Πάνω από τις 10.100 μονάδες ο Dow
Ξεπέρασε τις 10.100 μονάδες ο Dow Jones, στον απόηχο της σημαντικής ενίσχυσης του ευρωπαϊκού νομίσματος, μετά τη στήριξη που έλαβε από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τη διατήρηση της συμμετοχής της Γερμανίας στο πακέτο στήριξης της Ε.Ε., αλλά την πτώση των νέων αιτήσεων ανεργίας.
Στο +2,9% κινήθηκε η Alcoa, ενώ η Caterpillar σημείωσε κέρδη 2,9%. Στο +2,4% η General Electric.
Ανοδικά κινήθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με τη Citigroup να κλείνει στο +1,4%, τη Bank of America 1,6%. Ωστόσο η Goldman Sachs υποχώρησε κατά 4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη S&P 500, καθώς βρίσκεται εν μέσω ερευνών για τις συναλλαγές σε CDOs το 2006, σε συνεργασία με το Hudson Mezzanine.
Με κέρδη 1,4% κινήθηκε η Family Dollar Stores, μετά τη σύσταση αγοράς της μετοχής της από τη BB&T Capital Markets.
Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και ο ενεργειακός κλάδος, παρόλο που η ΒΡ συνέχισε να κατρακυλά στην αγορά του Λονδίνου. Η Anadarko Petroleum, το 25% της οποίας κατέχει η ΒΡ, έκλεισε στο +9%, η Baker Hughes στο +8,6% και η Halliburton στο +6,1%.
Στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008, ανήλθε το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ, κατά το μήνα Απρίλιο. Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 40,3 δισ. δολάρια τον Απρίλιο από 40 δισ. δολάρια (αναθεωρημένα στοιχεία) το Μάρτιο, ανάλογα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 0,4% στα 189,1 δισ. δολάρια ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,7% στα 148,8 δισ. δολάρια.
Υποχώρησαν κατά 3.000 οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουνίου και διαμορφώθηκαν στις 456.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για πτώση στις 445.000 νέες αιτήσεις. Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 2.500 στις 463.000 αιτήσεις. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ανέρχονται σε περίπου 9,8 εκατομμύρια.
«Ράλι» στην Ευρώπη
Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ενίσχυση του ευρώ, στον απόηχο της ομιλίας του Τρισέ, αλλά και της απόφασης του γερμανικού Ανώτατου Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου να μην εξαιρέσει τη Γερμανία από το πακέτο στήριξης της ευρωζώνης. Σημαντική ώθηση στους δείκτες σημείωσαν και μετά τον περιορισμό των απωλειών από την ΒΡ.
Σημειώνεται ότι ανακάμπτει το ευρώ, το οποίο αυτή την ώρα ενισχύεται κατά 1,13% στα 1,2118 δολάρια.
Στο +1,6% βρέθηκε ο δείκτης Stoxx Europe 600 στις 248,42 μονάδες, ενώ το πρωί σημείωνε απώλειες της τάξεως του 0,9%.
Προσωρινά είναι όλα τα μέτρα και οι αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ζαν Κλοντ Τρισέ. Συγκεκριμένα, ο Τρισέ χαρακτήρισε «προσωρινές» τις αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, στις οποίες η τράπεζα αναγκάστηκε να προβεί λόγω της απειλής των δυσλειτουργικών αγορών που δημιουργούσαν προβλήματα στην εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής της. Πρόσθεσε, δε, ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ "κατάλληλο".
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο Τρισέ χαρακτήρισε «κατάλληλα» τα επιτόκια δανεισμού, για μία ακόμη φορά, ενώ καλωσόρισε τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης από την Ε.Ε. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 1%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σχετικά με το ευρωπαϊκό νόμισμα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «το ευρώ είναι ένα πολύ αξιόπιστο νόμισμα», το οποίο έχει σημειώσει εξαιρετικά ρεκόρ κατά καιρούς.
Επιπλέον, ο Τρισέ τόνισε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι προσωρινά, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ αναμένει μία ήπια και άνιση ανάπτυξη για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί ανάμεσα στο 0,7% με 1,3% για το 2010, έναντι 0,4-1,2% που ήταν η εκτίμηση του Μαρτίου, ενώ για το 2011, αναμένεται να σημειώσει αύξηση ανάμεσα στο 0,2% με 2,2%, από 0,5-2,5% που ήταν η εκτίμηση τον Μάρτιο.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η ΕΚΤ αναμένει ότι θα διαμορφωθεί ανάμεσα στο 1,4% με 1,6% το 2010 και στο 1% με 2,2% το 2011. Το Μάρτιο, οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό ήταν 0,8-1,6% το 2010 και 0,9-2,1% το 2011. Επιπλέον, όπως δήλωσε ο Τρισέ, η κεντρική τράπεζα θα κάνει ότι χρειάζεται για να εγγυηθεί τη σταθερότητα των τιμών.
Αμετάβλητο διατήρησε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού, η Τράπεζα της Αγγλίας, στο ιστορικό χαμηλό 0,5%, ενώ ταυτόχρονα διατήρησε στο ύψους των 200 δισ. στερλινών το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινήσεις της BoA επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας αίτηση Γερμανών νομικών για εξαίρεση της συμμετοχής της χώρας στο ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης, λόγω αντίθεσης προς τη Συνταγματική Συνθήκη της Λισσαβόνας.
Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αναμενόταν από πολλούς να δεχθεί το αίτημα του Peter Gauweiler και να εκδώσει διάταγμα αποκλεισμού της Γερμανίας από την συμμετοχή στην ευρώ-διάσωση. Αυτό θα σήμαινε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δώσει εγγυήσεις για τα δάνεια ύψους 148 δισ. ευρώ.
Ας σημειωθεί πως η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει το δικαστήριο πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στο να επιτραπεί στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να κηρύξουν στάση πληρωμών, ενώ θα έλειπε η βασικότερη συνεισφορά στο πακέτο στήριξης.
Στο +1,67% κινήθηκε η Kabel Deutschland, η οποία συρρίκνωσε τις ζημιές της.
Με κέρδη 3,6% κινήθηκε η Daimler, ενώ ανοδικά 4,4% έκλεισε η Xstrata.
Εν τω μεταξύ, στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 13 ετών «βούλιαξε» στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η μετοχή της BP, στον απόηχο της χθεσινή της «βουτιάς», έως και 16% στις μετοχές του βρετανικού ομίλου που διαπραγματεύονται στη Wall Street. Με ανακοίνωσή της η BP εξηγεί ότι δεν γνωρίζει το λόγο που προκάλεσε τη βουτιά της Τετάρτης στη Wall. «Η οργή των Αμερικανών για την αποτυχία της BP να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού ολοένα και αυξάνεται», σημειώνει δημοσίευμα του Bloomberg.
Στο Λονδίνο η BP υποχώρησε 5%. Από τις 20 Απριλίου, οπότε και συνέβη το ατύχημα που προκάλεσε τη μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου στην αμερικανική ιστορία, η μετοχή έχει υποτιμηθεί 45%. Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν και οι Total και Royal Dutch Shell, στο -0,68% και -0,73%, αντίστοιχα.
Απώλειες 4,2% για τη Home Retail Group, στον απόηχο των χαμηλότερων πωλήσεων των αλυσίδων της, Argos και Homebase.
Από Πεκίνο και Φρανκφούρτη η τάση στο Χ.Α.
Από το εξωτερικό έρχεται η τάση. Από την Κίνα, οι επενδύσεις της οποίας στην Ελλάδα συγκεντρώνουν τα διεθνή βλέμματα, αλλά και από τη Φρανκφούρτη, όπου ο Τρισέ ανακοίνωσε ότι το ευρώ περνάει κάποιες διακυμάνσεις, αλλά αποτελεί ένα αξιόπιστο νόμισμα.
Οι εξελίξεις αυτές τροφοδότησαν ένα ήπιο αγοραστικό ενδιαφέρον διατηρώντας για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το θετικό πρόσημο στην αγορά. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1%, στις 1.476,47 μονάδες κι εκείνο που προέχει είναι να διατηρηθεί το καλό κλίμα στο εξωτερικό, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, ευνοεί και τη χώρα μας. Οι κορώνες περί χρεοκοπίας της Ελλάδας εξακολουθούν να «βγαίνουν» άναρθρα από διάφορους οικονομολόγους ανά τον κόσμο, αλλά η κυβέρνηση προβάλει το έργο της τους τελευταίους μήνες, τη μείωση του ελλείμματος σχεδόν κατά 40% και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθεί για το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Στα καλά νέα της μέρας είναι η απόφαση της υπουργού Οικονομίας κυρίας Λούκας Κατσέλη που θα επιδιώξει να ξεμπλοκάρουν ΣΔΙΤ και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ συνολικά.
Ο τραπεζικός κλάδος δεν ήταν στα φόρτε του και πάλι, καθώς βγήκαν πωλητές στην Εθνική που υποχώρησε στα 9,5 ευρώ με 2,3 εκατ. τεμάχια, ενώ με οριακές απώλειες έκλεισε η Πειραιώς, οριακά κέρδη για την Eurobank, με τις δύο μετοχές στα 3,81 και 3,80 ευρώ αντίστοιχα και όγκους 1,062 και 1,3 εκατ. τεμάχια η κάθε μία. Αντιθέτως, ισχυρότερη ήταν η αντίδραση στην Alpha που έκλεισε με κέρδη 2,27%, στα 4,5 ευρώ, διακινώντας 1,1 εκατ. τεμάχια. Ξένοι αναλυτές θεωρούν ως μοιραίο λάθος την επιλογή της κυβέρνησης να δανειστεί χρήματα από τις τράπεζες για τον ΟΣΕ και τους πρώην εργαζομένους στην Ολυμπιακή.
Η προσοχή της αγοράς στράφηκε σε μετοχές που είχαν μείνει πίσω και ταυτόχρονα η αποτίμησή τους είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Motor Oil, που έκλεισε με κέρδη 6%, στα 7,60 ευρώ, έπειτα από τη θετική έκθεση της Barclays χθες και της Marfin Analysis σήμερα. Νέα αντίδραση για την Coca Cola 4,28%, που εξακολουθεί να είναι σε κεφαλαιοποίηση μπροστά από την ΕΤΕ, MIG (4% και τρίτη συνεχόμενη μέρα ανόδου), Jumbo 2,73% και Κύπρου 2,48%. Οι συναλλαγές ήταν απογοητευτικές, στα 98,257 εκατ. ευρώ, με τον καθαρό τζίρο πιο κάτω, στα 95 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, ότι στην αγορά πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν μείωση του ωραρίου (ΣΜΕΧΑ και αναλυτές).
Τεχνικά, η αντίδραση θα ήταν ισχυρότερη αν συνοδευόταν και από σχετικά υψηλό τζίρο, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr