Το ΧΑ παρασύρθηκε χθες από το sell off που σημειώθηκε σε όλες τις αγορές του εξωτερικού, εκτιμά ο κ. Τάκης Ζαμάνης, Επικεφαλής του Τμήματος Συναλλαγών της Beta Securities. Μεγάλες εταιρίες, όπως οι ασφαλιστικές που έχουν σημαντική έκθεση στην Ιαπωνία και θα χρειαστεί να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά την καταστροφή προχωρούν σε πωλήσεις παγκοσμίως για την εξασφάλιση ρευστότητας. Αν δεν εισέλθουμε διεθνώς σε πτωτική τροχιά, είναι πιθανό το ΧΑ να αυτονομηθεί όταν υπάρξουν εγχώριες θετικές ειδήσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, υποστηρίζει ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα νευρικότητα και εκτιμά ότι για να αυτονομηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών θα πρέπει να υπάρξουν εγχώριοι θετικοί καταλύτες και νεότερα από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Από τεχνικής πλευράς, ο γενικός δείκτης θα πρέπει να δείξει σημάδια αντίδρασης στην περιοχή των 1.580 μονάδων. Η βελτίωση στην παρούσα φάση θα έρθει από τις διεθνείς αγορές.
Η χθεσινή διόρθωση αφορά κατά κύριο λόγο τις ανησυχίες από το εξωτερικό και τις τραγικές εξελίξεις στην Ιαπωνία, αναφέρουν αναλυτές της Merit Χρηματιστηριακή. Το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές παρέσυρε το ΧΑ και αποτέλεσε ευκαιρία για ρευστοποιήσεις των προηγούμενων κερδών. Το βλέμμα παραμένει στραμμένο στην Ιαπωνία, η οποία παραμένει αστάθμητος παράγοντας για τα χρηματιστήρια. Από την άλλη, η Ελλάδα χρειάζεται πιο δραστικές κινήσεις στο εσωτερικό της χώρας για να αυτονομηθεί, ενώ απαραίτητα κρίνεται και η ομαλοποίηση στο εξωτερικό.
Αγορές
Μεικτές τάσεις καταγράφουν αυτή την ώρα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαικών χρηματιστηρίων, ενώ στην έναρξη των συναλλαγών οι ευρωαγορές διαπραγματεύονταν σε θετικό έδαφος. Οι ρευστοποιήσεις στα ευρωπαικά ταμπλό είναι αποτέλεσμα του σεισμικού “σοκ” της Ιαπωνίας, το οποίο προσπαθούν να “χωνέψουν” αγορές και επενδυτές. Σημειώνεται ότι στις πρωινές ασιατικές συναλλαγές, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έδωσε τέλος στο πτωτικό σερί πέντε ημερών, καθώς έκλεισε με άνοδο κοντά στο 6%, ύστερα από τη χθεσινή “βουτιά” τάξεως 10,55%.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,39% στις 5.672 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 0,40% στις 3.765 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,23% στις 6.663 μονάδες. Άνω του 1,39 το ευρώ.
Η νέα σεισμική δόνηση στο Τόκιο, την ώρα που ο πυρηνικός “εφιάλτης” συνεχίζεται στην Ιαπωνία, εντείνει τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει το “θρίλερ” αυτό στην παγκόσμια οικονομία.
Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται οι εντάσεις στο Μπαχρέϊν, με τις συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας να εξελίσσονται σε δραματική κατάσταση. Στο μεταξύ, αυστηρόετες κυρώσεις ενάντια των “απείθαρχων” χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησαν οι αρχηγοί της ευρωπαικής περιοχής στο χθεσινό συμβούλιο Eurogroup.
Ανακάμπει αυτή την ώρα η τιμή του αργού πετρελαίου και του τύπου brent στις χρηματιστηριακές συναλλαγές των ξένων αγορών, ενώ νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης το πετρέλαιο υποχωρούσε σε χαμηλό δύο εβδομάδων, εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι το σεισμικό "σοκ" στην Ιαπωνία θα μειώσει τη ζήτησή του.
Ειδικότερα, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Απριλίου σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,66% στα 109,24 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,6% στα 97,77 δολάρια, με την προσοχή στραμμένη στο Μπαχρέιν όπου οι δυνάμεις ασφάλειας προσπαθούσαν να ανοίξουν δρόμους που είχαν αποκλείσει οι διαδηλωτές.
Η κούρσα του πετρελαίου οδήγησε σε αύξηση τον πληθωρισμό της ευρωζώνης τον Φεβρούαριο σε ετήσια βάση, όπως ανέμενε η αγορά, με αποτέλεσμα ο δείκτης τιμών καταναλωτή να διαμορφωθεί αρκετά υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εurostat.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,4% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο και 2,4% σε ετήσια βάση, συμβαδίζοντας με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Στόχος της ΕΚΤ είναι η διατήρηση του πληθωρισμού κάτω, αλλά κοντά στο 2%, και για για αυτό νωρίτερα αυτό το μήνα άφησε να εννοηθεί ότι ίσως αυξήσει τα επιτόκια τον Απρίλιο, λέγοντας ότι πρέπει να εμποδίσει τις δευτερογενείς επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών πετρελαίου.
Σύμφωνα με την Eurostat, οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και κατά 13,1% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της, η Εurostat σημείωσε ότι το ονομαστικό ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε 1,6% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2010 έναντι αύξησης 0,9% στο τρίτο τρίμηνο και 1,5% στο δεύτερο τρίμηνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr