Η Σύνοδος Κορυφής, η 5πλή υποβάθμιση της Ιρλανδίας και οι λήξεις των παραγώγων καθορίζουν το κλίμα σήμερα στις διεθνείς αγορές. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει σαφής τάση με τα πρόσημα να εναλλάσσονται μεταξύ θετικού και αρνητικού. Οι επενδυτές δε φάνηκε να εκπλήσσονται από την κίνηση της Moody’s να υποβαθμίσει την Ιρλανδία, δείχνοντας ότι ήδη είχαν προεξοφλήσει μία τέτοια εξέλιξη. Οι Ευρωπαίοι για ακόμη μία φορά φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων παραμένοντας σε διακηρύξεις προστασίας του ευρώ, ενώ η νευρικότητα φαίνεται ότι προέρχεται από το quadruple witching (λήξεις τεσσάρων σειρών παραγώγων).Σήμερα η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται από μεταβλητότητα λόγω της λήξης τεσσάρων διαφορετικών κατηγοριών παραγώγων, γνωστή και ως quadruple witching. Συγκεκριμένα, έληξαν τα futures των χρηματιστηριακών δεικτών, τα options των χρηματιστηριακών δεικτών, τα options μετοχών και τα SSF (συμβόλαια για την αγορά ή την πώληση μετοχών μίας εταιρείας σε μία δεδομένη στιγμή και σε καθορισμένη τιμή). Το quadruple witching συμβαίνει κάθε τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου, του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώνεται στις 5.879 μονάδες με κέρδη 0,25%, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,25% στις 7.007 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι χάνει 0,26% στις 3.878 μονάδες. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Dow Jones υποχωρεί 0,33% στις 11.461 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,12% στις 2.640 μονάδες και ο S&P500 χάνει 0,18% στις 1.241 μονάδες.
Σε επιθετική υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, αφού διαμόρφωσε την αξιολόγηση στο Βaa1, ήτοι πέντε βαθμίδες χαμηλότερα από την προηγούμενη αξιολόγηση του Αa2. Το outlook είναι αρνητικό.
Η υποβάθμιση αντανακλά τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου της χώρας, καθώς οι προοπτικές δυσχεραίνονται εξαιτίας της οικονομικής πορείας της Ιρλανδίας. Ωστόσο, στα θετικά της χώρας κατατάσσει το φιλικό φορολογικό περιβάλλον, ερχόμενη σε αντίθεση με τη γερμανική θέση που ζητούσε αύξηση της φορολογίας.
Σε συμφωνία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν κατά τη συνέντευξη τύπου που επακολούθησε της Συνόδου Κορυφής. Η Σύνοδος όπως φαίνεται δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο που αναζητούσαν οι αγορές, καθώς περιορίστηκε στη συμφωνία για την μερική τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Η Σύνοδος δεν συζήτησε επί της ουσίας ούτε το ευρωομόλογο ούτε χάραξε κατεύθυνση προς αλλαγή στη στάση της ΕΚΤ αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Λίγες ώρες άλλωστε πριν από την έναρξη της συνόδου η Άγκελα Μέρκελ είχε προσπαθήσει να κατεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επί αυτών των θεμάτων.
Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία εξέφρασε και η γερμανίδα καγκελάριος δηλώνοντας ότι "είναι σημαντικό γιατί δεσμευόμαστε να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του και αυτό είναι μια υποχρέωση για όλες τις χώρες – μέλη της ευρωζώνης. Μια μικρή αλλαγή της Συνθήκης ήταν απαραίτητη".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr