να σχεδιάζεται κάτι αν μη τι άλλο αποτελεσματικό από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Παρασκευή. Κάτι που αν τελεσφορήσει και αποτελέσει ισχυρή λύση για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος θα αλλάξουν προς το καλύτερο τα δεδομένα για το Χ.Α.».
Κατά τα άλλα, παράγοντες της αγοράς στέκονται στο γεγονός ότι η αναβλητικότητα και βεβαίως η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να καταστεί καταστροφική για τις οικονομίες κι τις χρηματιστηριακές αγορές.
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr