Πάντως, οι ξένοι παρακολοθούν τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία και μόλις «ανάψει» φως, θεωρείται βέβαιο ότι θα μπουν μαζικά στο Χ.Α., τουλάχιστον όπως έλεγαν αρκετοί διαχειριστές την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο. Ενδιαφέρον υπάρχει για τη ΔΕΗ που ενισχύεται κατά 1,37% και πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι η αντίδραση στηρίζεται στη φημολογία για αύξηση των τιμολογίων. Κέρδη 1,17% για την ΕΤΕ με την αγορά να προεξοφλεί την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, αν και είναι πρόωρο να γίνουν αναφορές σε σενάρια για εξαγορές. Αντίδραση για τη Motor Oil, την Ελλάκτωρ, τον ΟΤΕ, τη Βιοχάλκο, τον Μυτιληαναίο, ενώ σε θετικό πρόσημο πέρασε και η μετοχή της Eurobank. Η αγορά οπρος στο παρόν κινείται σε ένα πολύ στενό εύρος διακύμανσης, μεταξύ των 1.580 – 1.592 μονάδων, με την προσοχή και το ενδιαφέρον να στρέφεται στην ΕΤΕ, από την κίνηση της οποίας θα καθοριστεί και η τάση στο άμεσο μέλλον. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται μόλις στα 33 εκατ. ευρώ.
Ράλι στις ευρωαγορές - Ανοδικά τα αμερικανικά παράγωγα
Σε υψηλά τεσσάρων εβδομάδων αναρριχήθηκαν κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τραπεζικό κλάδο να «σέρνει το χορό» των κερδών, μετά την επίτευξη συμφωνίας για το νέο θεσμικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Βασιλεία της Ελβετίας.Θετική ήταν η αντίδραση των επενδυτών και στα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κίνα. Στο ίδιο πνεύμα, ανοδικά κινούνται τα futures στη Wall, προμηνύοντας έτερο ράλι στην αμερικανική κεφαλαιαγορά.
Σύμφωνα με τη «Βασιλεία ΙΙΙ», η οποία θα αρχίσει να τίθεται σε ισχύ από το 2013, ο συνολικός δείκτης Tier 1 των τραπεζών θα πρέπει να βρίσκεται στο 6% αντί για το σημερινό 4%, ενώ ο βασικός Tier 1 στο 4,5%, έναντι 2%. Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα πρέπει επίσης να διατηρούν ένα νέο, ξεχωριστό δείκτη θωράκισης 2,5% από κοινά ίδια κεφάλαια.
Οι κανονισμοί, μέρος της πολιτικής αυστηρότερων κανονισμών για την αποτροπή χρηματοπιστωτικών κρίσεων όπως εκείνης του 2008, θα εγκριθούν από τη G20 του προσεχούς Νοεμβρίου. Οι πρώτες αντιδράσεις από κεντρικούς τραπεζίτες αλλά και ισχυρούς τραπεζικούς οργανισμούς ήταν θετικές, κρίνοντας πως οι νέοι κανονισμοί ενισχύουν τις αντοχές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος σε συστημικό ρίσκο.
Αύξηση 13,9% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα τον Αύγουστο, έναντι προσδοκιών για ενίσχυση 13%.
Κατά 1% ενισχύεται ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο στο διάστημα τεσσάρων μηνών.
Πάνω από τα επίπεδα των 1,28 δολαρίων ενισχύεται το ευρώ. Αυτή την ώρα στα 1,2811 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο άνω του 1%.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,12% στις 5.563 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,95% στις 6.274 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει άνοδο 1,18% στις 3.770 μονάδες.
Ανοδικά κινείται ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Βασιλεία. Κέρδη άνω του 6% για την Allied Irish Banks και άνω του 3% για Royal Bank of Scotland και Societe Generale. ‘Αλμα΄ 6,2% για την Credit Agricole.
Άνοδος 2,4% για την Commerzbank και 1,5% για την HSBC. Κέρδη 2% για τη Mitsubishi UFJ Financial Group.
Η Rio Tinto Group ενισχύεται κατά 1,9%, στέλνοντας υψηλότερα τον μεταλλευτικό κλάδο.
Κέρδη 1,3% για τη μετοχή της Nokia, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε overweight από equal-weight από τη Barclays Capital.
Στον αντίποδα, απώλειες 0,5% καταγράφει η Deutsche Bank και βουτιά 6,9% η Deutsche Postbank. Η Deutsche Bank επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών ανακοινώνοντας ότι προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 9,8 δισ. ευρώ.
Η ΑΜΚ θα γίνει με έκδοση νέων μετοχών και στοχεύει τόσο στην εξαγορά μεγαλύτερου ποσοστού της Postbank όσο και στην ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης «για να ανταπεξέλθει στις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο και την επιχειρηματική ανάπτυξη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr