Οι απώλειες στο Χ.Α. κινούνται κοντά στο 2%, με το γενικό δείκτη στις 1.584 μονάδες. Σημειωτέον, ότι το spread των 10ετών ομολόγων ενισχύεται στα υψηλότερα επίπεδα μετά την υπογραφή του μνημονίου κινούμενο στις 952 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι τα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας παραμένουν για τους ξένους. Οι απώλειες, λόγω ΕΤΕ βεβαίως, έχουν περάσει και στις υπόλοιπες τράπεζες. Πτώση 3,74% καταγράφει η ΑΤΕ, 3,5% η Alpha, 3,55% η Πειραιώς και 2,8% η Eurobank. Αξιοσημείωτοι είναι οι όγκοι στην Alpha με 1,8 εκατ. τεμάχια, Πειραιώς 1,3 εκατ. τεμάχια και Eurobank 1,5 εκατ. τεμάχια. Η μετοχή της Κύπρου δε, ενισχύεται κατά 1,7% στον απόηχο των θετικών συστάσεων από την Citigroup, ξεχωρίζοντάς τη από τις υπόλοιπες. Από τις μετοχές που διακινούνται120 υποχωρούν, έναντι 40 που ενισχύονται...
Ανοδος αλά πορτογαλικά σε Ευρώπη και αμερικανικά παράγωγα
Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την επιτυχή δημοπρασία ομολόγων του πορτογαλικού Δημοσίου. Προηγουμένως οι ευρωαγορές κατέγραφαν σημαντικές απώλειες, στον απόηχο των εντεινόμενων αμφιβολιών για την υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου αλλά και με ‘βαρίδι’ τα αποθαρρυντικά μάκρο εκ Γερμανίας. Ανοδικά κινούνται τα παράγωγα στη Wall.
Ποσό ίσο με 1,04 δισ. ευρώ άντλησε από πώληση κρατικών ομολόγων η πορτογαλική κυβέρνηση. Ειδικότερα, το πορτογαλικό δημόσιο πούλησε 3ετή ομόλογα αξίας 661 εκατ. ευρώ, με απόδοση 4,086% και συντελεστή κάλυψης 1,9 και 10ετή ομόλογα αξίας 378 εκατ. ευρώ, με απόδοση 5, 973% και συντελεστή κάλυψης 2,6.
Ανοδος 0,4% μετά από απώλειες 0,2% που σημείωνε νωρίτερα, για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600.
Θύμα των ανησυχιών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και σήμερα το ευρώ, που υποχωρεί κάτω από τα 1,27 δολάρια, στα 1,2673 δολάρια.
Στο Λονδίνο o FTSE 100 κινείται σταθεροποιητικά στις 5.409 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,19% στις 6.131 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,31% στις 3.655 μονάδες.
Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες. Στο -3,4% η Barclays, στο -3,1% η Credit Agricole. ‘Βουτιά’ 6,9% για την Bank of Ireland. Απώλειες 2,1% για την Allied Irish Banks και 2,2% για την BNP Paribas. Στο -1,7% η UBS.
Κατά 3% υποχωρεί η Infineon , μετά την υποβάθμιση της μετοχής από τη UBS σε “underweight” από “neutral”.
Η STMicroelectronics υποχωρεί κατά 2,7%, ενώ η ASML Holding σημειώνει πτώση επίσης 2,7%.
Παρά το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί, μετριοπαθή κέρδη καταγράφει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών.
Απώλειες 1% για τη μετοχή της Vodafone, μετά την ανακοίνωσή της ότι προχωρά στην πώληση του ποσοστού της (3,2%) στην China Mobile, έναντι 4,3 δισ. στερλινών (6,6 δισ. δολάρια).
Πτώση 3,6% για τη Navistar που αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα στο σύνολο του έτους. Συγκεκριμένα, οι νέες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έσοδα περίπου 12 δισ. δολαρίων και για κέρδη στα 2,75 - 3,25 δολ. ανά μετοχή. Η εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία το γ’ τρίμηνο χρήσης.
Kάμψη κατά 1,5% κατέγραψαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Ιούλιο, σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου, ενώ, αντίστοιχα, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 1,2%, τον ίδιο μήνα. Το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε στα 12,7 δισ. ευρώ.
Κατά 0,1% αυξήθηκε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, τη Γερμανία. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 1%.
Αύξηση κατά 0,3% κατέγραψε κατά τον μήνα Ιούλιο του τρέχοντος έτους η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 4,9%, ήτοι η μεγαλύτερη αύξηση από το Δεκέμβριο του 1994. Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση και 5% σε ετήσια βάση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr