Από τη μία, ευφορία δημιούργησαν τα θετικά αμερικάνικα μάκρο που αφορούσαν την μεγαλύτερη της αναμενόμενης ανάπτυξης του ΑΕΠ (1, 9% αντί 1,8%) στο α’ τρίμηνο του έτους και η επιστροφή το Μάϊο σε αναπτυξιακή τροχιά (1,9% από πτώση 2,7%) των παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών ειδών, αλλά και η διαφαινόμενη συμφωνία των Ευρωπαίων για τη διάσωση της Ελλάδας. Από την άλλη όμως, η διαπραγμάτευση των μετοχών του τραπεζικού κλάδου στο ιταλικό χρηματιστήριο μετά από μία ξαφνική βουτιά των τιμών των μετοχών των UniCredit και Intensa Sanaolo, κατά 8,9 % και 7.2% αντίστοιχα κατέστειλε το θετικό επενδυτικό κλιμα.
Ο Dow υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,40% οριακά πάνω από το φράγμα των 12000 στις 12. 004 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,57% στις 2.671 μονάδες και ο S&P σημειώνει απώλειες 0,39% στις 1.279 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, σε αναπτυξιακή τροχιά επέστρεψαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ το μήνα Μάϊο, μετά την κάμψη που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,9% από πτώση 2,7% τον Απρίλιο, ενώ τα κεφαλαιουχικά αγαθά ενισχύθηκαν κατά 1,6% από υποχώρηση 0,8% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ενίσχυση κατά 1.6%.
Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Στις προηγούμενες εκτιμήσεις του (26 Μαΐου) το υπουργείο είχε ανακοινώσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8%. Η αμερικανική οικονομία επιβράδυνε πάντως αισθητά σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 όταν είχε εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 3,1% του ΑΕΠ.
Με σημαντικά κέρδη εξακολουθούν να κινούνται αυτή την ώρα οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, καθώς το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κατέληξαν σε συμφωνία ως προς τον τρόπο διάσωσης της Ελλάδας, με τη συμμετοχή και των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για τη χώρα προσέφερε "ανάσα" στις ευρωαγορές από τις συνεχείς ρευστοποιήσεις.
Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 10O αυξάνεται κατά 0,55% στις 5.706 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 1,05% στις 3.828 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,65% στις 7.193 μονάδες. Στο 1,42 το ευρώ.
"Κλείδωσε" η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, με τη διακράτηση ομολόγων και την αντικατάσταση τους με νέα ομόλογα όταν λήγουν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες το βράδυ της Πέμπτης.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην επιπλέον χρηματοδότηση στη χώρα θα έχει εκούσιο και προσωρινό χαρακτήρα, ενώ δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση, έστω και μερικώς, αναδιάρθρωση του χρέους. Να σημειωθεί ότι αν και στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν γίνεται αναφορά για το συγκεκριμένο ποσό του πακέτου, ωστόσο, πληροφορίες κάνουν λόγο για 100 δισ. ευρώ.
Στα μάκρο της ημέρας, απροσδόκητη άνοδο κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου Ifo στη Γερμανία, και διαμορφώθηκε στις 114,5 μονάδες από τις 114,2 μονάδες το Μάιο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν πτώση στις 113,5 μονάδες. Οι γερμανικές εταιρείες έχουν αυξήσει την παραγωγή και τις προσλήψεις, ωθώντας το δείκτη της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr