Οι αγορές φαίνεται πως από τη μία "χειροκρότησαν" την επιβεβαίωση του επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το νέο πακέτο στήριξης για μία εκ των PIGS, στο πλαίσιο της επιπλέον χρηματοδότησης έως τα μέσα του 2014, από την άλλη όμως οι απανωτές υποβαθμίσεις τόσο της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας όσο και της αξιολόγησης οκτώ ελληνικών τραπεζών από τους διεθνείς οίκους (Moodys και κινέζικος οίκος) δεν άφησαν περιθώρια για μεγαλύτερους εορτασμούς στα ταμπλό. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο γερμανικός dax έκλεισε με τα μεγαλύτερα κέρδη, καθώς ο Γιούνκερ έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βοήθεια στην Ελλάδα την εμπλοκή και των ιδιωτών, κάτι που υποστήριζε θερμά η Γερμανία.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 αυξήθηκε κατά 0,12% στις 5.885 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 3.890 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,49% στις 7.109 μονάδες.
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στα ταμπλό της Wall στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα αρνητικά μάκρο της ημέρας που αφορούσαν την υψηλότερη της αναμενόμενης ανεργία και τη «βουτιά» του ρυθμού ανάπτυξης των θέσεων εργασίας «ψύχραναν» τους επενδυτές. Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,79% στις 12.151,26 μονάδες, ο S&P μειώθηκε κατά 0,97% στις 1.300,16 μονάδες ενώ ο Nasdaq απώλεσε 1,46 % για να καταλήξει στις 2.732, 78 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, μικρή επιβράδυνση σημείωσαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο υπηρεσιών της ευρωζώνης τον Μάιο λόγω υποχώρησης της εμπιστοσύνης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 1-1/2 ετών, σύμφωνα με έρευνες την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις άρχισαν να περιορίζονται. Ο δείκτης ΡΜΙ της ευρωζώνης υποχώρησε τον Μάιο στο 56,0 από 56,7 τον Απρίλιο. Ο δείκτης αναθεωρήθηκε υψηλότερα σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία (55,4). Είναι ο 21ος μήνας που ο δείκτης διαμορφώνεται πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ το Μαϊο αγγίζοντας το 9,1% από το 9,0% του Απριλίου, παρότι οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μία ελαφριά πτώση στο 8,9%. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί από το Δεκέμβριο.
Πάραλληλα, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών βρέθηκε η διεύρυνση του εργασιακού τομέα (54.000 νέες θέσεις εργασίας) που διέψευσαν ακόμα και τους πιο απαισιόδοξους οικονομολόγους που μιλούσαν για 125.000 θέσεις. Η εκτίμηση αυτή μάλιστα είχε ξεκινήσει από τις 175.000 αλλά μειώθηκε μετά από τα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικάνικη οικονομία την τελευταία εβδομάδα.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν στους προϋπάρχοντες φόβους ότι η αμερικάνικη οικονομία περνάει κάτι παραπάνω από μία απλή κάμψη.
Ο δείκτης ISM υπηρεσιών πάντως σκαρφάλωσε στο 54,6% τον τελευταίο μήνα, σε σχέση με το 52,8% του Απριλίου και ενώ οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων μιλούσαν για μία ελαφρύτερη αύξηση του ISM υπηρεσιών στο 54%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr