Νευρικότητα στις ευρωαγορές - Πτωτικά τα futures στη Wall
Κατεύθυνση αναζητούν κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα σημαντικά κέρδη της προηγούμενης ημέρας. Ανοδικά κινείται και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, καθώς διατηρείται, στους κόλπους των επενδυτών, η αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας επί των νέων διεθνών κανόνων για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο (Βασιλεία ΙΙΙ). Ωστόσο, αποθαρρυντικά είναι τα μάκρο, με τον δείκτη ZEW στη Γερμανία να σημειώνει απρόσμενα μεγάλη 'βουτιά' σε χαμηλό 19 μηνών, ενώ μεγάλη επιδείνωση εμφάνισε και η αγορά κατοικίας στη Βρετανία.
Απώλειες 0,2% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600.
Στα 1,2845 δολάρια διαπραγματεύεται αυτή την ώρα το ευρώ, λόγω ZEW, κι ενώ νωρίτερα ανήλθε πάνω από τα επίπεδα των 1,29 δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν κάτω από τα επίπεδα των 1,27 δολαρίων.
Μεταξύ απωλειών και κερδών κινούνται οι μεγαλύτεροι δείκτες. Αυτή την ώρα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στο -ο,14% στις 5.558 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX χάνει 0,23% στις 6.247 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί 0,31% στις 3.755 μονάδες.
Κέρδη για την πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών. Σε αναβάθμιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου σε neutral από underweight προχώρησε η Morgan Stanley.
Στο +1,8% η Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο και στο +0,9% η Societe Generale στο Παρίσι.
Άνοδο 1,2% καταγράφει η μετοχή της Deutsche Bank. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 9,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να αυξήσει το μερίδιό της στην Deutsche Postbank, αλλά και να συμμορφωθεί με τη νέα νομοθεσία όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια. Στο +0,25% η μετοχή της Deutsche Postbank.
Απώλειες 2,26% καταγράφει η Philips Electronics, καθώς το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης που παρουσίασε δεν φαίνεται να ενθουσίασε τους επενδυτές.
Απρόσμενα μεγάλη πτώση, στις -4,3 μονάδες, εμφάνισε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία κατά το μήνα Σεπτέμβριο έναντι 14 μονάδων κατά τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να υποχωρήσει στις 9 μονάδες. Ακόμη, ο αντίστοιχος δείκτης τρεχουσών συνθηκών ενισχύθηκε στις 59,9 μονάδες από 43,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Αμετάβλητη παρέμεινε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη κατά το μήνα Ιούλιο, από - απρόσμενη - πτώση 0,2% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 7,1%.
Αμετάβλητος, στο 3,1%, διαμορφώθηκε σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση πληθωρισμός τον Αύγουστο στη Βρετανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση κατά 0,5%. Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 3% σε ετήσια βάση. Ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 2%, που αποτελεί τον επίσημο στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ).
Στα κατώτερα επίπεδα από το Μάιο του 2009 - και χαμηλότερα από ότι ανέμενε η πλειοψηφία των αναλυτών - υποχώρησε τον Αύγουστο ένας δείκτης για την αγορά κατοικίας στη Βρετανία, καθώς η αύξηση του αριθμού των κατοικιών προς πώληση ώθησε προς τα κάτω τις τιμές. Ο αριθμός των μεσιτών που έκαναν λόγο για μείωση των τιμών κατοικιών ξεπέρασε τον αριθμό εκείνων που ανέφεραν αύξηση των τιμών κατά 32%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr