Στο μεταξύ, η αγορά "χωνεύει" τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ύστερα από τη λήξη της συνερίασης του ΧΑ και κατέγραψαν κέρδη καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ παράλληλα αναμένει και τα μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς. Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις σε Λιβύη και Ιαπωνία, από τις οποίες ορίζονται οι τάσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ επηρεάζεται αισθητά και το ελληνικό ταμπλό.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε με πτώση της τάξεως του 1,44% στις 1588 μονάδες και με τον τζίρο να διαμορφ'ωνεται στα 224 εκατ. ευρώ.
Marfin
Το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί γύρω από τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, κατά την οποία το ελληνικό πρόβλημα θα τεθεί επί "τάπητος".
Eυρωαγορές
Αναζητώντας σταθερή κατεύθυνση ξεκινούν τις σημερινές συναλλαγές οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, την ώρα που η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, όχι μόνο λόγω της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά και εξαιτίας της χθεσινής παραίτησης του Πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες και της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας 30 ισπανικών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Moodys.Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,17% στις 5.805 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 κινείται με οριακή πτώση κατά 0,2% στις 3.405 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX αυξάνεται κατά 0,14% στις 6.814 μονάδες. Kατά 0,34% υποχωρεί το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 0,93% ενισχύεται του Δουβλίνου και κατά 0,85% πέφτει το χρηματιστήριο της Λισαβόνας.
Mε το πορτογαλικό spread σε νέα ιστορικά υψηλά στις 480 μονάδες βάσης, η επόμενη μέρα μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Ζοζέ Σόκρατες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, πόσο μάλλον την ώρα που όλη η Ευρώπη κάθεται σε “αναμμένα κάρβουνα”, αφού σήμερα στις Βρυξέλλες ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής και τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης των Ευρωπαίων αρχηγών. Η Πορτογαλία εξάλλου είναι μία εκ των χωρών εκείνων της ευρωπαικής περιοχής για την οποία το σενάριο προσφυγής στο Ταμείο διάσωσης έχει προεξοφληθεί από την πλειονότητα των επενδυτών, η οποία στοιχημάτιζε εδώ και καιρό ότι από στιγμή σε στιγμή η χώρα θα ζητήσει την ευρωπαική “χείρα”. Τώρα το δυσμενές αυτό σενάριο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς ύστερα από το βρονερό “όχι” του κοινοβουλίου στα μέτρα λιτότητας που προωθούσε η κυβέρνηση Σόκρατες άνοιξε τον Ασκό του Αιώλου για τη χώρα, με το ενδεχόμενο της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης να φαντάζει δεδομένο πια, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο ίδιος ο Σόκρατες λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Η Μοοdys αποδίδει την υποβάθμιση στις υψηλότερες πιέσεις από την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας προς τις αδύναμες τράπεζες, στην τάση συγχωνεύσεων στον κλάδο που οδηγεί σε μείωση της συστημικής σημασίας αρκετών μικρότερων και τοπικών τραπεζών, καθώς και στην επιδείνωση στο περιβάλλον μελλοντικής στήριξης των τραπεζών ανά την Ευρώπη.
Και όλα αυτά την ώρα που όλοι οι "προβολείς" είναι στραμμένοι στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα θέσουν επί "τάπητος" τις προτάσεις για τα μέτρα ενάντια στην παγκόσμια κρίση χρέους. Σημειώνεται ότι μόλις χθες διευκρινίστηκε, σύμφωνα με το προσ΄χεδιο των συμπερασμάτων της ΕΕ, ότι η απόαφαση σχετικά με την ενίσχυση της χρηματοδότησης του EFSF θα παρθεί έως και τον Ιούνιο, ενώ η Μέρκελ αλλάζει στάση και ζητά περιατέρω διαπραγματεύσεις σχετικά με το ζήτημα του ESM.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr