Στην περίοδο των θερινών διακοπών εισήλθε και ουσιαστικά η αγορά αφού το κύριο χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν η συρρίκνωση των συναλλακτικών όγκων και η μείωση των διακυμάνσεων. Η εικόνα ισχνών όγκων παραπέμπει (εκτός από την απουσία των επαγγελματιών) και σε συμπεριφορά αναμονής από το σύνολο της αγοράς καθώς οι ειδήσεις ουσίας έχουν μετατοπισθεί για το τέλος του μήνα όπου αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου καθώς και η εξέλιξη των δύο προσφορών για την Εμπορική Τράπεζα.
Την ερχόμενη εβδομάδα η είσοδος των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να δώσει μια απάντηση σε όσους προσδοκούν αύξηση της μεταβλητότας, στοιχείο το οποίο απεικονίζεται πολύ έντονα στις υποτιμήσεις των παραγώγων αλλά και στο δανεισμό τίτλων. Έχοντας λοιπόν ελάχιστες εγχώριες αφορμές η αγορά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην συσχέτιση της με τις κυριότερες δυτικές αγορές αναζητώντας τάση από το εξωτερικό.
Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ο περιορισμός του ενδιαφέροντος που παρατηρείται και από το εξωτερικό για Ελληνικές μετοχές με αποτέλεσμα την αυξημένη ευαισθησία της εγχώριας αγοράς ιδιαίτερα σε ημέρες που η αγορά της Γερμανίας ή της Αμερικής εμφανίζουν αδυναμία.
Σε ό,τι αφορά τα κυριότερα ξένα χρηματιστήρια το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί γύρω από την εταιρική κερδοφορία του α' εξαμήνου καθώς οι αγορές πέρασαν με επιτυχία το σκόπελο των ανακοινώσεων των επιτοκίων από τις δύο κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης και της Αμερικής οι οποίες έδειξαν φιλικές διαθέσεις σε ότι αφορά την διατήρηση της υψηλής ρευστότητας επικεντρώνοντας την προσοχή τους στο πληθωρισμό και την διατήρηση των τιμών σε σταθερά επίπεδα.
Η υπομονή πλέον και η αυτοπειθαρχία έχουν τον πρώτο λόγο στην διαχείριση καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μεν κάτω από την χρονοσειρά των 200 ημερών, σε ανοδικό κανάλι δε, που δίνει κάποια πρώτη αίσθηση σχηματισμού ανόδου. Σε περιβάλλον χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας είναι επόμενο να υπάρχουν συνεδριάσεις με ασυνέχειες και ιδιομορφίες κατά την διαπραγμάτευση τίτλων και ως εκ τούτου απαιτείται προσοχή στο βαθμό εισόδου στην αγορά όσο δεν αυξάνονται οι ενδείξεις για την επιλογή της κατεύθυνσης του Γενικού Δείκτη.
Τέλος επισημαίνουμε τα φαινόμενα υπεραποδόσεων που εμφανίστηκαν κατά τις προηγούμενες δύο εβδομάδες σε μια σειρά από τίτλους της πολύ μικρής κεφαλαιοποίησης υπό το καθεστώς φημολογίας η οποία ενδεχομένως στις περισσότερες των περιπτώσεων να στερείται ορθότητας με ότι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα της ανόδου τους.
Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,11% στις 3.615,76 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές παρουσίασαν μείωση κατά 20% και διαμορφώθηκαν στα 258 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 38 χιλ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του χρόνου στα 452,5 εκ. ευρώ.
Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr