Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές και η Wall κινούνται στο «κόκκινο», έπειτα από το χθεσινό ράλι. Στην Ελλάδα, τα «επιχειρήματα» της διόρθωσης είναι σχεδόν έτοιμα. «Σχεδόν», διότι αυτό που απομένει να πληροφορηθούν οι επενδυτές είναι τα αποτελέσματα του 3ου 3μήνου. Η Fitch υποβάθμισε την ελληνική οικονομία την περασμένη εβδομάδα, ενώ απειλές για υποβάθμιση εξαπολύει η Moodys και η S&P. Η κατάσταση σε οικονομία και κράτος υποδηλώνει χάος και η Κομισιόν περιμένει σε «αναμένα κάρβουνα» τον προϋπολογισμό και το νέο πρόγραμμα σύγκλησης από τη κυβέρνηση. Στο εννεάμηνο, ο προϋπολογισμός όχι μόνο εκτροχιάστηκε, αλλά καταποντίστηκε, με το έλλειμμα να ξεπερνά τα 23 δις. ευρώ.
Επιπρόσθετα, οι επαπειλούμενες υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας προκαλούν τριγμούς στη διατραπεζική αγορά, με το spread να σκαρφαλώνει στις 155 μονάδες βάσης. Μέσα σε όλα αυτά, η αγορά περιμένει την εξειδίκευση των μέτρων, φορολογικών και μη, από το οικονομικό επιτελείων και κυρίως εκείνων που αφορούν στη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών και των μερισμάτων και ταυτόχρονα την αποσαφήνιση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για πιστωτικές κάρτες και δάνεια.
Με τη Fitch, μία εβδομάδα μετά την υποβάθμιση να έρχεται την Παρασκευή και να αναβαθμίζει το outlook της ΕΤΕ, η μετοχή της τελευταίας έκλεισε με κέρδη 3,65%, στα 25,29 ευρώ. Κέρδη πάνω από 25 κατέγραψε η μετοχή της Alpha, ενώ θετικό ήταν το πρόσημο και της Πειραιώς. Από τον 20άρη ξεχώρισε η μετοχή της Τιτάν, που ενισχύθηκε πάνω από 5%. Σε εβδομαδιαία βάση, η αγορά κατέγραψε απώλειες 5,35%, αλλά στο μήνα ενισχύθηκε κατά 1,44%. Το γεγονός ότι η επενδυτική κοινότητα έχει επιλέξει τη κατοχύρωση ρευστότητας προκύπτει από την αύξηση των συναλλαγών που σημείωσαν άνοδο σχεδόν κατά 10%. Όπως και νά χει πάντως, από την αρχή του χρόνου, η αγορά ενισχύεται κατά 50,36%. Την Παρασκευή, οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 286,966 εκατ. ευρώ, ενώ τα περισσότερα χαρτιά έκλεισαν με κέρδη, 121, έναντι 87 που υποχώρησαν και 92 που παρέμειναν αμετάβλητα.
Citigroup - Goldman Sachs
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ενισχυθεί 50% από το Μάρτιο και στις τελευταίες συνεδριάσεις έχασαν 5% σημειώνει η Citigroup σε σημερινή της έκθεση. Ο μέσος όρος της υποχώρησης στις πρώτες περιόδους που ακολουθούν ένα bear market είναι 7% σύμφωνα με τον οίκο, ο οποίος προτείνει αγορές στα χαμηλά. Μάλιστα η έκθεσή του έχει τίτλο «Pan-European- (ακόμα) φθηνές, φθηνές, φθηνές».
Ο οίκος παρά τα μεγάλα κέρδη παραμένει bullish για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών εταιρειών για τους επόμενους 12-18 μήνες. Οι μετοχές δεν ανεβαίνουν μόνο. Είναι λογικές οι υποχωρήσεις, μοιραίες και υγιείς. Συχνά επίσης προσφέρουν στους επενδυτές μία ακόμα αγοραστική ευκαιρία. Έτσι η τρέχουσα διόρθωση αποτελεί μία αγοραστική ευκαιρία. Τα εταιρικά κέρδη θα ανακάμψουν το 2010 και οι αποτιμήσεις θα είναι υποστηρικτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Επαναδιατυπώνει το καλάθι των 10 αμυντικών επιλογών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Nestle, Vodafone, GlaxoSmithKline, Telefonica, Sanofi-Aventis, E.On, BAT, GDF Suez, Unilever και ENEL) και σημειώνει πως το p/e είναι 30% χαμηλότερα από το μέσο επίπεδο μακροπρόθεσμα, επομένως είναι ακόμα φθηνές.
Η Goldman Sachs από την πλευρά της σημειώνει πως τώρα βρισκόμαστε στη φάση της ελπίδας και περιμένει πως θα μετακινηθούμε στη φάση ανάπτυξης το 2010. Οι αγορές μετοχών έχουν 4 φάσεις υποστηρίζει ο οίκος. Η φάση απελπισίας όπου οι προσδοκίες είναι απογοητευτικές, οι αποδόσεις κακές και η ανάπτυξη των κερδών αρνητική.
Η δεύτερη φάση είναι της ελπίδας, που όλοι περιμένουν ένα καλύτερο μέλλον, οι αποδόσεις είναι πολύ υψηλές και η ανάπτυξη των κερδών φτωχή. Η τρίτη φάση είναι της ανάπτυξης, όπου η πραγματικότητα συναντά τις προσδοκίες, οι αποδόσεις είναι καλές αλλά χαμηλότερες από την προηγούμενη φάση και η ανάπτυξη των κερδών πολύ υψηλή. Η τέταρτη είναι της αισιοδοξίας. Οι πολλαπλασιαστές κερδών αναπτύσσονται πολύ περισσότερο από τα κέρδη, υπάρχουν πολύ υψηλές αποδόσεις αλλά τα κέρδη είναι αδύναμα.
Εmporiki Bank
«Η ανοδική αντίδραση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr