Με το “βλέμμα” της αγοράς στο αποτέλεσμα της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, στην οποία προχώρησε νωρίτερα το ελληνικό Δημόσιο και κατά την οποία αντλήθηκε το συνολικό ποσό 1,625 δισ. ευρώ με επιτόκιο στο 4,8% από 4,75% προηγουμένως, εν μέσω έντονης φημολογίας περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο γενικός δείκτης του ΧΑ ενισχύεται κατά 1,29% στις 1.511 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται μόλις στα 42 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις αναλύσεις των χρηματιστηριακών, αυτή η εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία, καθώς η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει να φέρει εις πέρας ένα βαρύ πρόγραμμα διαβουλεύσεων, ενόψει της Παρασκευής, όπου θα ανακοιωθεί το γενικότερο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, την ώρα που προωθούνται αλλαγές στις ΔΕΚΟ, επιδιώκοντας την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, στην προσπάθεια πάταξης της σπατάλης. Και στο βάθος... το διευρυμμένο έλλειμμα του 2010 στο 10,6% του ΑΕΠ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,46%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,03% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,20%.Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Κύπρου(+2,92%), του Τ.Τ (+2,86%) και της Βιοχάλκο(+1,90%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Πειραιώς (-1,52%) και της Alpha Bank (-0,45%).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας(+1,90%), των Κατασκευών (+1,76%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας(+1,24%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες του Πετρελαίου(-0,75%) και του Εμπορίου(-0,59%).
33 μετοχές κινούνται ανοδικά, 19 πτωτικά και 23 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Παϊρης Πλαστικών +9,52%, FHL Mermeren +8,05%, Alapis+5,88% και Ειδησεοφωνική +5,26%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές:Ελινόϊλ -7,81%, Επίλεκτος -7,14%, Σφακιανάκης -6,45% και Δίας ΑΕΕΧ -3,75%.
Ευρωαγορές
Με την Πορτογαλία και την Ελλάδα να βαραίνουν το κλίμα, συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, οι οποίοι αυτή την ώρα διευρύνουν τις απώλειες τους. Με τα σενάρια και τις διαψεύσεις περί διαπραγματεύσεων των Ευρωπαίων ηγετών ως προς την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς και εν μέσω ανησυχιών ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει ακόμα και υπό τους νέους όρους του δανείου, απαισιοδοξία "φωνάζουν" τα ευρωπαικά ταμπλό.Πόσο μάλλον την ώρα που η προσφυγή και της Πορτογαλίας στο μηχανΙσμό στήριξης ενισχύει τους φόβους που θέλουν και άλλα κράτη - μέλη της ευρωπαικής περιοχής υπό την "ομπρέλα" του ΔΝΤ. Και όλα αυτά ενώ μάκρο που είδαν λίγο νωρίτερα το φως της δημοσιότητας συνέβαλαν και αυτά με τη σειρά τους στην περαιτέρω πτώση των ευρωαγορών.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,80% στις 6.005 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 1,01% στις 3.998 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX χάνει κατά 0,96% στις 7.135 μονάδες. Κατά 0,08% καταγράφει πτώση το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 0,09% κερδίζει της Λισσαβόνας και κατά 0,24% υποχωρεί του Δουβλίνο. Πάνω από το 1,44 το ευρώ.
Στα μάκρο της ημέτας, σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, τον Απρίλιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW υποχώρησε στις 7,6 μονάδες, έναντι 14,1 μονάδων το Μάρτιο. Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν διαμόρφωσή του τον Απρίλιο στις 11,3 μονάδες."Παρά τις θετικές ενδείξεις ανάκαμψης, η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις", σχολίασε ο επικεφαλής του ινστιτούτου ZEW.
Στο 4% επιβραδύνθηκε απρόσμενα σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση το Μάρτιο ο πληθωρισμός στη Βρετανία. Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο είχε διαμορφωθεί στο 4,4%, ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν και το Μάρτιο να κινηθεί στα ίδια επίπεδα.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3% το Μάρτιο, έναντι προβλέψεων για αύξηση 0,5%.
Πτωτικά κινήθηκε ο χρυσός την Τρίτη και ταλαντεύθηκε κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ. Η τιμή σποτ του χρυσού υποχώρησε 9,94 δολ. η ουγγιά φθάνοντας στα 1.456,81 δολ. η ουγγιά στις 0027 ώρα Γκρίνουϊτς, έχοντας αγγίξει επίπεδα ρεκόρ γύρω στα 1.476 δολ. η ουγγιά τη Δευτέρα εν μέσω προσδοκιών για περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου. Στις ΗΠΑ τα συμβόλαια του χρυσού για παράδοση Ιουνίου υποχώρησαν 9,6 δολ. η ουγγιά, φθάνοντας στα 1.458,5 δολ. η ουγγιά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr