Πιο αναλυτικά ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 1.679 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,5% μετά από συναλλαγές ύψους 14 εκατ. ευρώ. Πτωτικό κλίμα σημειώνεται πως επικρατεί και στις ευρωπαϊκές αγοράς. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί για τέταρτη συνεδρίαση και μάλιστα βρίσκεται οριακά χαμηλότερα από τις 1.680 μονάδες σημείο που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συγκρατήσει τις ρευστοποιήσεις και θα φέρει νέες τοποθετήσεις.
Ο FTSE ΑSE 20 χάνει 1,7% και βρίσκεται στις 820 μονάδες και εντός της ζώνης που τεχνικοί αναλυτές σημειώνουν ότι πρέπει να κρατήσει. Τονίζουν πως η διόρθωση πρέπει να αναχαιτιστεί στην περιοχή 810-825 μονάδων, περιοχή που αποτελεί διόρθωση 1/3 της τελευταίας ανοδικής κίνησης. Αν συμβεί αυτό μπαίνουν οι βάσεις για τις 900 μονάδες. Σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται η υποχώρηση να συνεχιστεί μέχρι και την περιοχή των 754-769 μονάδων.
Πιέσεις ασκούνται στις τραπεζικές μετοχές και συγκεκριμένα άνω του 2% υποχωρούν οι Alpha Bank, Eurobank, Marfin, Ταχ.Ταμιευτήριο και 3% υποχωρεί η Τράπεζα Πειραιώς.
Πλην των τραπεζών υποχωρεί σημαντικά η Κλουκίνας-Λάππας καθώς ανακοίνωσε πως η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών λόγω αύξησης κεφαλαίου θα είναι σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την τρέχουσα. Υποχωρεί ξανά η Vell Group με σημαντικό επίσης όγκο. Χάνει 4% η Proton Bank και 3,18% η ΕΧΑΕ. Ανοδικά κινείται η Βιοτέρ και η Μπάμπης Βωβός που εντός του έτους εκτιμά ότι θα λάβει οικοδομική άδεια για να αρχίσουν εκ νέου οι εργασίες στον Βοτανικό.
Απώλειες στις ευρωαγορές
Αρνητικό κλίμα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές «ζυγίζουν» τα κινεζικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα κι ενώ απομένουν μόλις λίγες ώρες από τη συνεδρίαση της Fed, όπου αναμένεται να συζητηθούν μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Σημαντικές οι απώλειες που καταγράφονται στον μεταλλουργικό κλάδο.
Απώλειες 0,98% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600, μετά την ισχυρή άνοδο κατά 1,4% τη Δευτέρα. Στα 1,3175 δολάρια το ευρώ, διαπραγματευόμενο κάτω από τα επίπεδα των 1,32 δολαρίων κι ενώ την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε τα 1,33 δολάρια.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 0,55% στις 5.381 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 1,03% στις 6.286 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC καταγράφει απώλειες 1,06% στις 3.737 μονάδες.
Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να εξετάσει και πιθανότατα να υιοθετήσει σήμερα η διοίκηση της Fed, που συνεδριάζει στην Ουάσιγκτον. Οι αποφάσεις της Fed αναμένεται να ανακοινωθούν στις 21.15 (ώρα Ελλάδος) και οι αναλυτές προσδοκούν ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα θα ανακοινώσει νέες ποσοτικές διευκολύνσεις στην αγορά, δηλαδή "να ρίξει περισσότερο χρήμα", με την ελπίδα ότι θα ενισχυθεί η βιομηχανική ανάκαμψη, αλλά και η κατανάλωση.
Στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 18 μηνών ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, με τις κινεζικές εξαγωγές να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που αυξάνει τις πιέσεις για ταχύτερη ανατίμηση του κινεζικού γουάν. Συγκρινόμενο με τα επίπεδα του περασμένου έτους, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε 170%, αγγίζοντας τα 28,7 δισ. δολάρια και ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 38,1% στα 145,5 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 22,7% στα 116,8 δισ. δολάρια. Το ανακοινωθέν εμπορικό πλεόνασμα είναι το μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο του 2009.
Σημαντικές πιέσεις ασκούνται στον μεταλλουργικό κλάδο, καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης για πολλές ευρωπαϊκές μεταλλουργικές εταιρείες. Στο -1,86% η BHP Billiton και στο -2,12% η Xstrata.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr