Το spread προσέγγισε τις 250 μονάδες βάσης και όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τις 300 μονάδες, αν η κυβέρνηση δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα, τουλάχιστον τέτοια που να ικανοποιούν τους ξένους οίκους. Η υποβάθμιση από τη Fitch, ο διασυρμός της χώρας από τα ξένα μέσα ενημέρωσης, δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την αγορά και την οικονομία. Ακόμα και Έλληνες επενδυτές σπεύδουν να βγουν από τις θέσεις τους, ενώ η μετοχή της Alpha έσπασε και τη στήριξη των 8 ευρώ (σ.σ. ήταν η τιμή της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου), κλείνοντας με πτώση 7,48%, στα 7,42 ευρώ με όγκο 7,5 εκατ. τεμαχίων.
Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Πειραιώς, που υποχώρησε κατά 8,44%, στα 8,24 ευρώ με 2,9 εκατ. τεμχίων, η Eurobank κατά 7,65%, στα 7,60 ευρώ με 3,9 εκατ. τεμαχίων, ΕΤΕ 6,59%, στα 17 ευρώ με 11,8 εκατ. τεμαχίων και Τ.Τ. 2,91%, στα 4 ευρώ. Καλύτερη ήταν η συμπεριφορά σε Marfin Popular (-0,46%) και Κύπρου (έκλεισε με άνοδο 1,16%). Το κλίμα ήταν τόσο άσχημο, που 171 μετοχές έκλεισαν με πτώση, με 42 στο κόκκινο και 87 αμετάβλητες.
Νωρίτερα το «R» είχε μεταδώσει:
Με μαζικές ρευστοποιήσεις από τους ξένους οίκους ξεκίνησε και η σημερινή συνεδρίαση την ώρα που το spread των ελληνικών ομολόγων έχει απογειωθεί. Μεγάλοι ξένοι οίκοι διοχετεύουν τεράστιες εντολές πώλησης στο σύστημα αυξάνοντας την αξία των συναλλαγών σε σημαντικά υψηλά επίπεδα.
Οι πωλητές
Παρέμβαση περιμένουν εγχώριοι χρηματιστές προκειμένου να απορροφηθούν οι πιέσεις. Οι πιέσεις ερμηνεύονται ως πίεση της επενδυτικής κοινότητας προς την κυβέρνηση για λήψη άμεσων μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες από Citigroup, JP Morgan, Goldman Sachs και Deutsche Bank βγαίνουν εντολές πώλησης τόσο για τραπεζικές μετοχές όσο και για άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (βλ.ΔΕΗ). Η Deutsche Bank για παράδειγμα φέρεται να έχει ήδη πραγματοποιήσει το 1/3 του όγκου της Εθνικής Τράπεζας. Αναλυτές σημειώνουν πως δεν έχει να κάνει αυτή η κίνηση με την αξία των εταιρειών αλλά με την αλλαγή στάσης. Την απόφαση δηλαδή που πήραν κάποιοι ξένοι να αποχωρήσουν από την Ελλάδα. Έτσι ρευστοποιούν χωρίς να κοιτάζουν τιμές. Την ίδια ώρα πολλοί ξένοι διαχειριστές εμφανίζονται απρόθυμοι να κάνουν κάποια κίνηση αφού έχουν κλείσει τα βιβλία τους και έχουν αντισταθμίσει τις θέσεις τους. Περιμένουν πλέον τον Ιανουάριο.
Αλλοι χρηματιστές σημειώνουν πως ο Ιανουάριος είναι μήνες για δουλειές των ξένων. Θα αντλήσει κεφάλαια η χώρα και κάποιοι ξένοι θέλουν να κλειδώσουν σε υψηλότερα επίπεδα το επιτόκιο και στη συνέχεια να αναλάβουν τη δουλειά να μειώσουν το spread. Οι προμήθειες φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία τόσο της αγοράς μετοχών όσο και της αγοράς ομολόγων.
Σενάρια
Δύο σενάρια κυκλοφορούν στο ΧΑ. Το ένα κάνει λόγο για 1.800 μονάδες, ενώ η άλλη πλευρά σημειώνει πως οι μετοχές είναι ήδη πολύ φθηνές. Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2010, οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με μονοψήφιο p/e. Για την Τράπεζα Κύπρου αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ακόμα και αν οι εκτιμήσεις πέσουν έξω κατά 50% η μετοχή θα διαπραγματεύεται με p/e 12.
Η υπόθεση top-down κυκλοφορεί πλέον στην αγορά που σημαίνει ότι πρώτα εξετάζεται η εικόνα της χώρας και μετά της επιχείρησης. Αυτή η υπόθεση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας αφού η εικόνα της χώρας είναι δραματική και αποτελεί πλέον πρώτο θέμα στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg κανει αναφορές στην πορεία της ελληνικής αγοράς και της οικονομίας ανά τάκτά χρονικά διαστήματα σήμερα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε δηλώσεις. Με παρεμβάσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να μαζέψουν αυτή την απαξιωτική εικόνα που υπάρχει για τη χώρα. Χρηματιστές σημειώνουν πως πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα. Χρειάζεται πρόγραμμα σταθερότητας αλλά αυτό δε φτιάχνεται από τη μία μέρα στην άλλη, τονίζουν χαρακτηριστικά.Χρειάζεται να στηριχθεί η αγορά τόσο με δηλώσεις όσο και με χρήμα. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που αναφέρουν πως κάποιοι σήμερα στηρίζουν τις ελληνικές μετοχές όμως ο όγ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr