Το μόνο θετικό νέο που υπάρχει στον ορίζοντα είναι τα εξαιρετικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Γερμανία για την ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου (2,2% αύξηση). Αυτή η εξέλιξη αλλάζει κάπως την εικόνα και δίνει κέρδη στα ευρωπαϊκά παράγωγα και δεν αποκλείεται να βοηθήσει και την εγχώρια αγορά η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμα σημεία.
Τεχνικά και σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σχόλιο της Πήγασος AXΕΠΕΥ ο Γενικός Δείκτης με ένα σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων ενεργοποίησε διαδοχικά σήματα πώλησης (MACD, κινητός μέσος 15 ημερών) φθάνοντας πολύ κοντά στην «ζώνη αποφάσεων» που βρίσκεται στην περιοχή των 1.625 μονάδων. Στην εν λόγω περιοχή κινούνται οι κινητοί μέσοι των 30 ημερών (εκθετικός και απλός) οι οποίοι δίνουν πολύ αξιόπιστα σήματα αγορών και πωλήσεων. Η επιβεβαίωση διάσπασης θα δώσει σημαντική επιτάχυνση στην πτώση της αγοράς η οποία ενδεχομένως να επεκταθεί εώς τις 1.560 μονάδες όπου υπάρχει κάποιο υπόβαθρο στήριξης που μπορεί να ενεργοποιήσει κάποια αγοραστικά αντανακλαστικά. Οι ταλαντωτές αν και έχουν αποφορτιστεί από τις υπεραγορασμένες περιοχές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες τιμών με αρκετή ορμή στην ταχύτητα τους μετά την διάσπαση της πλαγιοανοδικής τάσης που παρείχε στήριξη στην χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη. Γενικά η τεχνική εικόνα έχει επιβαρυνθεί πολύ αφού η πίεση που εκδηλώθηκε αρχικά ως διόρθωση και εν συνεχεία ως πτώση έχει αξιόλογο τζίρο τηρουμένων των συνθηκών της περιόδου που διανύουμε. Η εκτίμηση μας είναι ότι μετά την συνεδρίαση της Πέμπτης οι πωλητές έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο στην αγορά η οποία αναζητεί τον επόμενο τοπικό πυθμένα (πιθανόν τις 1560 μονάδες) ή την επόμενη τοπική πτωτική υπερβολή όπου είθισται να δραστηριοποιούνται πιο βραχυπρόθεσμα κεφάλαια. «Τα αδύναμα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα, η διάθεση ρευστοποιήσεων στο εξωτερικό και η διατύπωση κάποιων επιφυλάξεων για την ανάπτυξη από την FED αλλά και η επιβράδυνση των δεικτών της Κίνας, τα μέτρια δημοσιονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην επίσπευση κάποιων αποκρατικοποιήσεων που θα έδιναν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και η απαισιόδοξη τεχνική εικόνα μας καθιστούν για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο επιφυλακτικούς», αναφέρουν οι αναλυτές της Πήγασος. Η αύξηση και διατήρηση της ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια επί του παρόντος είναι πρώτη προτεραιότητα σε μια αγορά που η σημασία του «να έχεις επιλογές» φαίνεται να είναι πιο σημαντική από τις φθηνές αποτιμήσεις που σε γενικές γραμμές διαπραγματεύονται στο ΧΑ. Η αγορά εκτιμά η ΑΧΕ ότι θα αντιδράσει από τυχαίο σημείο όπως έγινε και τον Ιούλιο το οποίο κατά την γνώμη της θα προσδιοριστεί τόσο από την συρρίκνωση των διακυμάνσεων όσο και από την επίσπευση των αναδιαρθρώσεων.
Marfin
Η αγορά πιθανότατα θα συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών με το ρίσκο να είναι πτωτικό. Οι όγκοι αναμένονται χαμηλοί και το όποιο ενδιαφέρον εκδηλωθεί θα κατευθυνθεί στον τραπεζικό κλάδο.
Proton
Σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να ανοίξουν με μικτές τάσεις με τους επενδυτές να εστιάζουν το βλέμμα τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και του δείκτη εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Περιμένουμε η εγχώρια αγορά να ακολουθήσει την τάση των ευρωπαϊκών αγορών λόγω απουσίας ειδήσεων από το εσωτερικό με τους όγκους να παραμένουν χαμηλοί.
Beta
Για τη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης ίσως κινηθεί ανοδικά σε μια προσπάθεια να ανακάμψει ενώ η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, του αμερικανικού πληθωρισμού και των λιανικών πωλήσεων θα λειτουργήσουν ως καταλύτες.
Eurobank
Η ψυχολογία θα παραμείνει πιθανότατα επιφυλακτική και γι΄αυτό περιμένουμε να συνεχίσει να υποφέρει, ενώ κάποιο ενδιαφέρον θα συγκεντρωθεί στα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.
Θετικό κλίμα στην Ασία, μετά τα χαμηλά τριών εβδομάδων- Μεικτά τα παράγωγα στην Ευρώπη
Τάσεις ανάκαμψης από τα χαμηλά τριών εβδομάδων εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους κυριότερους δείκτες να καταγράφουν κέρδη, παίρνοντας ώθηση από τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα και γυρίζοντας, έστω και για λίγο, την πλάτη στις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάκαμψη.
Κέρδη 0,7% κατέγραψε ο MSCI Asia Pacific. Σε εβδομαδιαία βάση μετρά απώλειες 3,5%. Εν μέσω έντονης φημολογίας για παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (Bank of Japan), το γιεν σημειώνει απώλειες έναντι του δολαρίου.
Άνοδο 0,42% κατέγραψε ο δείκτης Topix. Στο +0,44% έκλεισε ο Nikkei 225 στο Τόκιο.
Απώλειες καταγράφηκαν χθες στη Wall, αφού Dow Jones υποχώρησε κατά 0,57% στις 10.319 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στο – 0,8% στις 2.190 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,5% στις 1.083 μονάδες.
Με μεικτά πρόσημα διαμορφώθηκαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,40% στις 5.266,06 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έχασε 0,31% στις 6.135,17 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,20% στις 3.621,07 μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr