Η επόμενη ισχυρή στήριξη προκύπτει λίγο πάνω από τις 2.300 μονάδες (τεχνικές αναλύσεις της Πήγασος και της Emporiki Bank). Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στη συνεδρίαση της Τρίτης με πτώση 2,35%, στις 2.584,04 μονάδες. Η σημερινή πτώση πραγματοποιήθηκε με αυξημένο όγκο και εστιάστηκε κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 235 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων στα 9,7 εκατ. ευρώ. Η υποχώρηση της αγοράς συνδέεται τόσο με εξωγενείς, όσο και με ενδογενείς παράγοντες. Στις αγορές ήχησε αρνητικά η κατάρρευση της αμερικανικής CIT, οι ζημιές της UBS και οι εν εξελίξει αυξήσεις κεφαλαίου των Lloyds και RBS.
Στην Ελλάδα, άρχισε να αποκρυσταλώνεται η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της ίσης κατανομής των φορολογικών βαρών, η κυβέρνηση επέλεξε να φορολογήσει τις κερδοφόρες εισηγμένες και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Σημειωτέον, ότι μένει να ξεκαθαριστεί το αν θα αυξηθεί η φορολογία στις τράπεζες, αν θα επιβληθεί πλαφόν στα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες (σ.σ. στα επιτόκια), τι ύψους θα είναι η φορολογία στα μερίσματα, αλλά και στις συναλλαγές στο Χ.Α. Την ίδια ώρα, ξένοι οίκοι, όπως η Fitch προβαίνουν σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, ενώ άλλοι, όπως η Moody;s και η S&P απειλούν ότι θα πράξουν το ίδιο. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα επιβραδυνθεί και το 2010 με θολά σημάδια ανάκαμψης το 2011. Από την πλευρά της η Citigroup θεωρεί ότι οι ξένοι είναι ανήσυχοι πλέον για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και ήδη το spread σκαρφάλωσε πάνω από 155 μονάδες βάσης.
Όλα αυτά, ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, που, όσο καλύτερα είναι, τόσο αυτά θα αποτελέσουν το νέο καταλύτη, τυχόν αντίδρασης της αγοράς. Ήδη, για ΑΤΕ και Κύπρου οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση της κερδοφορίας και διεύρυνση των μεριδίων αγοράς (τους). Το κλίμα ήταν τόσο άσχημο στο Χ.Α., που τα περισσότερα χαρτιά έκλεισαν στο «κόκκινο», 140, έναντι 44 που ενισχύθηκαν και 116 που παρέμειναν αμετάβλητα. Πτώση 5,20% κατέγραψε η Eurobank με 1,6 εκατ. τεμάχια, 4,87% η Πειραιώς με 1,5 εκατ. τεμάχια, 3,91% η Alpha με 1,531 εκατ. τεμάχια, 3,40% η Marfin Popular και 2,83% η ΕΤΕ με 2,530 εκατ. τεμάχια. Αμετάβλητες έμειναν οι μετοχές των ΑΤΕ και Τ.Τ. ενώ οριακή άνοδο σημείωσαν Τιτάν και ΔΕΗ.
Citigroup
Στροφή στην ποιότητα προτείνει η Citigroup, στελέχη της οποίας βρέθηκαν στην Αθήνα και πραγματοποίησαν παρουσίαση σε κεντρικό ξενοδοχείο. Σημειωτέον, ότι σήμερα η Citigroup πήρε το «πράσινο φως» από το Χ.Α. για απευθείας εντολές από το εξωτερικό (remote member). Σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου κ. Λ. Παπαδόπουλο η άνοδος του δείκτη το προηγούμενο διάστημα, βασίστηκε στο εύκολο χρήμα. Πλέον, αυτή η περίοδος ανήκει στο παρελθόν και το πιθαν’ότερο σενάριο είναι να υπάρξει στροφή στις επιλεκτικές τοποθετήσεις. Κι αυτό διότι όλοι οι ξένοι παρακολουθούν τις μακρο/οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα για τις οποίες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους.
Αυτό δεν αποκλείει, σύμφωνα με τον ίδιο, περαιτέρω άνοδο 18 - 20% των μετοχών του ASE 20. Για την ελληνική οικονομία, ο κ. Παπαδόπουλος θεωρεί ότι τα χειρτότερα πέρασαν, αλλά η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή εξαιτίας των μακρο/οικονομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, το έλλειμμα και το Χρέος. Για τις τράπεζες είπε ότι έχουν καλή μερισματική απόδοση, αλλά το story των Βαλκανίων δεν πείθει πια, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr