Σημειώνεται πως και οι τρεις μετοχές Motoroil, ΟΠΑΠ και OTE έχουν τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις, αλλά οι τιμές των μετοχών τους παρέμειναν σχεδόν στάσιμες το τρέχον έτος.
Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009 με μικρή πτώση 0,16% στις 2540,40 μονάδες.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,83% όπως και της μικρής 0,86%. Θετικά έκλεισε για δεύτερη ημέρα (+0,84%) της μεσαίας κεφαλαιοποίησης χάρη στην άνοδο της Εμπορικής Τράπεζας κατά 10,54%. Επίσης στη θετική φορά του δείκτη συνέβαλαν οι τίτλοι των Frigoglass 7,79%, ΕΥΑΠΣ 4,19%. Από την ίδια κατηγορία με πτώση 2,86% έκλεισε η μετοχή της Αlapis, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα (31/8/09) ο τίτλος θα είναι υπό διαπραγμάτευση χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου.
Η αξία των συναλλαγών έφθασε σήμερα τα 269 εκατ. ευρώ, σε μία συνεδρίαση κατά την οποία η πλειονότητα των τίτλων υποχώρησε (127 έκλεισαν με πτώση, έναντι 77 με άνοδο και 56 χωρίς μεταβολή).
Εβδομάδα
Σε εβδομαδιαία βάση η τελευταία (ολόκληρη) εβδομάδα του Αυγούστου ήταν σημαδιακή για το ελληνικό Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,43% και για πρώτη φορά υψηλότερα των 2.500 μονάδων μετά τον Οκτώβριο του 2008.
Στο +2,29% και 2,12% ήταν και οι εβδομαδιαίες αποδόσεις των δεικτών της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης αντίστοιχα. αντίθετα, πτώση 2,425 σημείωσε ο δείκτης των μικρότερων εταιρειών.
Ισως η έναρξη και πάλι του Φθινόπωρου - από εβδομάδα ... να επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις, όχι ας ελπίσουμε δυσάρεστες σαν τις περσινές.
Το σχόλιο της «Πήγασος»
Πολύ κοντά σε νέα υψηλά έτους κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης σε επίπεδο εβδομάδας αυξημένος κατά 2,44% στις 2540,40 μονάδες με πολύ αυξημένες μέσες ημερήσιες συναλλαγές που κινήθηκαν κοντά στα 255,5 εκ. ευρώ σε σχέση με τα 159,0 εκ. ευρώ της προηγούμενης ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 2,2 εκ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία μειώνοντας τις συνολικές εισροές στα 105,379 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Οι επιδόσεις της κερδοφορίας του β τριμήνου βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την εβδομάδα που πέρασε στο ΧΑ. Τα καλύτερα των αναμενομένων και καλύτερα του α τριμήνου αποτελέσματα έδωσαν ένα θετικό μήνυμα για την εξέλιξη της χρήσης. Επιπλέον έδειξαν ότι οι κυριότερες εισηγμένες είναι σε θέση να διαχειριστούν την κρίση, να ξεπεράσουν δηλαδή τα θέματα ρευστότητας που είχαν προκύψει κατά το α τρίμηνο και τα οποία είχαν κατεβάσει τις τιμές των μετοχών κάτω από την αξία ρευστοποίησης των παγίων των επιχειρήσεων. Το ράλι απέκτησε ένα πιο ικανοποιητικό άλλοθι, πέρα από την τάση των ξένων αγορών, οι ξένοι επενδυτές στην πλειοψηφία τους επανήλθαν πιό ζεστοί για τα περιθώρια ανόδου της αγοράς και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς προσέγγισε τα 100 δις ευρώ (95,5 δις την Πέμπτη) προσφέροντας για μια ακόμα εβδομάδα σημαντικές αποδόσεις. Ωστόσο τα μεγέθη των εταιριών δεν μπορούν να θεωρηθούν ακόμα δυνατά για να υποστηρίξουν υψηλότερες αποτιμήσεις καθώς σε σημαντικό βαθμό χαρακτηρίζονται από έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη. Ενδεχομένως να χρειαστεί και στο επόμενο τρίμηνο η συνδρομή ισχυρότερων νέων σε επίπεδο προοπτικών και λειτουργικών κερδών για να ξαναμπεί η αγορά σε φάση αποτίμησης προσδοκιών και να ξεφύγει από την λογική της διόρθωσης των υποτιμητικών στρεβλώσεων βάζοντας στις κεφαλαιοποιήσεις ένα εγχώριο καταλύτη που θα δικαιολογούσε κάποιο premium.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έδωσε διαδοχικά νέα υψηλά είτε στο κλείσιμο είτε ενδοσυνεδριακά και προσέγγισε επικίνδυνα την βασική ζώνη αντίστασης των 2.580 μονάδων. Το επίπεδο αυτό έως τις 2.620 μονάδες θεωρείται αρκετά σκληρό για να σπάσει χωρίς να προηγηθεί κάποιος σχηματισμός ή κάποια μικρή αποφόρτιση της ανόδου. Η κλίση της ανόδου είναι σχεδόν κάθετη φαινόμενο το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα συμβατό με μεσοχρόνιες κινήσεις και ως εκ τούτου οι πιθανότητες κάποιας τοπικής διόρθωσης είναι πολύ αυξημένες για την συνέχεια. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στα διαγράμματα των κυριότερων τραπεζών οι οποίες ευθύνονται κατά κύριο λόγο για το κομμάτι της ανόδου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr