(upd) Το Χ.Α. προεξόφλησε την Πέμπτη λύση «πακέτο», παρά τα μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και τον ορατό κίνδυνο εισόδου στο Μηχανισμό Στήριξης της Πορτογαλίας μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού κ. Ζοζέ Σόκρατες. Οι αγορές ανησυχούν ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις ντόμινο, δεδομένης της έκθεσης που έχει η Ισπανία σε πορτογαλικό χρέος κι ενώ η Ιρλανδία διεκδικεί καλύτερο επιτόκιο για τα δικά της δάνεια, αλλά και νέα κεφάλαια διότι ψιθηρίζεται ότι οι τράπεζές της δεν έχουν αποκαλύψει όλα τα στοιχεία για το άνοιγμά τους.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις, ότι ολοκληρώθηκε ή τείνει να τερματισθεί άμεσα, η στάση αναμονής των επενδυτών και αντίστοιχα η φάση πλαγιολίσθησης του δείκτη», σημειώνει η
Emporiki Bank, η οποία θεωρεί ότι, «ο χρόνος κυλά εις βάρος του θετικού σεναρίου, και αν δεν ξεπερασθούν στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας οι 1.615 - 1.635μ, θα δοκιμασθεί η αντοχή των στηρίξεων, με αμφίβολο αποτέλεσμα». Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, βραχυπρόθεσμα, η τάση είναι πλαγιοκαθοδική και το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στη δυνατότητα παραμονής υψηλότερα των 1.570μ και υπέρβασης των 1.615μ. Στο αρνητικό σενάριο, ο ΓΔ υποχωρεί χαμηλότερα της περιοχής των 1.570, από όπου διέρχεται η ανοδική γραμμή τάσης του τελευταίου διμήνου, προξενώντας βάσιμους φόβους για επέκταση της υποχώρησης προς τις επόμενες στηρίξεις των 1.523μ (πρόσφατα χαμηλά) και 1.482μ (όπου προσδιορίζεται ποσοστό διόρθωσης 66% από την χαμηλότερη μέχρι την υψηλότερη τιμή έτους). Στο θετικό σενάριο, ο ΓΔ ξεπερνά τις πρώτες αντιστάσεις των 1.615μ. και 1.635μ. με αυξημένες συναλλαγές, γεγονός που προκαλεί αυτοτροφοδότηση της ανοδικής κίνησης προς τις επόμενες αντιστάσεις των 1.662μ και 1.715μ, όπου ενδεχομένως θα κριθεί όχι μόνον η βραχυχρόνια αλλά και η μεσοπρόθεσμη τάση. Υπενθυμίζουμε ότι στις 1.747μ σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή έτους (21/02/11). Και στις δυο περιπτώσεις, η εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών θα καθορίσει την ορμή της κίνησης». Σύμφωνα με την
Πήγασος Χρηματιστηριακή, «το σενάριο το οποίο ψηφίζουμε ως επικρατέστερο για την επόμενη εβδομάδα δίνει προβάδισμα στην άνοδο καθώς κατά την διάρκεια των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων ο χαμηλός σχετικά τζίρος προοδευτικά συρρικνώνονταν και έδειξε ότι δεν είναι ικανός να δώσει κάποια απόσταση από τις 1.600 μονάδες όπου οι εντυπώσεις θα ήταν πολύ πιο έντονες και θα ενεργοποιούσαν αντανακλαστικά μείωσης του κινδύνου στην αγορά. Οι αγοραστές θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη ισχύ εφόσον διασπάσουν νωρίτερα από την 1η Απριλίου τις 1.625 μονάδες αιφνιδιάζοντας όσους ποντάρουν ή αναμένουν την λήξη του σχηματισμού και την κατεύθυνση μετά την λήξη του τριγωνικού σχηματισμού. Διαχειριστικά δεν μεταβάλλουμε την στρατηγική μας, παραμένοντας αγορασμένοι σε υψηλό ποσοστό (80%) έχοντας ωστόσο ορίσει την περιοχή των 1.550 μονάδων ως το επίπεδο περικοπής ζημιών σε μια αρνητική μεταβολή της τάσης».
Τι έγινε στο ταμπλό
Κέρδη 1,78% σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. και ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα. Τα κέρδη για την αγορά στη συνεδρίαση της Πέμπτης ανήλθαν σε 2,13%, με κλείσιμο στις 1.622,15 μονάδες, αν και ο τζίρος ήταν χαμηλότερος από την προηγούμενη συνεδρίαση, δηλαδή κάτω και από τα 90 εκατ. ευρώ, παρά το πακέτο της Proton (πούλησε ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης το 4,9%). Η άνοδος της αγοράς οφείλεται στην πεποίθηση ότι η διήμερη σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών θα παρέμβει δυναμικά και θα επιλύσει την κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρώπη.
Μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει το δρόμο για τον Μηχανισμό Στήριξης και η Πορτογαλία, μετά την παραίτηση Σόκρατες, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, εξέλιξη ιδιαίτερα επίφοβη για τη συνοχή της ευρωζώνης. Άλλωστε, ο μεγαλο/επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, δεν αποκλείει ακόμη και τη διάλυση της ζώνης του ευρώ με σημερινές του δηλώσεις, με τα spreads της Ελλάδας να ίπτανται και τα αντίστοιχα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας να χτυπούν ιστορικά υψηλά. Υπό αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τους χρηματιστές, οι αγορές θεωρούν ότι η Ε.Ε. Θα πιεστεί και θα βρει λύση, δεδομένου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος του ντόμινο εξελίξεων και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η οποία ως γνωστόν, έχει μεγάλη έκθεση σε πορτογαλικό χρέος. Στο Χ.Α. το ενδιαφέρον εστιάστηκε τόσο στις τράπεζες, όσο και σε επιλεγμένες μετοχές. Την παράσταση έκλεψε η MIG, που ενισχύθηκε κατά 7,41% και με όγκο 3,8 εκατ. τεμαχίων, έπειτα από τις ανακοινώσεις περί αυξήσεως κεφαλαίου για εξαγορές. Κέρδη 4,67% για την Πειραιώς και 4,36% για την Εθνική, έπειτα από τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα των δύο τραπεζών. Αντίδραση 4,13% για τον Μυτιληναίο, μετά τη δήλωση του βασικού μετόχου κ. Ε. Μυτιληναίου ότι ο όμιλος θα εξασφαλίσει στα ταμεία του φέτος 300 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα διανείμει 1 νέα μετοχή για κάθε 20 παλαιές.
Κατά τα άλλα, κέρδη βγήκαν στην ΑΤΕ (σχεδιάζεται αύξηση κεφαλαίου) κατά 3,85%, ΔΕΗ 3,68%, Ελλάκτωρ 3,46% (η αγορά θεωρεί χαμηλή την αποτίμηση του ομίλου στο ταμπλό), Τ.Τ. 3,39%, Alpha 3,27% ( επιστροφή πάνω από τα 5 ευρώ), ΕΛΠΕ 2,95% και ΟΠΑΠ 2,73% εν αναμονή των μερισμάτων. Από τα small caps ξεχώρισαν Axon και Euromedica με κέρδη 19,14% και 18,52% αντίστοιχα. Σε εβδομαδιαία βάση η αγορά έκλεισε με κέρδη (δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα), ενώ 90 μετοχές ενισχύθηκαν, έναντι 56 που υποχώρησαν.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr