Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα είναι αυτά που κυριαρχούν στην αμερικανική αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στον απόηχοτων ελαφρώς καλύτερων των αναμενόμενων στοιχείων για τα ποσοστα της ανεργίας τον Σεπτέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,02% στις 10.953 μονάδες, ο Nasdaq χάνει 0,27 % στις 2.377 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί 0,04% στις 1.158 μονάδες.
Σε αρνητικό έδαφος - καταγράφοντας όμως μικρότερες απώλειες από νωρίτερα- εξακολουθούν να κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στις Ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,31% στις 5.644 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,00% στις 6.275 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,37% στις 3.757 μονάδες.
Αυτήν την στιγμή το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,393 δολάρια, μία ημέρα μετά την αναρρίχησή του έως τα 1,4025 δολάρια.
Η ανεργία στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο παρέμεινε σταθερή στο 9,6%, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για διαμόρφωση του σχετικού δείκτη στο 9,7%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εργασίας τα μισθολόγια τον Σεπτέμβριο ήταν μειωμένα κατά 95.000, ενώ οι αναλυτές της Wall Street εκτιμούσαν ότι θα μειωθούν κατά 8.000.
Παράλληλα, μικρότερη των αναμενόμενων ήταν η αύξηση στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα που αυξήθηκαν κατά 65.000 θέσεις, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν αύξηση κατά 85.000 θέσεις.
Ενισχύθηκαν τον Αύγουστο τα αποθέματα των χονδρεμπόρων στις ΗΠΑ, μετά το άλμα του Ιουλίου, γεγονός που υποδεικνύει περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου τα αποθέματα χονδρικής αυξήθηκαν κατά 0,8% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 409,4 δισ. δολ.
Οι παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική και οι τεχνητές υποτιμήσεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνοδού των υπουργών Οικονομικών της G7 στην Ουάσιγκτον, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές εκείνες που κάνουν λόγο για επικείμενη απειλή «νομισματικού πολέμου». Σφοδρή κρατική αναμένεται να ασκηθεί στις ΗΠΑ, καθώς το υποτιμημένο δολάριο πλήττει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Προς συζήτηση θα τεθεί και η άρνηση της Κίνας να αποδεχθεί το αίτημα για ταχύτερη ανατίμηση του γουάν.
Περισσότερο από ότι αναμενόταν αυξήθηκαν οι εισαγωγές της Γερμανίας τον Αύγουστο, ενώ την ίδια ώρα οι εξαγωγές μειώθηκαν, προκαλώντας συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος της ισχυρότερης οικονομίας της ΕΕ. Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, οι εξαγωγές, τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 0,4% έναντι των επιπέδων του Ιουλίου, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr