Χθες ανακοινώθηκε η πορεία των εσόδων και των δαπανών στο επτάμηνο και καταγράφεται σημαντική υστέρηση στα έσοδα, ενώ η μείωση του ταμειακού ελλείμματος αποδίδεται κυρίως στη συγκράτηση των δαπανών. Από την άλλη επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, η οικοδομική δραστηριότητα έχει καταρρεύσει και στο δεύτερο τρίμηνο η ύφεση ενδέχεται να πλησιάσει το 3,5%. Εκφράζονται επίσης ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο.
Τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στο ΧΑ με το γενικό δείκτη να υποαποδίδει και σήμερα έναντι των ευρωπαϊκών αγορών. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης χάνει 2% και βρίσκεται κάτω από τη στήριξη των 1.680 μονάδων. Τεχνικοί αναλυτές σημειώνουν τη σημαντικότητα της στήριξης καθώς επιβεβαίωση της διάσπασης θα επιταχύνει την υποχώρηση της αγοράς. Σε στήριξη βρίσκεται και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Ο τζίρος είναι αυξημένος αν αναλογιστούμε πως βρισκόμαστε στην κορύφωση της περιόδου των διακοπών και ανέρχεται στα 46 εκατ. ευρώ. Πιέσεις ασκούνται στην Alpha bank, την Πειραιώς, τη Marfin, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τη Eurobank και στην Εθνική Τράπεζα. Μικρότερες είναι η πιέσεις σε Τιτάν και Coca Cola. Από το σύνολο το μετοχών που έχουν κάνει πράξη μόλις 20 ενισχύονται και 144 υποχωρούν.
Η Σφακιανάκης χάνει 18,31%, η Έδραση 16,67%, η Κλουκίνας-Λάππας 12,5% και η Δούρος 10%. Κέρδη καταγράφει η Μπάμπης Βωβός.
Απώλειες στην Ευρώπη - Πτωτικά τα παράγωγα στη Wall
Επεσαν από το υψηλό 15 εβδομάδων σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές «ζυγίζουν» τα κινεζικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα κι ενώ απομένουν μόλις λίγες ώρες από τη συνεδρίαση της Fed, όπου αναμένεται να συζητηθούν μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, που ‘ρίχνουν’ τα παράγωγα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά. Σημαντικές οι απώλειες που καταγράφονται στον μεταλλουργικό κλάδο.
Απώλειες 0, 8% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600, μετά την ισχυρή άνοδο κατά 1,4% τη Δευτέρα. Στα 1,3175 δολάρια το ευρώ, διαπραγματευόμενο κάτω από τα επίπεδα των 1,32 δολαρίων κι ενώ την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε τα 1,33 δολάρια.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 0,44% στις 5.387 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,85% στις 6.298 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC καταγράφει απώλειες 0,89% στις 3.744 μονάδες.
Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να εξετάσει και πιθανότατα να υιοθετήσει σήμερα η διοίκηση της Fed, που συνεδριάζει στην Ουάσιγκτον. Οι αποφάσεις της Fed αναμένεται να ανακοινωθούν στις 21.15 (ώρα Ελλάδος) και οι αναλυτές προσδοκούν ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα θα ανακοινώσει νέες ποσοτικές διευκολύνσεις στην αγορά, δηλαδή "να ρίξει περισσότερο χρήμα", με την ελπίδα ότι θα ενισχυθεί η βιομηχανική ανάκαμψη, αλλά και η κατανάλωση.
Στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 18 μηνών ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, με τις κινεζικές εξαγωγές να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που αυξάνει τις πιέσεις για ταχύτερη ανατίμηση του κινεζικού γουάν. Συγκρινόμενο με τα επίπεδα του περασμένου έτους, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε 170%, αγγίζοντας τα 28,7 δισ. δολάρια και ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 38,1% στα 145,5 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 22,7% στα 116,8 δισ. δολάρια. Το ανακοινωθέν εμπορικό πλεόνασμα είναι το μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο του 2009.
Σημαντικές πιέσεις ασκούνται στον μεταλλουργικό κλάδο, καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης για πολλές ευρωπαϊκές μεταλλουργικές εταιρείες. Στο -2% η BHP Billiton και στο -2,12% η Xstrata.
H Hannover Re υποχωρεί κατά 4%, μετά την ανακοίνωση πτώσης κερδών κατά 24% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η TUI Travel, σημειώνει απώλειες 8,5%. Το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο στην Ευρώπη δήλωσε ότι αναμένει κέρδη στο χαμηλότερο σημείο των εκτιμήσεων.
Πιέσεις και στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία σημείωσαν κάμψη για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους τον Ιούλιο, καθώς εξασθένησε η ζήτηση για κατοικίες, ένδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας ενδέχεται να χάνει έδαφος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο μελέτη του Royal Institution of Chartered Surveyors. Πτώση 3,7% για την Persimmon, ενώ Taylor Wimpey και Barratt Developments υποχωρούν 3,9% έκαστη.
Στα 7,4 δισ. στερλίνες (11,7 δισ. δολ.) συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας κατά τον μήνα Ιούνιο, έναντι 8 δισ. στερλινών τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Επιπλέον, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία κατά το μήνα Ιούνιο, λόγω της μείωσης της παραγωγής αυτοκινήτων καθώς έληξαν τα κίνητρα αγοράς της κυβέρνησης. Ειδικότερα, η παραγωγή μειώθηκε κατά 1,7% από το Μάιο, όπου είχε ενισχυθεί κατά 1,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, Insee. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για πτώση κατά 0,2%.'Οσον αφορά το δεύτερο τρίμηνο, η γαλλική βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση κατά 0,8%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr