Η τεχνική ανάλυση αδυνατεί να προβλέψει το μέλλον, αν και όλοι στην αγορά είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, καθώς φήμες κάνουν λόγο για νέα υποβάθμιση από μεγάλο ξένο οίκο ενδεχομένως και αύριο. Μένει να φανεί. Πάντως, η ψυχολογία έχει τσακιστεί. Τα κέρδη των τραπεζών την Πέμπτη είναι μικρά, με την Πειραιώς να εξακολουθεί να γράφει απώλειες, άνω του 3%, στα 7,96 ευρώ και με όγκο 716 χιλιάδων τεμαχίων. Κέρδη 3,18% για την ΕΤΕ. Αντίδραση άνω του 3% για την Κύπρου και τη Marfin Popular, δύο τράπεζες που έχουν την έδρα τους στη Κύπρο, μία οικονομία η οποία δεν πλήττεται σφόδρα από την κρίση. Από τις μετοχές που διακινούνται, 85 ενισχύονται, έναντι 38 που υποχωρούν και 21 μένουν αμετάβλητες.
Κατά τα άλλα, κλίμα πανικού επικρατεί στο Χρηματιστήριο, αν και κάποιες ανάσες αισιοδοξίας για την αντιστροφή της τάσης φάνηκαν από χθες. Για παράδειγμα, το γύρισμα σε θετικό πεδίο μετοχώντου ASE 20, όπως της ΔΕΗ, της Ιντραλότ, της Κύπρου και της Marfin Popular, προκαλούν αχνές ελπίδες για να μπουν οι βάσεις επιστροφής της αγοράς. Μιας αργής επιστροφής, η οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ανακοινώσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο σύμβουλος διοίκησης της Fortius ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Παπαριστείδης θεωρεί από την πλευρά του ότι, " πολύ γρήγορα θα πρέπει να έρθει εκτόνωση της κατάστασης. Παρατηρούσα τον όγκο στη μετοχή της Εθνικής(σ.σ. στην οποία άλλαξαν χέρια περισσότερα από 11,8 εκατ. τεμάχια) και είδα ότι παρόμοια συναλλακτική δραστηριότητα είχε τον Οκτώριο του 2008 και το Μάρτιο του 2009. Έπειτα από τέτοιες αγοραπωλησίες ερχόταν για κάποιο διάστημα ηρεμία. Μένει να φανεί αν θα ισχύσει το ίδιο στις επόμενες συνεδριάσεις".
Κορυφαίος Έλληνας διαχειριστής από το Λονδίνο μάς μετέφερε το κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα στην βρετανική πρωτεύουσα. "Aν μέσα στις επόμενες μέρες, εκτός από τις διαπιστώσεις και τη διάγνωση του προβλήματος, η κυβέρνηση δεν πει κάτι συγκεκριμένο, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τη δευτερογενή αγορά των ομολόγων και το χρηματιστήριο". Η ίδια πηγή θεωρεί ότι ήταν καθαροί οι πωλητές στα ομόλογα και δεν υπήρχαν κινήσεις short. Όπως καθαρές ήταν και οι ρευστοποιήσεις στο Χ.Α., αφού τη "νύφη" την Τρίτη και την Τετάρτη την πλήρωσαν όλα τα blue chips και μάλιστα με τραγικές απώλειες. Η κατάσταση στην αγορά μυρίζει μπαρούτι. Στις χρηματιστηριακές εταιρείες έσπασαν πολλά margin calls και χαρτοφυλάκια των 8.000 χιλιάδων ευρώ κατάντησαν σε διάστημα δύο μηνών 300 ευρώ ή εξανεμίστηκαν τελείως, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται επενδυτές στις χρηματιστηριακές εταιρείες για το που πήγαν τα λεφτά τους!
Οι περισσότερες εντολές βγήκαν από τους ξένους. Από τα 480 εκατ. ευρώ που ήταν ο συνολικός τζίρος, τα 350 - 360 εκατ. ευρώ έγιναν στις μετοχές των τραπεζών και κυρίως αυτών που διαπραγματεύονταιο στον ASE 20. Από τους πρωταγωνιστ΄'ες των πωλήσεων δεν ήταν άλλοι από τους συνήθειες "παίκτες" της αγοράς μας, τη Citigroup, την Goldman Sachs, την JP Morgan και την Deutsche Bank. Η ίδια πηγή από το Λονδίνο αναφέρει ότι, "οι εντολές πώλησης έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες και η απόφαση δεν είναι άλλη από την έξοδο. Ούτως ή άλλως το Χ.Α. είναι μία αγορά από την οποία εδώ και δύο χρόνια έχουν απώλειες. Που σημαίνει ότι ρευστοποιούν αδιακρίτως".
Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch και ο διασυρμός της χώρας στα ξένα μέσα ενημέρωσης ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι, "τα ψέματα τελείωσαν στην Ελλάδα και το μάρμαρο θα το πληρώσουν τα ομόλογα και το χρηματιστήριο. Οι ξένοι θέλουν να ακούσουν συγκεκριμένα μέτρα. Ότι, για παράδειγμα, θα δανειστούμε fix ποσό για το 2010 και δεν θα το υπερβούμε όπως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια". Tην ίδια ώρα τελείως επιβαρυντικά για την αγορά λειτούργησε η υποβάθμιση της Fortis από τη Fich, λόγω της έκθεσης που έχει σε ελληνικά ομόλογα. Κύκλοι της αγοράς δεν απέκλειαν στο μεταξύ, ότι από τους βασικούς πωλητές ελληνικών ομολόγων να ήταν γερμανικές τράπεζες, οι οποίες έχουν σημαντική θεση στο ελληνικό χρέος. Όπως και νά 'χει πάντως, το
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr