Η συνεδρίαση είχε τις ειδήσεις για να κινηθεί ανοδικά. Ο Όλι Ρεν μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την πρόοδο της χώρας και η Citigroup αύξησε τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών. Όμως το κλίμα έξω ήταν αρνητικό και οι ξένοι γύρισαν με «άγριες» διαθέσεις. Ρευστοποιούσαν αδιακρίτως μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Έκλεισαν τον γενικό δείκτη στις 1.544 μονάδες με απώλειες 3,42% και την αξία των συναλλαγών στα 106 εκατ. ευρώ που δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί υψηλή. Όμως το μεγαλύτερο μέρος πήγε και πάλι στις τραπεζικές μετοχές. Η Εθνική Τράπεζα έχασε 1,94% αφού στη δημοπρασία κατάφερε να περιορίσει την πτώση της. Η Alpha Bank έχασε 5,95% και η Eurobank 5,46%. Ο τραπεζικός δείκτης έχασε 3,47% και ο FTSE ASE 20 3,39%. Από το κύμα ρευστοποιήσεων δεν γλίτωσαν ούτε οι μετοχές των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, MIG και Μυτιληναίος, οι οποίες επίσης έκλεισαν με σημαντικές απώλειες. Συνολικά 150 μετοχές υποχώρησαν και μόλις 35 ενισχύθηκαν.
Στις τάξεις των χρηματιστών επικρατεί βαθιά απογοήτευση και ανησυχία για το μέλλον του ΧΑ. Αν δεν αντιδράσει άμεσα η αγορά κινδυνεύει με προσέγγιση ή και καταγραφή νέων χαμηλών. Στο επίκεντρο θα είναι πλέον οι διεθνείς εξελίξεις και τα αποτελέσματα που θα ανακοινώνουν οι εισηγμένες. Ωστόσο δεν υπάρχουν θετικές εκπλήξεις και δεν αναμένεται καταλύτης από τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων. Πιο πολύ οι αναλυτές θέλουν να δουν τις αντοχές των επιχειρήσεων παρά την κερδοφορία. Από την άλλη τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Όλοι πιέζουν για συγχωνεύσεις, αλλά μέχρι στιγμής μόνο φημολογία υπάρχει. Δημοσίευμα του Bloomberg σήμερα ανέφερε πως τα αποτελέσματα θα αυξήσουν την πίεση για συγχωνεύσεις. Στα χρηματιστηριακά γραφεία κυκλοφορούν πάντως αρκετά σενάρια ακόμα και σήμερα.
Σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 1,31% στις 10.040,68 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,66% στις 2.123,76 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 1,45% στις 1.051,90 μονάδες. Ίδια η εικόνα και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE-100 υποχώρησε 1,51% στις 5.155,95 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC έχασε 1,75% στις 3.491,11 μονάδες, ενώ στη Γερμανία ο DAX σημείωσε απώλειες 1,26% στις 5.935,44 μονάδες. Σημειώνεται πως ο δείκτης ISEQ της Ιρλανδίας έχασε 5,3%.
Σημαντική πτώση στη Wall
Με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στη Wall, με την ανακοίνωση για πτώση που ξεπέρασε το 27% στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ να οδηγεί το δείκτη Dow Jones προς στιγμήν κάτω από τις 10.000 μονάδες. 'Βαρίδι’ στις αγορές στάθηκαν και οι εντεινόμενες ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς και οι φόβοι για διπλή ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Πτώση 5% για την Barnes & Noble, που γύρισε σε ζημία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα 62,5 εκατ. δολ. ή 1,12 δολ. ανά μετοχή, από καθαρά κέρδη ύψους 12,3 εκατ. δολ. ή 21 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για καθαρές ζημιές ύψους 80 σεντς ανά μετοχή. Οι συνολικές πωλήσεις, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 21% στα 1,4 δισ. δολάρια, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Έντονες πιέσεις λόγω Barnes & Nobles στον κλάδο λιανικής. Πτώση 1,7% για την Home Depot και 1% για την Lowe's.
Απώλειες 9% για την Medtronic. Η εταιρεία ανακοίνωσε σημαντική αύξηση κερδών, χαμηλότερα ωστόσο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 830 εκατ. δολ. ή 76 σεντς ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο χρήσης, από 445 εκατ. δολ. ή 40 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 3,77 δισ. δολάρια, από 3,93 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 82 σεντς ανά μετοχή και πωλήσεις της τάξης των 3,97 δισ. δολαρίων.
Στο -4,2% βρέθηκε η Dell, εν αναμονή της πρότασης της για την εξαγορά της 3Par. Την 3Par βολιδοσκοπεί και η Hewlett-Packard η οποία κατέθεσε προ ημερών πρόταση εξαγοράς ύψους 1,6 δις. δολαρίων, υπερβαίνοντας την αρχική πρόταση της Dell (1,15 δις. δολ). Οι επενδυτές ανησυχούν για το αν θα καταφέρει να υποβάλει καλύτερη πρόταση για την εξαγορά της εταιρείας.
Βουτιά 11% σημείωσε η Medtronic, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη S&P 500. Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής συσκευών υποβοήθησης της καρδιακής λειτουργίας μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του έτους στα 3,45 δολάρια ανά μετοχή από 3,53 δολάρια προηγουμένως.
Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία, εμφάνισαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούλιο. Ειδικότερα, τα συμβόλαια πώλησης υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν κατά 27,2% στα 3,83 εκατομμύρια πωλήσεις, από 5,26 εκατ. ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Μεσιτών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση κατά 13,4%.
Επιπλέον, επιβραδύνθηκε ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας Richmond FED και κατά το μήνα Αύγουστο. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 11 μονάδες από τις 16 μονάδες τον Ιούλιο και τις 23 τον Ιούνιο, ενώ ο δείκτης αποστολών φορτίων υποχώρησε στις 11 μονάδες από 22 μονάδες .Ο δείκτης εσόδων του τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις -10 μονάδες από τις 8 μονάδες, των εσόδων λιανικών πωλήσεων μειώθηκε στο -8 από τις 0 μονάδες.
Την κακή εικόνα της αγοράς δείχνουν τα στοιχεία του ICSC. Οι πωλήσεις των εμπορικών κέντρων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,3%, σε ετήσια βάση, την εβδομάδα που έληξε στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το Διεθνές Συμβούλιο Εμπορικών Κέντρων (ICSC) και η Goldman Sachs.
Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,4%. Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα πτώσης πωλήσεων, το μεγαλύτερο διάστημα απωλειών από το Σεπτέμβριο του 2008. Το ICSC αποδίδει τη στασιμότητα στον καλό καιρό, που αποθάρρυνε τους καταναλωτές από αγορές φθινοπωρινών ρούχων για το σχολείο, σε μια περίοδο που η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι ούτως ή άλλως μειωμένη. Η συνολική ζήτηση χαρακτηρίζεται ‘’μετριοπαθής’’, ενώ το Συμβούλιο αναμένει αύξηση κατά 3% στις πωλήσεις Αυγούστου.
Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές
Με τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωαγορές, μετά τα στοιχεία για τη 'βουτιά' στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ. Βαρίδι και ο μεταλλουργικός και ενεργειακός κλάδος, στον απόηχο των απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων.
Κατά 2,2% υποχώρησε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 στις 248,16 μονάδες, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ.
Στο -2,43% έκλεισε η Antofagasta, η οποία παρά την αύξηση ύψους 91% στην κερδοφορία της, ανακοίνωσε πως η παραγωγή χαλκού θα είναι χαμηλότερη των εκτιμήσεων για το σύνολο του έτους. Στο -4,2% έκλεισε η Rio Tinto και στο -1,9% η BHP Billiton
Πτωτικά κατά 16% κινήθηκε η CRH, η οποία εμφάνισε πτώση πάνω από 13% στα κέρδη του α΄ εξαμήνου.
Στο «κόκκινο» και ο τραπεζικό κλάδος, με τη Societe Generale να χάνει 1,85% και τη Naxitis 1,04%.
Απώλειες που έφτασαν το 5,2% σημείωσε η HeidelbergCement, καθώς η πτώση των πωλήσεων κατοικιών πλήττει και την κατασκευαστική δραστηριότητα, έναν δηλαδή από τους κυριότερους κλάδους δραστηριοποίησης της. Στο -5,3% και η Wolseley.
Η υποβάθμιση της σύστασης της σε “underperform” από “neutral” προηγουμένως, από την BofA οδήγησε τη Lafarge στο -4,9%.
Στον αντίποδα, κέρδη ύψους 2,57% σημείωσε η Persimmon, η οποία εμφάνισε αυξημένο όγκο πωλήσεων.
Αύξηση 2,5% εμφάνισαν οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στην ευρωζώνη κατά το μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ευρωζώνης, Eurostat. Επιπλέον, σε ετήσια βάση, οι εργοστασιακές παραγγελίες ανήλθαν 22,6%. Σημειώνεται πως οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο ύψους 1,5% σε μηνιαία και 24,1% σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται πως οι παραγγελίες αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω το Μάιο στο 4,1%.
Με ρυθμό 2,2% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία κατά το β' τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, στον απόηχο των υψηλών εξαγωγών και επενδύσεων. Το ποσοστό είναι το υψηλότερο σε τριμηνιαία βάση, από την ενοποίηση της Γερμανίας. Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ σημείωσε άνοδο ύψους 3,7%.
Το εξωτερικό εμπόριο και οι ακαθάριστες κεφαλαιουχικές επενδύσεις συνέβαλαν κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.
Υπάρχει κίνδυνος διπλής ύφεσης στη ζώνη του ευρώ, καθώς οι κυβερνήσεις προχωρούν σε περικοπές δαπανών προκειμένου να μειώσουν τα ελλείμματά τους, προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Stiglitz σε ραδιοφωνικό σταθμό του Δουβλίνου, ''το να κόβεις χωρίς κριτήριο όλες τις επενδύσεις μόνο και μόνο για να δείχνει μικρότερο το έλλειμμα είναι πολύ ανόητο". Ο καθηγητής του Columbia University τονίζει, επιπλέον, ότι οι προσπάθειες των κυβερνήσεων για μείωση του ελλείμματος στο ''πλασματικό'' 3%, είναι μονόπλευρες και καθώς το ποσοστό αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, όλα αυτά ενδέχεται να οδηγήσουν σε διπλή ύφεση.
Σημειώνεται πως το ευρώ βρέθηκε σε χαμηλό 9ετίας, στα 106,80 γιεν, έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr