Σύμφωνα με πληροφορίες από Citigroup, JP Morgan, Goldman Sachs και Deutsche Bank βγαίνουν εντολές πώλησης τόσο για τραπεζικές μετοχές όσο και για άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (βλ.ΔΕΗ). Η Deutsche Bank για παράδειγμα φέρεται να έχει ήδη πραγματοποιήσει το 1/3 του όγκου της Εθνικής Τράπεζας. Αναλυτές σημειώνουν πως δεν έχει να κάνει αυτή η κίνηση με την αξία των εταιρειών αλλά με την αλλαγή στάσης. Την απόφαση δηλαδή που πήραν κάποιοι ξένοι να αποχωρήσουν από την Ελλάδα. Έτσι ρευστοποιούν χωρίς να κοιτάζουν τιμές. Την ίδια ώρα πολλοί ξένοι διαχειριστές εμφανίζονται απρόθυμοι να κάνουν κάποια κίνηση αφού έχουν κλείσει τα βιβλία τους και έχουν αντισταθμίσει τις θέσεις τους. Περιμένουν πλέον τον Ιανουάριο.
Αλλοι χρηματιστές σημειώνουν πως ο Ιανουάριος είναι μήνες για δουλειές των ξένων. Θα αντλήσει κεφάλαια η χώρα και κάποιοι ξένοι θέλουν να κλειδώσουν σε υψηλότερα επίπεδα το επιτόκιο και στη συνέχεια να αναλάβουν τη δουλειά να μειώσουν το spread. Οι προμήθειες φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία τόσο της αγοράς μετοχών όσο και της αγοράς ομολόγων.
Δύο σενάρια κυκλοφορούν στο ΧΑ. Το ένα κάνει λόγο για 1.800 μονάδες, ενώ η άλλη πλευρά σημειώνει πως οι μετοχές είναι ήδη πολύ φθηνές. Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2010, οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με μονοψήφιο p/e. Για την Τράπεζα Κύπρου αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ακόμα και αν οι εκτιμήσεις πέσουν έξω κατά 50% η μετοχή θα διαπραγματεύεται με p/e 12.
Η υπόθεση top-down κυκλοφορεί πλέον στην αγορά που σημαίνει ότι πρώτα εξετάζεται η εικόνα της χώρας και μετά της επιχείρησης. Αυτή η υπόθεση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας αφού η εικόνα της χώρας είναι δραματική και αποτελεί πλέον πρώτο θέμα στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg κανει αναφορές στην πορεία της ελληνικής αγοράς και της οικονομίας ανά τάκτά χρονικά διαστήματα σήμερα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε δηλώσεις. Με παρεμβάσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να μαζέψουν αυτή την απαξιωτική εικόνα που υπάρχει για τη χώρα. Χρηματιστές σημειώνουν πως πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα. Χρειάζεται πρόγραμμα σταθερότητας αλλά αυτό δε φτιάχνεται από τη μία μέρα στην άλλη, τονίζουν χαρακτηριστικά.Χρειάζεται να στηριχθεί η αγορά τόσο με δηλώσεις όσο και με χρήμα. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που αναφέρουν πως κάποιοι σήμερα στηρίζουν τις ελληνικές μετοχές όμως ο όγκος των πωλήσεων είναι μεγάλος και αποτέλεσμα προς το παρόν δε φαίνεται.
Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες πως φεύγουν χρήματα από το εγχώριο private banking τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν την αγορά. Και φεύγουν γιατί υπάρχουν τα σενάρια για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΧΑ σημειώνουμε τον μεγάλο όγκο στην αγορά παραγώγων και σήμερα. Περισσότερα από 6.500 συμβόλαια έχουν αλλάξει χέρια στην κοντινή σειρά του 20άρη. Οι ανοικτές θέσεις είναι μεγάλες γεγονός που μεταφράζεται σε αυξημένο short selling. Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τις 2.100 μονάδες. Αυτή την ώρα χάνει 2,97% και βρίσκεται στις 2.113 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να κινείται πάνω από τα 346 εκατ. ευρώ χωρίς αξιόλογα πακέτα.
Μεγάλες πιέσεις ασκούνται στις ελληνικές τράπεζες, ενώ οι κυπριακές φαίνεται πως αντιδρούν αφού στην Κύπρου δεν υπάρχουν υποβαθμίσεις. Το σενάριο για νέες υποβαθμίσεις από τους άλλους οίκους αξιολόγησης που επικαλείται η Citigroup ρίχνει τις τραπεζικές μετοχές. Και όχι μόνο, η Fitch απιλεί με υποβάθμιση των τιτλοποιμένων δανείων και υποχρεώσεων εταιρειών και νοικοκυριών. Επιπλέον υπάρχουν πολλά margin calls που φέρνουν υποχρεωτικές πωλήσεις. 140 μετοχές υποχωρούν και 49 ενισχύονται.
Στις χρηματιστηριακές επικρατεί πανικός αφού τα τηλέφωνα χτυπάνε συνέχεια από απογοητευμένους και κυριευμένους από πανι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr