Μεικτή η εικόνα στη Wall
Μετά από μία ιδιαιτέρως νευρική συνεδρίαση, και ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της οποίας οι αμερικανικοί δείκτες ήταν στο κόκκινο, τελικά το κλείσιμο του Ιουλίου ήταν θετικό, καθώς εν μέσω θερινής ραστώνης οι επενδυτές έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα στα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποίηση και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, επισκιάζοντας τα στοιχεία του αμερικανικού ΑΕΠ, το οποίο εμφάνισε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας το τρίμηνο, διευρύνοντας τις ανησυχίες των αναλυτών για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Σε επίπεδο μήνα, ο δείκτης Dow και S&P 500 έκλεισαν τον καλύτερο από την αρχή του έτους, ενώ ο Nasdaq τον καλύτερο από τον Μάρτιο. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow έκλεισε με κέρδη 7,3%, μετά από συνολικές απώλειες της τάξεως του 11% το Μάιο και τον Ιούνιο. Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε τον Ιούλιο με κέρδη 7,2%, μετά από απώλειες 8,2% το Μάιο και 5,4% τον Ιούνιο. Ο Nasdaq κέρδη 7,1% τον Ιούλιο, ενώ το Μάιο είχε χάσει 8,3% και τον Ιούνιο 6,6%
Μεικτή ήταν η εικόνα σε επίπεδο εβδομάδας, καθώς ο Dow κέρδη 0,4% ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq έχασε 0,1% και 0,7% αντίστοιχα.
«Δεν προβλέπουμε διπλή ύφεση, αλλά αναμένουμε περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης, στο 1,6% για το β΄ εξάμηνο του έτους», αναφέρει ο οικονομολόγος Bart van Ark.
Στο -0,72% κινήθηκε η Chevron. Η πετρελαϊκή, παρόλο, που τριπλασίασε τα κέρδη της, εμφάνισε μικρότερα των αναμενόμενων έσοδα στο β΄τρίμηνο.
«Βουτιά» 1,7% για τη Merck, η οποία, και αυτή με τη σειρά της, εμφάνισε μειωμένα κέρδη κατά 52%.
Πτωτικά 0,65% κινήθηκε και η Disney, μετά την ανακοίνωση για πώληση της Miramax έναντι άνω των 660 εκατ. δολαρίων.
Απώλειες τουλάχιστον 1% για τις Caterpillar και General Electric, ενώ κοντά στο -1% βρέθηκαν οι Bank of America και Citigroup, μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι ο αμερικανικός τραπεζικός τομέας χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια ύψους 76 δισ. δολαρίων.
Κέρδη 4,7% σημείωσε η MetLife, τα αποτελέσματα της οποία ήταν σαφώς υψηλότερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο του δείκτη S&P 500 σημείωσε η McAfee, καθώς έκλεισε με κέρδη 8,8%, εξαιτίας των σημαντικών κερδών που σημείωσε το πρώτο εξάμηνο του έτους, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Αναγκαία κρίνει τη λήψη νέων μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το συμβούλιο των διοικητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. "Με δεδομένα ότι η ανάπτυξη εξακολουθεί να εξαρτάται από την υποστήριξη των αρχών, την αύξηση των κινδύνων και τις σημαντικές προκλήσεις στο νομισματικό και οικονομικό σύστημα μακροπρόθεσμα, είναι απαραίτητα πρόσθετα και αποφασιστικά μέτρα για να περιοριστεί ο κίνδυνος, να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η σταθερότητα της ανάπτυξης και να περιοριστούν οι κίνδυνοι μετάδοσης προβλημάτων από το εξωτερικό", αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Η επισήμανση αυτή αντανακλά τις απόψεις που εξέφρασαν οι διοικητές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τη Δευτέρα, όταν συνεδρίασαν για να επικυρώσουν τις διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ του διεθνούς οργανισμού και των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της αμερικανικής οικονομίας.
Στο 2,4% διαμορφώθηκε το αμερικανικό ΑΕΠ κατά το β΄ τρίμηνο, εμφανίζοντας επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 2,5%. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο ανήλθε, στηριζόμενο κυρίως στις ιδιωτικές επενδύσεις και τις εξαγωγές, έναντι μέσης αύξησης 4,4% που κατέγραφε τους τελευταίους έξι μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, το ΑΕΠ κατά το α΄ τρίμηνο αναθεωρήθηκε στο 3,7%, έναντι αύξησης ύψους 2,7% κατά τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ενώ όλες οι εκτιμήσεις έως το 2007 αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω.
Μικρότερη πτώση των αναμενόμενων εμφάνισε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούνιο. Αναλυτικά, σύμφωνα το Reuters και το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ο δείκτης υποχώρησε στις 67,8 μονάδες τον Ιούλιο έναντι 76 μονάδων κατά τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 67 μονάδες.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 76,5 από τις 85,6 ένα μήνα νωρίτερα. Ακόμη, ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 62,3 μονάδες από 69,8 τον Ιούνιο. Ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών σε βάθος έτους ανήλθε σε 2,7% έναντι 2,8%, ενώ για το αντίστοιχο πενταετές μέγεθος διαμορφώθηκε στο 2,9% από το 2,8%. Σημειώνεται πως όλοι υποδείκτες εμφάνισαν βελτίωση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Βελτιωμένος εμφανίστηκε ο δείκτης μεταποίησης Σικάγο ΡΜΙ, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 62,3 μονάδες τον Ιούλιο, από 59,1 τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν μικρή υποχώρηση του δείκτη στις 56,5 μονάδες.
Σε χαμηλό 11 μηνών «έπεσε» η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη κατά το μήνα Ιούλιο, σε σχέση μ ε το μήνα Ιούνιο. Σύμφωνα με στοιχεία του Institute for Supply Management, ο δείκτης υφιστάμενων επιχειρηματικών συνθηκών υποχώρησε στις 58,4 μονάδες ιο από 69,3 τον Ιούνιο, ενώ ο δείκτης των προσδοκιών για το επόμενο εξάμηνο σημείωσε πτώση στις 67,5 μονάδες από 69,6 μονάδες. Τέλος, ο δείκτης απασχόλησης κατέγραψε κάμψη στις 53,2 μονάδες από 64,3 μονάδες.
Κατά 0,5% αυξήθηκε το κόστος απασχόλησης στις ΗΠΑ κατά το β' τρίμηνο, με το αδύναμο αμερικανικό ΑΕΠ και το υψηλό ποσοστό ανεργίας να ασκούν τις πιέσεις στις μισθολογικές αυξήσεις. Σημειώνεται, δε, ότι τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ακόμη, ο δείκτης κόστους εργασίας σημείωσε άνοδο 1,8% σε ετήσια βάση.
Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά ταμπλό
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σαφώς επηρεασμένοι από τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία στις ΗΠΑ για τη μεταποίηση και την καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, μετά και την ανακοίνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Μεικτά ήταν τα πρόσημα των ευρωπαϊκών δεικτών ακόμα και σε επίπεδο εβδομάδας. Πιο συγκεκριμένα, ο FTSE 100 έχασε 1,03%, ενώ ο DAX κέρδισε 0,09% και ο CAC 1,19%.
Πτώση 0,4% στις 255,35 μονάδες σημείωσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ο οποίος για το μήνα Ιούλιο, σημείωσε άνοδο 4,9%.
Σημειώνεται ότι στη σκιά των απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ, ΔΝΤ και Moody’s κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αμερικανική οικονομία, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη τη λήψη μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος. Επιπλέον, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στις επιχειρηματικές ειδήσεις, σε μια ακόμη πλούσια ημέρα από ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα.
Στα 1,30 δολάρια διαπραγματεύεται το ευρώ κι ενώ χθες ξεπέρασε τα επίπεδα των 1,31 δολαρίων, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα τριών μηνών.
Πτώση 4,56% για τη γαλλική Lafarge, η οποία ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη κατέγραψαν πτώση 15%.
Απώλειες 3,76% για τη HeidelbergCement, η οποία εμφάνισε κέρδη κατώτερα των εκτιμήσεων, ενώ στο -2,03% και -2,82% βρέθηκε οι Rio Tinto και Santader, αντίστοιχα.
Στο +6,87% η γαλλική Alcatel-Lucent. Ο όμιλος ανακοίνωσε ζημιές 184 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο αναφέρθηκε στις προοπτικές για το 2010, κάνοντας λόγο για ανάκαμψη της ζήτησης.
Άνοδο κατά 2,42% κατέγραψε η EADS, μετά την άνοδο 1% στις πωλήσεις το α΄εξάμηνο.
Κατά 1,08% ενισχύθηκε η Electricite de France, αν και ανακοίνωσε καθαρά κέρδη στα 1,66 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 47%.
Μείωση 0,9% κατέγραψαν τον Ιούνιο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πτώση 0,3%. σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009 οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 3,1%.
Αύξηση εξακολουθεί να καταγράφει το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία, αγγίζοντας το 20,09% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική στατιστική υπηρεσία. Ο αριθμός των ανέργων αγγίζει πλέον τα 4,645 εκατ., ήτοι 32.800 περισσότεροι από το περασμένο τρίμηνο, όπου το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 20,05% και μισό εκατομμύριο περισσότεροι από το ίδιο τρίμηνο του περασμένου έτους. Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία αυξάνεται συστηματικά από το τρίτο τρίμηνο του 2007, οπότε και είχε πέσει στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 7,95%.
Πικρή γεύση στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου - Κέρδη 17,28% σε ένα μήνα το Χ.Α.Η επιβράδυνση στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ήταν το «πάτημα» για τη σημερινή διόρθωση των αγορών, κάτι που επηρέασε και το Χ.Α. Το στοιχείο της υπερβολής ήταν περισσότερο έντονο στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, σχολιάζουν οι χρηματιστές, αφού ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,55%, στις 1.681,98 μονάδες, όταν οι απώλειες στα χρηματιστήρια της Γηραίας Ηπείρου ήταν οριακές.
Ενδοσυνεδριακά, καταγράφηκαν μεγαλύτερες απώλειες, κοντά στο 2%, με τα χαμηλά ημεράς στις 1.670 μονάδες. Οι απώλειες της Παρασκευής όμως, ελάχιστα επηρέασαν την απόδοση της αγοράς στην εβδομάδα. Σε εβδομαδιαία βάση, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 5,75% και από την αρχή του μήνα κατά 17,28% (o δεύτερος καλύτερος μήνας της 5ετίας). Αυτά τα δύο στοιχεία «εξηγούν» τη σημερινή πτπώση, παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, αφού με δεδομένο το κλίμα διόρθωσης στα διεθνή χρηματιστήρια, οι ξένοι άρχισαν να παίρνουν τα κέρδη του περασμένου διαστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι στην κατάταξη των μετοχών του 20άρη, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές, αλλά και όσες πρωταγωνίστησαν τις περασμένες μέρες. Οι συναλλαγές έπαθαν καθίζηση, καθώς διαμορφώθηκαν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα, στα 90,1 εκατ. ευρώ.
Πτώση 4,22% κατεγράφη στη μετοχή της Eurobank, στα 5,90 ευρώ, 3,96% η Κύπρου, στα 4,12 ευρώ, 3,72% η Marfin Popular, στο 1,81 ευρώ, 3,53% η ΕΤΕ, στα 11,19 ευρώ με 2,3 εκατ. τεμάχια, 2,51% η Alpha, στα 5,83 ευρώ με 2,029 εκατ. τεμάχια και 2,12% για την Πειραιώς, στα 5,07%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις στις τράπεζες τον Ιούλιο ξεπέρασαν και το 80%, γεγονός που «δικαιολογεί» τη διόρθωση που έχει βγει τις τελευταίες μέρες. Χρηματιστές αναφέρουν ότι μέσα σε ένα μήνα η αγορά ενισχύθηκε περίπου κατά 200 μονάδες, χωρίς να δοθεί η ευκαιρία να αφομοιωθούν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Η μοναδική ουσιαστική πτωτική συνεδρίαση καταγράφηκε στις 20 Ιουλίου, όταν ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,92% κι ενώ οι αγορές ανέμεναν τα αποτελέσματα των stress tests.
Οι επενδυτές πάντως, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί παράγοντες παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τα deals, αφού εκτός από τις φήμες δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν πάντως, 76 ενισχύθηκαν, αλλά 96 υποχώρησαν. Αξιοσημείωτη ήταν η αντίδραση της Frigoglass κατά 7,34%, ενώ σε θετικό πρόσημο έκλεισαν από τον 20άρη οι μετοχές των Motor Oil, MIG, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και Coca Cola.
Αλκμήνη Χατζηνάσιου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr