Κέρδη 0,1% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 που νωρίτερα έφτασε να υποχωρεί έως και 0,8%. Στη διάρκεια των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων ο δείκτης έχει απωλέσει 3,1%. Στα 1,2966 δολάρια το ευρώ.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται 0,45% στις 5.182 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κερδίζει 0,28% στις 6.057 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC σημειώνει κέρδη 0,38% στις 3.514 μονάδες.
Ανοδικά κινείται ο μεταλλευτικός κλάδος. Κέρδη 1,8% για τη Rio Tinto και 2,45% για την Xstrata.
Ενισχύεται και ο τεχνολογικός κλάδος, λόγω επικείμενου deal. Ανοδος 32,8% για την Tomkins, μετά την πρόταση εξαγοράς από την Onex Corporation και το Canada Pension Plan Investment Board, ύψους 325 πενών ανά μετοχή σε μετρητά.
Στον αντίποδα, κατά 3,3% υποχωρεί η Royal Philips Electronics. Η ολλανδική εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη ύψους 262 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο, αλλά προειδοποίησε για πτώση των πωλήσεων το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Πτώση 6,3% για τη σουηδική Electrolux, που ανακοίνωσε μείωση 0,6% στις πωλήσεις δευτέρου τριμήνου, στις 27,31 δισ. κορόνες. Τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σημειώνοντας άνοδο 56% στις 1,03 δις. σουηδικές κορόνες (140 εκ. δολ.).
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι αυτή την εβδομάδα ο τραπεζικός κλάδος, με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται στις 23 Ιουλίου, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests 91 ευρωπαϊκών τραπεζών.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πάγωσαν το πρόγραμμα στήριξης της Ουγγαρίας, που δημιουργήθηκε το 2008 για να διασωθεί η χώρα από την οικονομική κατάρρευση, προειδοποιώντας ότι η Βουδαπέστη πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα για να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.
Η αναστολή των συζητήσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ με την Ουγγαρία σημαίνει ότι η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση στα υπόλοιπα κονδύλια που προβλέπονται στο πλαίσιο του πακέτου των 25,1 δισ. δολαρίων, που σήμερα χρησιμοποιούνται ως "δίχτυ ασφαλείας" μέχρι να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της οικονομίας.
Νέο κύμα ανησυχιών πυροδότησε νωρίτερα η υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας, από Αα1 ας Αα2, από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s. Σταθερό το outlook.
«Η σημερινή υποβάθμιση οφείλεται κυρίως στη σταδιακή αλλά σημαντική εξασθένιση της οικονομικής ισχύος της ιρλανδικής κυβέρνησης –γεγονός που αντανακλάται στην επιδείνωση της ικανότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος της», δήλωσε ο Ντίτμαρ Χόρνουνγκ, Senior Credit Officer της Moody's και επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Ιρλανδίας. Η Moody's εκτιμά ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ιρλανδίας θα κυμανθεί χαμηλότερα από την ιστορική τάση για τα επόμενα τρία έως πέντε έτη. Όπως δήλωσε, ο τραπεζικός κλάδος και ο κλάδος των ακινήτων –που αποτέλεσαν τις ατμομηχανές της ανάπτυξης τα χρόνια πριν την κρίση στη χώρα– δεν θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στη συνολική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr