H Praxis International εκτιμά ότι κάτω υπό άλλες συνθήκες, οι τρέχουσες και οι κυοφορούμενες επιχειρηματικές εξελίξεις στην εγχώρια αγορά, θα αποτελούσαν καθοριστικό παράγοντα και θα διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του
χρηματιστηριακού κλίματος προκαλώντας έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.
Ωστόσο, το διεθνές περιβάλλον και η αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές σχετικά με την διαμόρφωση των επιτοκίων, τις πληθωριστικές πιέσεις και τους ρυθμούς ανάπτυξης των κυριότερων οικονομιών δεν αφήνουν περιθώρια για υψηλές προσδοκίες.
Επιπροσθέτως η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών σε συνδυασμό με τις προαναφερόμενες ανησυχίες, έχουν διαμορφώσει ένα εύθραυστο κλίμα στις κυριότερες διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς αντιδρούν αρνητικά και επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τυχόν αρνητικές
ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων (όπως στην ανακοίνωση για τους δείκτες απασχόλησης στις ΗΠΑ την Παρασκευή 7 Ιουλίου).
Αναπόφευκτα η τάση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές εισάγεται και στην εγχώρια αγορά με τον βαθμό συσχέτισης να διατηρείται και επομένως να αποτελεί τροχοπέδη στα όποια θετικά
στοιχεία και ευκαιρίες παρουσιάζονται, γεγονός που οδηγεί σε αποφυγή ανάληψης επενδυτικού κινδύνου, τάση η οποία απεικονίζεται και στην χαμηλή αξία των συναλλαγών που παρατηρείται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.
Την εβδομάδα που διανύουμε, τα κυριότερα στοιχεία που θα επηρεάσουν την τάση, σύμφωνα με την Praxis, θα είναι η εισαγωγή και έναρξη διαπραγμάτευσης των 137,4 εκατ. νέων κοινών ονομαστικών Μετοχών της Εθνικής Τράπεζας την Τρίτη 11/7 που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της
Ιαπωνίας όσον αφορά τα επιτόκια, τα οποία διατηρούσε μηδενικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ως εκ τούτου η χρηματιστηριακή πιθανολογεί ότι θα συνεχιστούν οι τάσεις συσσώρευσης γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται σε επιλεκτικούς τίτλους και διάχυτη την αποφυγή ανάληψης επενδυτικού κινδύνου.
Στα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,48% στις 3.633,06 μονάδες. 119 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 129 σημείωσαν απώλειες και 113 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 128 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 23,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα.
Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 0,65% στις 1.978,02 μονάδες, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 0,84% στις 3.955,70 μονάδες και ο Small Cap έκλεισε στις 712,99 μονάδες με οριακή αύξηση 0,02%.
Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 1,76% στα 28,90 ευρώ, η Alpha +1,06% στα 19,06 ευρώ, η Εμπορική +0,15% στα 27,14 ευρώ, ενώ η Eurobank υποχώρησε κατά 0,27% στα 21,98 ευρώ, η ΑΤΕ -1,09% στα 3,64 ευρώ και η Κύπρου 2,23% στα 7,02 ευρώ.
Πτωτικά κινήθηκαν OΠΑΠ, ΔΕΗ,Τιτάνας, Ιντρακόμ, Βιοχάλκο, Αλουμίνιο της Ελλάδος.
Ανοδο σημείωσαν Cosmote, ΕΛΠΕ, Τρία Εψιλον, Ιντραλότ, Ελληνική Τεχνοδομική, ΚΑΕ.
Από τους επιμέρους δείκτες τα τρόφιμα, τα μέσα ενημέρωσης, τα πετρέλαια ενισχύθηκαν, ενώ οι πρώτες ύλες, τα προσωπικά/οικιακά προϊόντα και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας υποχώρησαν.
Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν Ακτιβ, ΣΙΔΑΜ, Εκτέρ, Γαλαξίδι, Ελληνικά Καλώδια, Γενική Αποθηκών, Ελγέκα, Τασόγλου, Καθημερινή, Διολκός ΑΕΕΧ.
Στον αντίποδα τη σημαντικότερη υποχώρηση κατέγραψαν ΕΒΙΚ, Εμπορικός Δεσμός, Πλαστικά Κρήτης, ModaBagno, Centric, ΑΝΕΠ, Nexans.
Αμαλία Κάτζου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr