Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Aγορές
Πάνω κάτω στο 1% οι απώλειες που σημειώνουν αυτή την ώρα οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια με τη χθεσινή υποβάθμιση της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moodys να αποτυπώνεται στα διεθνή ταμπλό.
Οι ανησυχίες για την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης σε όλη την ευρωπαική περιοχή ωθούν τις ευρωαγορές στο "κόκκινο", προκαλώντας αναταραχές στα διεθνή χρηματιστήρια, δεδομένου ότι την Τρίτη οι δείκτες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 2%. Tην ίδια στιγμή τα ασφάλιστρα κινδύνου της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας εκτινάσσονται σε νέα υψηλά, καθώς η Moodys στην έκθεσή της για την χθεσινή υποβάθμιση της Ελλάδας επεσήμανε ταυτόχρονα ότι η πιαθνότητα χρεοκοπίας για τη χώρα ανέρχεται στο 50%.
Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποωχωρεί κατά 0,75% στις 5.884 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημειώνει πτώση της τάξεως του 1,07% στις 3.922 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX μειώνεται κατά 0,96% στις 7.147 μονάδες. Πάνω από το 1,44 διαπραγματεύεται το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1μ44670 δολάρια.
Το συνολικό ποσό των 3,95 δισ. ευρώ μέσω ομολόγων λήξεως του 2014 και ομολόγων λήξεως του 2015 άντλησε κατά τη σημερινή δημοπρασία η Ισπανία.
Ειδικότερα, με επιτόκιο της τάξεως του 4,037% από 3,568% προηγουμένως, η Μαδρίτη άντλησε 2,75 δισ. ευρώ από δημοπρασία ομολόγων λήξεως το 2014 με κουπόνι 3,4%.
Παράλληλα, με επιτόκιο 4,230% αντλήθηκαν 1,2 δισ. ευρώ από ομόλογα λήξεως το 2015, με κουπόνι 3%.
Η προσφορά καλύφθηκε κατά 2,9 φοφές έναντι ποσοστό κάλυψης 1,6 που είχε καταγραφεί κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.
Στο μεταξύ, το "βλέμμα" των αγορών επικεντρώνεται στη νέα πρόταση Τρισέ. Ειδικότερα, την άποψη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να ενισχύσει τον κεντρικό έλεγχο της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών εάν δεν αποδώσουν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, είπε την Πέμπτη ο διοικητής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet.
Σε τελετή βράβευσής του για την συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, ο Trichet παρουσίασε μια σειρά από ιδέες, όπως τη σύσταση ενός υπουργείου Οικονομικών της ΕΕ καθώς και την άσκηση βέτο από τις αρχές της ΕΕ αναφορικά με τις δαπάνες ή άλλες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την πολιτική κρατών-μελών.