Ίδια κατάσταση και στην Ελλάδα, με τη διαφορά ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου. Τα στοιχεία όμως, τη Δευτέρα της Τράπεζας της Ελλάδος για την πιστωτική επέκταση των πιστωτικών ιδρυμάτων ανησύχησαν τους αναλυτές οι οποίοι θεωρούν ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα μπορεί να ανακοινώσουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το πρώτο 3μηνο, αλλά θα έχουν σχηματίσει αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες. Ταυτόχρονα, η Fitch εκφράζει την ανησυχία της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, θεωρώντας ότι θα καθυστερήσει η ανάκαμψή του, καθώς πρώτα θα προηγηθεί η ανάκαμψη των αμερικανικών τραπεζών.
Από τις συναλλαγές καταδεικνύεται ότι οι επενδυτές δεν έχουν καμία διάθεση να αναλάβουν ρίσκο σε μία ρηχή αγορά που ζήτημα είναι αν πραγματοποιεί 150 εκατ. ευρώ τζίρο τη μέρα. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, οι περισσότερες υποχώρησαν, 166, έναντι 57 που ενισχύθηκαν και 33 που παρέμειναν αμετάβλητες. Σε τρεις μόλις μετοχές, δηλαδή σε ΟΠΑΠ, ΕΤΕ και ΔΕΗ έγινε σχεδόν το 1/3 των συναλλαγών την Τρίτη, επιβεβαιώνοντας του λόγου το αληθές περί ρηχής αγοράς. Κύκλοι της αγοράς ερμηνεύουν τη σημερινή υποχώρηση της «Λεωφόρου Αθηνών», αλλά και της ΕΤΕ (-2,43%, στα 19,71 ευρώ) ως τεχνική, προκειμένου να αποφευχθούν μεγαλύτερες πιέσεις από την εισαγωγή των νέων μετοχών μετά την αύξηση κεφαλαίου που πρόκειται να μπουν στο σύστημα στις 31 Ιουλίου.
Ο κ. Β. Βλασταράκης υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, δε χάνει την αισιοδοξία του, προσθέτοντας ότι «αν και το κλίμα είναι καλό, αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη στις ΗΠΑ θα γίνουν μεγάλες εκδόσεις ομολόγων, με αποτέλεσμα να αποστερηθούν οι κεφαλαιαγορές σημαντικής ρευστότητας». Ο ίδιος θεωρεί ότι μέχρι το Δεκαπενταύγουστο το κλίμα θα είναι καλό στα χρηματιστήρια, αν και μπορεί να υπάρξουν πρόσκαιρες πιέσεις μία, δύο ημερών. Από τον 20άρη, μεγάλες ήταν οι απώλειες για τη μετοχή της Τιτάν κατά 5,73%, της ΔΕΗ (5,68%, πηγαίνει πίσω το business plan, αν ματαιωθεί ο διαγωνισμός για τη Μεγαλόπολη), Marfin Popular (4,68%), Πειραιώς (4,71%), Eurobank (3,72%) και Μυτιληναίος (4,52%). Από το Mid Cap, μεγάλες ήταν οι απώλειες για το ΔΟΛ (5,63%), Μηχανική (5,43%), ΣΩΛΚ (5,22%) και ΕΧΑΕ (4,39%).
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr