Η μετοχή της ΕΤΕ παραμένει στα 8 ευρώ «σταματημένη» με όγκο 1,3 εκατ. τεμαχίων. Το 1/3 του τζίρου έχει γίνει στη μετοχή της Εθνικής. Οι συναλλαγές μόλις που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 10 έχουν γίνει στην ΕΤΕ. Κατά τα άλλα, κέρδη πάνω από 2% καταγράφονται στην Coca Cola, και κάτω από 1% ενισχύονται ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Τιτάνας και ΔΕΗ. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει το Τ.Τ., που υποχωρεί πάνω από 2,5% και ακολουθεί η Alpha που υποχωρεί κατά 1,8%.
Απαισιοδοξία στις ευρωαγορές – Πτωτικά τα futures στη Wall
Διευρύνουν τις απώλειες τους οι μεγαλύτεροι δείκτες στις ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές «υποδέχονται» τα απογοητευτικά στοιχεία για το άλμα των νέων αιτήσεων ανεργίας στις ΗΠΑ. Βαρίδι η επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται οι φήμες για επικείμενη χρεοκοπία της Anglo Irish Bank και η απρόσμενη πτώση του ιρλανδικού ΑΕΠ. 'Εντονα πτωτικά κινούνται και τα αμερικανικά παράγωγα.
Μεγαλύτερη των αναμενόμενων ήταν η αύξηση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, κατά την εβδομάδα που πέρασε. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις ανεργίας είχαν υποχωρήσει τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Αναλυτικά, οι αιτήσεις σημείωσαν άνοδο στις 465.000 την εβδομάδα που έληξε στις 18 Σεπτεμβρίου, έναντι αύξησης στις 455.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο μέσος όρων των τεσσάρων βδομάδων των νέων αιτήσεων ανεργίας υποχώρησε κατά 3.250 στις 463.250.
Στο μυαλό των επενδυτών οι φόβοι για την πορεία της ανάκαμψης, αφού στο επίκεντρο βρίσκονται πάντα τόσο οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, όσο και την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, της ισχυρότερης οικονομίας παγκοσμίως.
Εν τω μεταξύ, νέες φήμες για επικείμενη χρεοκοπία της Anglo Irish Bank εκτοξεύουν στα ύψη τα ιρλανδικά spreads και CDS, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών στους Financial Times ότι ούτε η Ιρλανδία, ούτε οι ιρλανδικές τράπεζες αντιμετωπίζουν έναν τέτοιο κίνδυνο. Τα πενταετή ιρλανδικά CDS βρίσκονταν προ ολίγου στις 490,8 μ.β., 26,6 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης, ενώ η διαφορά της απόδοσης του ιρλανδικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού bund άγγιξε νέα υψηλά, στις 426 μ.β.
Κατά 0,6% υποχωρεί ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, μετά από απώλειες 1,4% την Τετάρτη. Στα 1,3351 δολάρια το ευρώ, διατηρώντας κάποια απόσταση από τα επίπεδα των 1,34 δολαρίων τα οποία ξεπέρασε χθες για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 1,20% στις 5.485 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX χάνει 1,05% στις 6.143 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,58% στις 3.676 μονάδες.
Το ασταμάτητο ράλι της τιμής του χρυσού που κινείται «επιθετικά» προς τα 1.300 δολάρια η ουγγιά δίνει ώθηση στον μεταλλουργικό κλάδο. Άνοδο 1,31% καταγράφει η μετοχή της Randgold Resources και 1,38% η Xstrata. Στον αντίποδα, στο -2,1% η Kazakhmys και στο -1,5% η Lonmin.
Υπό μεγάλη πίεση οι τράπεζες. Η Bank of Ireland σημειώνει πτώση 3%. Στο -2,3% η Natixis και στο -2% η BNP Paribas. Απώλειες 2,8% για την Credit Suisse.
Κατά 1,6% υποχωρεί η Commerzbank και κατά 1,8% η Deutsche Post.
Στη Μαδρίτη η Banco Santander σημειώνει απώλειες 1,6%, δίνοντας ώθηση στον δείκτη IBEX-35 να υποχωρήσει κατά 0.7%.
Απώλειες 1,5% για την BHP Billiton, μετά τις ανακοινώσεις του CEO Marius Kloppers στις καναδικές αρχές ότι ο στόχος της για εξαγορά της Potash Corp. θα ωφελήσει την καναδική οικονομία.
Με τους πιο αργούς ρυθμούς σε διάστημα επτά μηνών «έτρεξε» η ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου ο σχετικός δείκτης PMI μεταποίησης υποχώρησε στις 53,8 μονάδες, έναντι 56,2 μονάδων τον Αύγουστο. Na σημειωθεί ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν διαμόρφωση του δείκτη στις 55,9 μονάδες.
Κατά 1,2% συρρικνώθηκε η ιρλανδική οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε τριμηνιαία βάση, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων για αύξηση του ΑΕΠ. Το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε σημειώσει αύξηση κατά 2,2%. Σε ετήσια βάση, το ιρλανδικό ΑΕΠ σημείωσε πτώση 1,8%, από μείωση 0,9% το πρώτο τρίμηνο.
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2003 ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 8,5% - εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία – από 8,4% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ιταλική στατιστική υπηρεσία. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για άνοδο στο 8,6%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr